Ekološko + lokalno = idealno
Zdravo,
mi lahko poveste, ali kupujete pri kmetih in katere izdelke? Hodite na tržnice, direktno na kmetijo ali vam kmet pripelje domov? Mu zaupate? Zakaj ste se odločili, da kupite ravno pri kmetu, in ne v trgovini? Se kdo drži pri prehranjevanju načela večinoma jej tisto, kar zraste v okolici 100 km?
Boste s tem, da ste kupec pri kmetu nadaljevali, ko bo konec vseh prepovedi?
Zakaj?
– lenoba, ker mi večinoma pripeljejo domov,
– občutek, da podpirate zemljo in poklic kmeta,
– je bolj zdravo,
– kaj čisto drugega?
Katera živila pa kupujete? Moko, zelenjavo, mlečne izdelke, sadje, meso? Mogoče vsega po malo?
In kaj vam pomeni ekološko + lokalno = idealno?
Hvala in lep dan želim.
Kupujem pri kmetu, predvsem zato, ker pride v naše naselje, in kupimo, kar potrebujemo. Kmetom, ki se pripelje, zaupam. Res je, da je malo dražje. Kupujem predvsem zelenjavo, moko, kis ter mlečne izdelke. Po meso pa grem do vaškega mesarja, mu tudi zaupam.
Od vedno mi je blizu filozofijo, jej tisto, kar zraste ali se pridela v Sloveniji. Mi pa zagotovo vedno ne uspe.
Malo zanimivega branja na to temo:
Vaš link
Jaz imam pa kar lepo svoj vrt in pridelam ravno prav zelenjave, da imava z možem dovolj. Sreča je, da smo na kmetiji, kjer imajo sosedje jajca, in tudi meso lahko dobimo. Ko so koline si dava v skrinjo, itak ne pojeva veliko. Malo piščanca, govedine. V dosegu roke imamo tudi mleko, jogurte in sirotko pa naredim sama.
Ker smo doma na kmetiji in smo, kar se tiče hrane, večinoma samooskrbni, kupujemo bolj malo. Vendar tisto kar kupimo gledamo, da je lokalno ali pa ekološko oz. ni pripeljano s Kitajske, Španije,…
Preko leta imamo obdobja, ko zmanjka zaloge in takrat moramo kaj kupiti.
Mlečne izdelke kupujem pri lokalnem kmetu v trgovini ali pa direktno na kmetiji.
Sadje in zelenjavo največkrat kupim pri kmetu iz sosednje občine, ko je pri nas na tržnici. Kupim tudi v lokalni trgovinici, kjer imajo ekološko robo. Zelo redko kupim sadje v komercialnem marketu.
Meso kupim v lokalni mesnici, kjer imajo meso naših hribov. Ribe kupim pri sosedu.
Testenine, riž, začimbe, kvas in sladkarije kupim v trgovini.
Čaj, kavo, olja, kosmiče in moko tudi kupim v trgovini z ekološko slovensko robo.
Torej to je hrana, ki jih kupujemo, ne redno ampak takrat, ko doma zmanjka. Poskušamo čim bolj lokalno in ekološko, vendar vedno ne gre.
Kmetom zaupam, nekaj jih tudi osebno poznam že od prej, z drugimi smo se naknadno spoznali in ja, zaupam da mi ne bodo prodali zanič robe. Za kupovanje pri kmetu sem se odločila iz osebnih razlogov, ker se mi zdi prav da se podpira lokalne ponudnike in slovenskega kmeta.
Pri kmetu smo kupovali že pred karanteno, tako da bomo tudi po njej.
Mi še vedno zagovarjamo dejstvo, da je domače najboljše. V prvi vrsti naša hrana doma, nato lokalna hrana naših sokrajanov.
Ker smo doma na kmetiji in smo, kar se tiče hrane, večinoma samooskrbni, kupujemo bolj malo. Vendar tisto kar kupimo gledamo, da je lokalno ali pa ekološko oz. ni pripeljano s Kitajske, Španije,…
Preko leta imamo obdobja, ko zmanjka zaloge in takrat moramo kaj kupiti.
Mlečne izdelke kupujem pri lokalnem kmetu v trgovini ali pa direktno na kmetiji.
Sadje in zelenjavo največkrat kupim pri kmetu iz sosednje občine, ko je pri nas na tržnici. Kupim tudi v lokalni trgovinici, kjer imajo ekološko robo. Zelo redko kupim sadje v komercialnem marketu.
Meso kupim v lokalni mesnici, kjer imajo meso naših hribov. Ribe kupim pri sosedu.
Testenine, riž, začimbe, kvas in sladkarije kupim v trgovini.
Čaj, kavo, olja, kosmiče in moko tudi kupim v trgovini z ekološko slovensko robo.
Torej to je hrana, ki jih kupujemo, ne redno ampak takrat, ko doma zmanjka. Poskušamo čim bolj lokalno in ekološko, vendar vedno ne gre.
Kmetom zaupam, nekaj jih tudi osebno poznam že od prej, z drugimi smo se naknadno spoznali in ja, zaupam da mi ne bodo prodali zanič robe. Za kupovanje pri kmetu sem se odločila iz osebnih razlogov, ker se mi zdi prav da se podpira lokalne ponudnike in slovenskega kmeta.
Pri kmetu smo kupovali že pred karanteno, tako da bomo tudi po njej.
Mi še vedno zagovarjamo dejstvo, da je domače najboljše. V prvi vrsti naša hrana doma, nato lokalna hrana naših sokrajanov.
[/quote]
Bravo za zapis. Več takšnih ljudi in bomo počasi premaknili. Vedno se začne pri posamezniku, se širi na družino, razširjeno družino in naprej.
Piše, da STROGO kontrolirajo, kako lahko preverjajo, ali kmet ne kupi v trgovini in proda kot lokalno in ekološko in potem proda dražje?
[/quote]
Če ti prodajaš meso in mesne izdelke moraš imeti prodajo teh prijavljeno. Prijavljene moraš imeti tudi živali. Ko oddaš žival v klavnico, jo tam stehtajo in označijo kot meso za prodajo. Torej npr: 100kg svinjine za prodajo pri kmetu XY. Kmet potem meso vzame nazaj iz klavnice, ga pelje domov, spakira in pripravi za prodajo. Določi neko ceno po kilogramu in zadevo proda. Na koncu se mora njegov dobiček poravnati s težo zaklane živali. Ker, če se dobiček in teža ne ujemata je nekaj narobe, *rdeči stolpci v računalniku*. Te stolpce potem vidi gospodična v Ljubljani in moraš imeti dober izgovor zakaj se stvari ne ujemajo.
Na lokalni trznici kupim kar lahko, za vecino kmetov vem kje imajo kmetije in bi v primeru, da rabim kaj takrat, ko niso na trznici, lahko sla do njih ali pa jih poklicala, ce imajo, kar rabim. Kozje mleko, jogurte, sir, meso tudi na trznici vzamem ali pa kako to dostavo k so se zdej tako prirocno razpasle uporabim. Edino banane, sladek krompir in gobe kupim v trgovini, ker redko kdo pri nas goji sampinjone in sladek krompir. Bi bilo pa lepo videt, če bi se dalo dobit vec lokalno narejenih vegetarjanskih pa veganskih stvari, kak tofu, da mas alternativo ko ti ne pase meso.
ce se le da in je na voljo, vse kupim domace. Od hrane tudi do drugih izdlekov. Prav se mi zdi, da podpiramo lokalno. In zadnji meseci so nam tudi pokazali zakaj. Upam, da ne bomo pozabili v kratkem kako je bilo in bomonostali zvesti slivenskemu kmetu in delavcu. Ker ti nas bodo resevali, ce se ponovi scenarij letosnje pomladi.
Tak da mlecna zivila, jajca, zelenjava, testenine, žitarice, tudi oblacila, cistila, sadje, ozimnica, stevila ilja orescki, meso, kozmetika … vse to se da kupiti vedbo pri slovenskih izdelovalcih in pridelovalcih.
Ostala jim bom zvesta.
Nam se v tem času ni kaj bistveno spremenilo…Meso, jajca, krompir in mleko že leta kupujemo lokalno pri kmetu oziroma sorodnikih, zelenjavo pridelamo doma … kar jo ne in pa kupimo na tržnici od seveda lokalcev. zadnjič nam je zmanjkalo domačega krompirja in ko v našem kraju tržnica še ni bila odprta, smo kupili krompir, uvožen iz Egipta…niti približek našemu…
je pa res, da si tako visoko kakovostno hrano privoščijo le določeni, saj ni poceni…menim, da bi morala država nekako pomagati, da bi bila lokalna hrana dostopna do vseh
No jaz sigurno ne kupim drugega, kot samo ekološko. Imam ene par okoliških kmetov, vem kako delajo, zaupam jim in samo pri njih jemljem. Tudi če grem na tržnico, samo pri takih, za katere točno vem, da so EKo in ok:):).
[/quote]
Kako pa veš, kje je EKO? A dobiš kaj ekološkega lahko tudi v trgovinah? Si ti logotip, ki ga je prej nekdo že omenjal, že kje videla?