Ali je lahko stavek “Nimam česa obleči” posledica tesnobe?

02. februar 2024

Ali je lahko stavek “Nimam česa obleči” posledica tesnobe?

02. februar 2024
Foto: Spotlight/launchmetrics

Ali je lahko stavek “Nimam česa obleči” posledica tesnobe?

02. februar 2024
Foto: Spotlight/launchmetrics

Strokovnjaki so se odločili, da bodo to “zabavno” težavo raziskali.

Verjamemo, da se vsak izmed nas znajde v situaciji, ko od doma odide v oblačilih, s katerimi nismo zadovoljni, saj nismo imeli časa za izbiranje. Pogosto beremo, da je načrtovanje in priprava oprav zelo priporočljivo, da se izognemo jutranjemu stresu in kot kaže, tudi tesnobi.

Stavek “Nimam česa obleči” je tako postal že kar unverzalen, zato so se strokovnjaki odločili, da bodo to ‘zabavno’ težavo raziskali in poskušali ugotoviti, ali imajo te situacije in misli kakšen globlji pomen.

Izkazalo se je, da je ta stavek lahko posledica tesnobe. Ko oseba denimo čuti, da nima česa obleči, se morda počuti neprijetno v svoji koži, vključno z občutkom, da ni dovolj dobra ali da ni vredna. V nekaterih primerih lahko tesnoba vodi tudi do obsesivno-kompulzivnega vedenja, kot je na primer konstantno preverjanje, ali smo resnično dobro oblečeni in če smo res zadovoljni z opravo.

Foto: Spotlight/launchmetrics

Možgani se težko soočajo s preveliko izbiro

A takšni primeri niso omejeni le na izbiro oblačila, ampak se dogajajo tudi pri ogledu videovsebin na pretočnih platformah ali pri naročanju hrane v restavraciji.

Kadar se naši možgani srečujejo s preveliko izbiro, lahko to privede v nastanek stresa, namesto da bi uživali v svobodi izbire, ki jih imamo na voljo. Tako nas lahko tudi preveč oblačil v omari spravlja v stres, saj nenadoma ne vidimo več kombinacij, ki jih lahko ustvarimo iz tega, ampak zgolj veliko kosov in nič oprav. Popolna rešitev bi bila, da imamo manjšo omaro z minimalno količino kosov.

Foto: Spotlight/launchmetrics

Delna in hitra rešitev

Imamo pa vsaj delno rešitev za tovrstne težave. Ena izmed možnosti je, da oblačila v omari razdelimo po barvah in vrstah oblačil, tako da že ob prvem pogledu vemo, kaj imamo v omari in s kakšnimi kombinacijami lahko razpolagamo. V veliko pomoč bo tudi, da imamo v omarah le sezonska oblačila, kar pomeni, da nas poleti ne motijo zimska oblačila in obratno.

Poznate večni nasvet, da moramo oblačila pripraviti en dan prej? Če vas urejanje začenja spravljati v stres in ob tem čutite tesnobo, je morda čas, da se tega nasveta začnemo držati.

Foto: Spotlight/launchmetrics

Vnaprej določene kombinacije (od spodnjega perila do nakita) vam bodo zelo v pomoč, kadar se vam zjutraj mudi. Najbolj pomembno pri tem pa je, da si zjutraj glede oblačil ne premislite.

Prav tako bo v veliko pomoč, če se znebimo vseh oblačil, ki jih nismo nosili dve sezoni. Podarite jih ali pa prodajte, saj bodo jutra zaradi tega lažja in manj stresna.

V veliko pomoč vam bo tudi platforma Pinterest, kjer si lahko shranite kombinacije, ki so vam všeč, in si nato na podlagi tega sami sestavite opravo iz kosov, ki jih že imeta. Naš nasvet: pomislite na en kos, ki bi ga res radi oblekli jutri ali v naslednjih dneh, nato pa na Pinterestu s pomočjo iskalnika poiščite kombinacije s tem kosom.

Foto: Spotlight/launchmetrics

Le mirno

Sicer pa stavek “Nimam česa obleči” ne pomeni nujno, da ste tesnobni. Lahko je tudi preprosto izjava, da nimate primerne obleke za določeno priložnost. Vendar pa je pomembno biti pozoren na druge simptome tesnobe, ki lahko kažejo, da je to morebiten vzrok.

Če menite, da ste morda tesnobni, je pomembno, da poiščete pomoč. Obstaja veliko načinov za obvladovanje tesnobe, vključno s psihoterapijo ali spremembami življenjskega sloga.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close