Ali lahko vročina poslabša vašo tesnobo?

23. avgust 2023

Ali lahko vročina poslabša vašo tesnobo?

23. avgust 2023
Foto: Pexels

Opekline niso edina težava, s katero se lahko spopadamo v teh visokih temperaturah.

Se to dogaja tudi vam? Vroče vam je, dlani se vam potijo, vrti se vam in v prsih vas tišči? Sumite srčno napako ali dihalne težave in že kličete zdravnika? A v resnici je le avgust – najbolj vroč mesec v letu.

Od konca julija do avgusta je najbolj vroče obdobje v letu za večino držav po svetu, postaja pa le še bolj vroče. Julij 2023 je podrl rekord za najbolj vroč mesec na svetu; vročinski valovi, ki jih povzročajo podnebne spremembe, pa ne bodo kmalu izginili.

Foto: Unsplash

Ko je Zemlja vsako leto bolj požgana, se spomnimo na bolj neposredne, fizične načine, kako se naša telesa odzovejo na ekstremno vročino: potenje, sončne opekline, utrujenost, omotica, dehidracija in zasoplost, če naštejemo le nekatere. Za nekatere poletna jeza ni omejena na obilno potenje in opekline. Zdi se, da dosledna izpostavljenost ekstremni vročini sproži tudi vrsto psiholoških učinkov.

Strinjajo se tudi strokovnjaki

Medtem ko se raziskave o povezavi med vročino in duševnim zdravjem še razvijajo, je več nedavnih študij o milijonih obiskov na urgenci odkrilo porast obiskov, povezanih z anksioznostjo, stresnimi stanji, motnjami uživanja substanc in drugimi z duševnim zdravjem povezanimi stanji med obdobji visokih temperatur.

Foto: Unsplash

“Dosledna ali dolgoročna izpostavljenost ekstremni vročini je bila povezana s številnimi resnimi vplivi na naše duševno zdravje,” pravi dr. Cecilia Sorensen, direktorica Globalnega konzorcija za podnebno in zdravstveno vzgojo. “Ekstremna vročina lahko poveča stres, simptome depresije, povzroči resna poslabšanja nekaterih psihiatričnih stanj, kot je shizofrenija, moti naše vzorce spanja in je lahko celo povezana s povečano agresijo in nasilnimi dejanji ali samopoškodovanjem.”

Težko je natančno določiti, zakaj se zdi, da dolgotrajna izpostavljenost vročini poslabša nekatere psihološke simptome, vendar strokovnjaki pravijo, da obstaja nekaj razlag, ki so večinoma povezane s fizičnimi simptomi izpostavljenosti vročini.

Foto: Unsplash

“​​Ko nam je fizično neprijetno, postanemo jezni in nerazpoloženi. To je življenjsko dejstvo,” pravi dr. Raafat Girgis, doktor medicine in zdravstveni direktor v rehabilitacijskem centru. “Zaradi vročine postanemo dehidrirani. Dehidracija vpliva na ravnotežje in kognitivne sposobnosti pri odločanju in sklepanju.” Za tiste, ki živijo z duševno boleznijo, Girgis pravi, da so lahko ti učinki še bolj škodljivi.

“Dosledna ali dolgotrajna izpostavljenost ekstremni vročini je bila povezana s številnimi resnimi vplivi na naše duševno zdravje.”

Tudi spanec je sprožilec

Morda se ne zdi smiselno, saj se zaradi izjemne vročine lahko počutite leni in utrujeni, zato spanje ne bi smelo biti problem, kajne? Toda znanost pravi nasprotno. Vaša telesna temperatura naravno pade, ko se pripravljate, da zaspite. Ko se temperatura okoli vas in posledično vaša notranja temperatura dvigneta, vaše telo prekomerno dela, da bi vas ohladilo, kar povzroči večjo budnost in nemir. To lahko pomeni težave zaradi simptomov, povezanih z duševnim zdravjem. “Psihiatrični simptomi se skoraj povsod lahko poslabšajo, če ne spimo dobro,” pravi Sorensen.

Povežite vse to z grozečo tesnobo ob koncu poletja, mislijo na 400 e-poštnih sporočil, ki se takoj po dopustu usujejo v vaš nabiralnik, in pritiskom, da vsako poletno dejavnost zapakirate v nekaj kratkih tednov, in je logično, zakaj se lahko vaši simptomi tesnobe ali depresije počutijo močnejše kot običajno.

Foto: Pexels

Kako preživeti poletje?

Najučinkovitejši način, da čim bolje preživite to obdobje v letu, je po mnenju strokovnjakov očiten: naredite vse, kar lahko, da ostanete hladni in stran od vročine. Sorensen priporoča, da vedno ostanete hidrirani tako, da “pijete veliko tekočine, pa tudi uživate hrano z visoko vsebnostjo vlage”, kot so kumare, paradižnik, lubenica, jabolka in drugo.

Girgis pravi, da je prav tako najbolje načrtovati vse dejavnosti, ki zahtevajo, da ste zunaj zjutraj, ko je običajno hladnejše, in načrtovati vnaprej, če veste, da prihaja večji vročinski val. “Poskrbite, da boste imeli dovolj vode, hrane in zdravil, da boste preživeli te dni.”

Foto: Unsplash

Oba strokovnjaka priporočata, da ponoči storite vse, kar lahko, da zagotovite, da bo vaš spanec hladen in udoben. Dovolj spanja (in včasih celo malce več) je nekaj, kar lahko pomaga na več načinov.

Pomagajo tudi prakse čuječnosti, kot so meditacija in vsakodnevni samooskrbni sprehodi. In vsekakor ne škodi, če si preostanek poletja privoščite nekaj zelo zasluženega počitka.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close