“Ali naj vohunim za njim?”

23. marec 2022

“Ali naj vohunim za njim?”

23. marec 2022
Foto: Unsplash

Uporabnica Starševskega čveka prosi za pomoč pri svoji dilemi, saj je slišala moža, kako govori o pretekli aferi.

Ena izmed naših uporabnic se je obrnila na forum za pomoč, saj se je znašla v izjemno težki situaciji. “Z možem sva v srednjih letih, dva otroka, hiša, pes, oba zaposlena, skratka neka klasična družina. Službi nama obema vzameta preveč časa in energije, zato je najin odnos včasih malo viharen, vendar se mi zdi, da sva ok skupaj. Nekaj dni nazaj je imel rojstni dan, ga je klicala tudi neka ženska, umaknil se je v otroško sobo in ni vedel, da sem pozabila izklopit baby varuško. Ji je rekel, kako to da ga kliče, da naj ga ne kliče nikoli več in da je bila stvar zaključena 7 let nazaj. Midva sva poročena 9 let, otroka sta stara 4 in 5 let. Očitno me je z njo prevaral enkrat ali večkrat, ne vem. Kdo je bila ženska, ne vem. Ujela sem le kratek pogovor.”

Avtorica pa sedaj ne ve, kako ravnati: “Naj mu omenim, naj ga vprašam, naj bom bolj pozorna, naj vohunim za njim, ali naj preprosto skušam spregledat in se delat, kot da ni nič?”

Pomislite na prihodnost

Nekateri so avtorico vprašali, kaj bo storila, če ji mož vse prizna, čeprav si želi slišati resnico? “Vprašaj se, kaj bi naredila, če bi izvedela, da te je prevaral. Bi ga pustila? Če ja, ga vprašaj, če ne, ga kljub vsemu ljubiš,” je napisal eden izmed uporabnikov.

Avtorica je odgovorila, da bi se ji najbrž zameril in bi zakon razpadel, a če ostane v nevednosti, bi to pometla pod preprogo. Druga uporabnica pa je odgovorila, da jo bo to razžiralo: “Verjamem, da ti je hudo. Vzemi si čas zase, pojdi sama kam na izlet, v naravo, v savno in razmisli. Če mu ne bos nič povedala, te bo v sebi vedno žrlo in boš v podzavesti jezna nanj, zaupanja ne bo, gledala boš vsak njegov korak in te bo razžiralo, ko bo pogledal kakšno žensko in si v glavi delala scenarije.”

Foto: Pexels

“Ozračje, ki ga mora ženska vzpostaviti v odnosu, je iskrenost. Ali res meniš, da nimaš kot njegova žena pravice vedeti, kdo je bila ta ženska in kaj je pomenilo to, kar je rekel?? Ali misliš, da je boljše, da se glodaš in glodaš? Razgovor razkriva, da je nekaj bilo, vendar, da je končano.”

“Jaz ti svetujem, da pometi pod preprogo, če si tega sposobna. Bo morda bolelo, če boš izvedela. Ampak lahko gledaš tudi s te strani: morda te je prevaral, torej, seksualno ga je druga zanimala, ampak nekako za življenje skupaj ga pa ni zanimala. In hoče zaščititi vajin zakon. To je nekaj vredno, če se bojiš, da ne bi tebe odpikal, nekaj več mu življenje s tabo že pomeni. Seveda to ni garancija, prisilit nikogar ne moreš, da živi s tabo, pa če poznaš preteklost ali pa ne,” je svetoval eden izmed uporabnikov.

Zakon ne deluje

Nekateri pa so avtorico opozorili, da zakon očitno že ne funkcionira, če jo je partner prevaral.

“Že s tem, da napišeš, ‘da nekako funkcionirata’ daš vedeti, da je dec bolj na suhem kot ne.”

Foto: Unsplash

“Imata priložnost, da vajin zakon iz neke farse (kar furava no) spravita v resničen zakon, kjer se zakonca pogovarjata, si zaupata strahove, znata reševati stvari (pometanje pod preprogo pač to ni), sta iskrena … in mogoče s časom ustvarita temelje res dobrega zakona, kjer ne boš rabila reči, da kar furata,” je še svetoval drug uporabnik.

Pogovorite se

Nekateri pa so ji celo svetovali, naj začne na skrivaj varčevati in se pripravljati na ločitev. A prva stvar, ki jo lahko uporabnica pravzaprav stori, je, da se s svojim možem iskreno pogovori. Odprt pogovor bo omogočil, da čustva pridejo na plan, avtorice pa skrivnost ne bo razžirala.

A ne glede na izid njunega pogovora je psihologinja Anja Klobas za Onaplus povedala, da tudi če je možu žal, to ne pomeni, da jo spoštuje. “Svetujem vam, da se še enkrat pogovorite z njim in ga vprašate, kakšne so njegove vrednote in kaj si on želi od življenja. Morda vam bodo odgovori na ta vprašanja ponudili boljši pogled na to, ali je vredno, da vztrajate v odnosu z njim.”

Ločitev je strašljiva in za mnoge tudi težka, a sami sebi morate biti vedno na prvem mestu. “Pomembno je tudi, da sami sebe vprašate, kaj si želite v odnosu. Boste res srečni z nekom, ki je tako izdal vaše zaupanje? In kakšen zgled boste s tem dali svojemu otroku?” razlaga psihologinja.

Prav tako pa ni vse črno. “Lahko, da ni res. Ampak včasih eni moški pozabimo, koliko let je minilo od nečesa. Recimo jaz za ene stvari govorim že par let, da je bilo pred petimi leti. Potem včasih rečem štiri, itd. V resnici, če grem štet, je pa 6 let. Ja, ena majčkena možnost, da je bilo zaključeno pred 9 leti. Ne veš pa tudi, kaj je bilo zaključeno,” je še avtorico potolažil eden izmed uporabnikov.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close