Ali znate pozimi dobro poskrbeti za kožo na obrazu?

05. januar 2022

Ali znate pozimi dobro poskrbeti za kožo na obrazu?

05. januar 2022
Foto: Pexels

Mraz, veter in spremembe v vlažnosti zraka v notranjih prostorih zaradi ogrevanja so največji krivci za povečano preobčutljivost kože pozimi. Temu je najbolj izpostavljena prav koža na obrazu.

Koža na obrazu je pozimi bistveno bolj suha, izgleda bolj bledo, lahko se lušči in kaže znake rdečice, srbenja in neprijetnega zategovanja, svari strokovna svetovalka kozmetike za področje profesionalne nege pri Kozmetiki Afrodita, Mojca Hernaus.

Zato je zima tisti čas, ko naša koža potrebuje intenzivnejšo vlažilno in hranilno nego, svetuje strokovnjakinja. “Moramo jo zaščititi pred radikalnimi zunanjimi dejavniki in jo hkrati oskrbeti z zadostno količino vlage, da bi kar se da preprečili pojav njenega izsuševanja.”

Pa veste, kako?

Poskrbite za boljšo nego zjutraj in zvečer

Negovalni ritual mora vključevati tako čiščenje zjutraj kot zvečer, pri čemer je zelo pomembna izbira ustreznih čistilnih izdelkov. “Čistilno mleko, čistilna krema in čistilna pena naj ne vsebujejo agresivnih penilcev in alkohola, saj ti kožo še dodatno izsušijo,” pravi Hernausova.

Kožo najprej temeljito očistite, nato pa sledi “neizogiben korak”, pravi strokovnjakinja, in to je nanos vlažilnega tonika, ki vzpostavlja naravno pH ravnovesje kože, kožo optimalno navlaži ter pripravi na nadaljnjo nego.

Foto: Pexels

Čistilni izdelki in toniki so popolni kozmetični posamezniki, a vendarle timski igralci, dodaja sogovornica in poudarja, da je ravno zato pomembno, da se nega zaključi z nanosom negovalnih izdelkov.

“Koži pozimi najprej nudimo zadostno hidratacijo, kar dosežemo z nanosom vlažilnih, koncentriranih serumov, ki jo bodo ohranjali vlažno in prožno, nato pa naj sledi nanos zaključnega sloja, negovalne kreme, ki nudi tudi neke vrste izolacijo, preko katere se mrzel zrak težje prebije. Tako vlago ‘zaklenemo’ v kožo in preprečimo njeno izhlapevanje s kožne površine.”

Ob tem enkrat tedensko priporoča še masko. “Najboljša izbira je nočna maska, ker deluje ponoči, ko spimo, a je naša koža takrat najbolj aktivna in se bo intenzivno regenerirala.”

Foto: Pexels

Napaka pri negi pozimi, ki jo delajo mnogi

Veliko ljudi dela pozimi napako, da na obraz nanašajo izključno olja in izjemno regenerativne izdelke, vendar pa koža v tem primeru ne dobi zadosti vlage, zato ostaja izjemno dehidrirana. “Izgubljene vlage žal ne moremo nadomestiti z olji. Ta uporabimo šele po tem, ko smo na kožo nanesli vlažilne izdelke,” svetuje strokovnjakinja.

Priporoča uporabo ampul, serumov in krem, ki so za navlažitev in zdravo kožo obvezna, pa tudi izdelke z antioksidativnimi aktivnimi sestavinami. “Suhi koži večkrat zaporedoma privoščimo še hranljivo negovalno masko,” dodaja.

Kako pogosto uporabljati piling?

Pri negi kože na obrazu se vedno znova poraja tudi vprašanje: Kako pogosto uporabljati piling? S pilingom s kože odstranimo odmrle celice vrhnjice, s čimer izboljšamo strukturo kože ter jo pripravimo na optimalno absorbcijo aktivnih sestavin iz nadaljnje nege.

Pri normali do mastni koži ga naredimo dvakrat tedensko, v primeru suhe in občutljive kože pa enkrat tedensko oziroma po potrebi.

Foto: Pexels

Pilingi so lahko različni:

  • Mehanski piling omogoča odstranjevanje površinskega sloja kože z naravnimi ali sintetičnimi abrazivi. Namenjen je vsem vrstam kože, pri posebno občutljivi koži pa moramo biti pozorni na velikost abrazivov. Naredimo si ga lahko sami doma z izbranimi preparati.
  • Encimski piling je neinvazivna oblika odstranjevanja površinskega sloja kože s pomočjo encimov ter je v zadnjih letih zelo popularen tudi za nego doma.
  • Kemični piling pa pomeni profesionalno odstranjevanje površinskega sloja kože s kemičnimi agensi (sadne kisline kot so citronska, jabolčna, vinska in alpha hydroxy kislina) na način raztapljanja medceličnih vezi (korneocitov) površinskega sloja kože, razlaga strokovnjakinja. “Namenjen je učinkoviti pomladitvi kože, ublažitvi stanj kože, kot so hiperpigmentacije, akne ali rosacea in rezultira z opazno pomlajeno in polepšano kožo.” Kemični piling mora v kozmetičnem salonu narediti strokovno usposobljena kozmetičarka.

Strokovnjakinja ob tem poudarja, da je potrebno tudi pozimi paziti na vpliv sončnega UV sevanja. “Čeprav v zimskem času oslabi, je pri dolgoročnem izpostavljanju prav tako nevarno kot poleti.”

Del nege, ki je ključen skozi celo leto

Vendar pa tudi najboljša nega kože ne bo zadostna brez zdravih prehranjevalnih navad in uživanja zadostne količine vode.

“Z rednim uživanjem ustreznih količin vode (vsaj 1,5 litra na dan) ohranjamo zdrav limfni sistem, omogočamo, da se iz telesa odpravljajo strupi in vzdržujemo primerno raven vlage v koži. Priporočamo tudi izogibanje sladkorju, predelani hrani ter uživanje več zelenjave in vitamina C. Zdravo telo namreč vpliva tudi na kožo, ki je naš največji organ.”

Foto: Pexels

Poleg obraza pozimi ne pozabite tudi na …

Tako kot pozimi koži na obrazu posvečamo več pozornosti, je moramo več nameniti še koži na rokah.

“Tam je koža izjemno tanka (skoraj brez podkožnega maščobnega tkiva) ter zato še posebej občutljiva in suha, podvržena hitremu staranju,” razlaga strokovnjakinja, ki pravi, da koži na rokah pozimi najbolje pomaga ustrezna hranljiva krema. “Z njo koži omogočimo zaščito pred agresivnimi zunanjimi dejavniki. Poleg tega ne pozabimo na zaščito pred mrazom ter si nadenimo rokavice.”

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close