Anti age hrana: To je 5 živil, ki pomlajujejo vašo kožo!

15. januar 2020

Anti age hrana: To je 5 živil, ki pomlajujejo vašo kožo!

15. januar 2020

Gotovo ste že slišali, da lepota prihaja od znotraj. To pomeni, da je tisto, kar jemo, resnično pomembno, ne samo za fizično počutje, ampak tudi, da smo videti dobro.

Živila, ki vsebujejo antioksidante, vitamine C, D, E, K in B kompleks ter folno kislino, so odlična sredstva za spreminjanje našega telesa na celični ravni, saj si prizadevajo za resnično sijočo kožo in ne samo za zdravje. Določena zdrava in okusna hrana prav tako zmanjšuje tveganje za kožnega in druge vrste raka, prav tako pa dobro zaščitijo srčno-žilne bolezni.

Če želite upočasniti staranje in dati svoji koži mladosten sijaj, ob dejstvu, da morate ves dan preživeti v pisarni, je izboljšanje prehrane, prava pot.

To so živila proti staranju, ob katerih boste nedvomno uživali.

Avokado

Maščoba je naravno mazilo in jo v telesu potrebujemo, da olajšamo vse vrste procesov. Trik je v tem, da mora biti prava vrsta maščobe. Avokado vsebuje veliko zdravih snovi, ki pomagajo ohranjati prožnost kože in jo ohranjajo hidrirano. Študija, ki je preučevala prehrano več kot 700 žensk, je pokazala, da uživanje veliko zdravih maščob, kot je v avokadu, vodi do gladke kože, ki ima veliko elastičnosti.

Avokado vsebuje tudi spojine, ki kožo ščitijo pred škodljivimi sončnimi žarki. Če v katero od solat vključite avokado, boste dobili tudi zdrav odmerek vitamina E in C. Ti hranili sta odlična partnerja kolagena in ščitijo kožo pred oksidativnimi poškodbami, zaradi katerih ste videti utrujeni.

Črna čokolada

Izboljšanje videza s prehrano še ne pomeni, da se morate odreči sladkim užitkom. Lahko jeste črno čokolado in izgledate dobro. Več raziskav je potrdilo, da kakav v prahu vsebuje visoko raven posebnih antioksidantov, ki prispevajo k hidrataciji kože. Če vsak dan zaužijete malo črne čokolade, boste ugotovili, da bo vaša koža bolj mehka in manj se bo luščila. Poleg tega lahko uživanje črne čokolade dlje časa zadržuje učinke sončnih žarkov, kar pa seveda ne pomeni, da zaščita pred soncem ni potrebna. Prav tako kakav izboljšuje pretok krvi in tako koži oddaja več hranilnih snovi. Priporočljivo je uživanje čokolade, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava. Tako boste dobili le koristne stvari brez dodanega sladkorja. Preveč sladkorja pravzaprav razgradi kolagen, oziroma povzroči, da se posuši.

Rdeče vino

Kot kaže, lahko brez občutka krivde, uživate ob kozarčku rdečega vina. Vsebuje namreč resveratrol, spojino, ki zmanjšuje učinke staranja. Če pogledate deklaracijo izdelkov, lahko opazite, da nekateri izdelki za anti age vsebujejo to spojino.

Ko zaužijete resveratrol v vinu (ali grozdnem soku) se proizvodnja prostih radikalov upočasni. Škoda, ki jo povzročajo prosti radikali, je eden izmed glavnih razlogov za poškodbe kože in njeno prezgodnje staranje. Seveda pretiranega uživanja alkohola ne priporočamo, saj ima poleg številnih negativnih težav, tudi slab vpliv na kožo. Če želite popiti kozarec alkohola, je rdeče vino najbolj varna izbira za vašo kožo.

Paradižnik

Paradižnik je okusen in ga lahko kombinirate v številnih jedeh in nikoli se ga ne boste naveličali. Ko uživate v okusu paradižnika, dobite tudi večjo količino vitamina C.

Paradižnik vsebuje tudi vse glavne karotenoide, vključno z beta karotenom, luteinom in likopenom. Ti močni antioksidanti ščitijo kožo pred sončnimi poškodbami. Še bolj vznemirljivo je, da za popolno absorbcijo karotenoidov strokovnjaki priporočajo, da paradižnik s kakšno maščobo. Torej, s paradižnikom lahko pojeste nekaj avokada, sira, ga pokapate z olivnim oljem ali dodate oreščke.

Orehi

Na spletu je nešteto člankov, ki pravijo, da orehasti plodovi in predvsem oreščki vsebujejo optimalno raven esencialnih maščobnih kislin. Naše telo to kislino uporablja kot gradnike za gradnjo zdravih celičnih membran. Ker jih naše telo ne more ustaviti, jih mora vzeti iz hrane, da dobi odmerek omega-2 in omega-6 maščobnih kislin. Poleg oreščkov so popolni viri teh maščobnih kislin tudi ribe, kot so losos, skuša in sled.

Foto: Pinterest

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close