Banane, brokoli … 6 zdravih živil, ki postanejo nezdrava, če jih jeste preveč

27. oktober 2021

Banane, brokoli … 6 zdravih živil, ki postanejo nezdrava, če jih jeste preveč

27. oktober 2021

Več kot pojeste zdrave hrane, bolje je za vaše telo, kajne? Sliši se logično, pa vendar je resnica drugačna.

Številni se ujamejo v past prenajedanja, in to ne samo sladke in slane hrane, temveč tudi v prenajedanje s sadjem in zelenjavo. Ne zavedajo se namreč, da so lahko tudi slednji lahko škodljivi. Vsem stranskim učinkom se je seveda mogoče izogniti, če jemo zmerno. 

Naštevamo šest živil, ki bi se lahko iz prijateljev prelevila v sovražnike.

1. Banane

Če se prenajedate z bananami, vas lahko boli glava, ker zrele banane vsebujejo veliko tiramina, kemične spojine, ki je lahko sprožilec za migrene. Preveč banan lahko povzroči tudi zobno gnilobo. Tako kot sladkor lahko tudi banane proizvajajo bakterije, ki poškodujejo zobe in zobno sklenino. 

Dobra novica pa je, da je količna sladkorja v bananah manj koncentrirana. Dve banani na dan recimo veljata za povsem sprejemljivo in zdravo količino. 

2. Oves 

Če se prehranjujete z ovsom, torej ovsenimi kosmiči in podobnim, boste imeli verjetno ob pretiravanju s tem živilom, težave z napihnjenostjo in črevesjem. Raziskave so pokazale, da je mogoče simptome zaprtja znatno zmanjšati z zmanjšanjem vnosa prehranskih vlaknin. Poleg tega pretirano uživanje ovsa omejuje absorpcijo kalcija, magnezija in cinka, povzroči pa tudi povečanje telesne mase, še posebej, če vaši ovseni kaši dodate še preveč drugih živil. Zdrav vnosa ovsa je med 85 in 170 gramov na dan, odvisno od dnevnega vnosa kalorij. 

3. Sir

Velike porcije sira vas izpostavljajo večjemu tveganju za bolezni srca. Sir je bogat z nasičenim maščobami, za katere je znano, da povzročajo koronarno bolezen srca. Sir pogosto povzroča tudi zgago zaradi hormona, imenovanega holecistokinin, ki se sprošča med obroki. 

Avtor: Profimedia

4. Riž

Čeprav je riž okusen, dejansko vsebuje zelo malo vitaminov. Če zaužijete preveč riža, se tako prikrajšate za vse druge vitamine. Poleg tega riž poveča tudi raven insulina. Najpomembnejši stranski učinek pa je, da lahko poslabša vaše mentalno stanje, saj vsebuje malo arzena. Za zaužitje se priporoča približno 90 gramov nekuhanega riža. 

5. Brokoli

Brokoli vsebuje tiocinate, ki lahko povzročijo prekomerno proizvodnje ščitničnih hormonov. Posledično lahko pripeljejo do izpadanja las, oteklosti obraza in drugih posledic. Brokoli lahko povzroči tudi zamašen nos in alergije, kožne izpuščaje in srbenje. Izognite se zaužitju več kot štirih skodelic brokolija na dan. 

Avtor: Profimedia

6. Borovnice

Borovnice lahko znižajo glukozo v krvi pod “normalno” raven, kar je nevarno za diabetike. Borovnice lahko tudi razredčijo kri, zato bodite previdni, še posebej, če jemljete zdravila, saj lahko borovnice vplivajo na njihovo delovanje. Če pretiravate z uživanjem borovnic, potem lahko opazite težko ali nepravilno dihanje, saj so borovnice bogate z vitaminom K. Ena skodelica na dan je zdrava količina. 

Prispevek je bil prvotno objavljen na miss7.  

Style. Več novic

New Report

Close