Barve, drznost in maksimalizem: to so poročni trendi za 2024

29. februar 2024

Barve, drznost in maksimalizem: to so poročni trendi za 2024

29. februar 2024
Foto: Taja Harris

Barve, drznost in maksimalizem: to so poročni trendi za 2024

29. februar 2024
Foto: Taja Harris

Cvetlična dizajnerka in poročna floristka Metka Sporiš nam je razkrila cvetlične poročne trende za leto 2024.

Ko pride do načrtovanja poroke, številni pari dobro vedo, kaj si želijo, pri skoraj vseh pa se zatakne pri cvetju. Veliko mladoporočencev namreč sploh ne ve, kako in kje začeti z načrtovanjem cvetja, ki bo krasilo njuno poroko.

Številni se ob pomanjkanju časa oprimejo varne in preverjene odločitve izbire belega cvetja, a le redki si vzamejo več časa za raziskavo trenutnih trendov v floristiki in ko že najdejo ideje, je težko najti pravega dizajnerja ali poročnega florista, ki bi znal kreirati izven okvirjev klasike.

Metka Sporiš iz Sanjskega šopka, kjer se profesionalno ukvarjajo z dizajniranjem najlepših porok, ima vedno odlične nasvete za okrasitev, zato se lahko po pomoč zatečete kar k njej.

Foto: Instagram @sanjskisopek

Barva, ki je obnorela svet

Vsako leto barvni inštitut Pantone razglasi barvo, ki bo zaznamovala prihajajoče leto, in letos je to barva breskve, natančneje Peach Fuzz. Njihov izbor je ponavadi tudi tisti, ki se prebije na vrh vseh trendov na vseh področjih – od mode, lepote do dizajna, porok in zabav.

Metka pravi, da gre za malo drugačno, a izredno modno barvo, ki je v koraku s poročnimi trendi 2024. “Kombinirate jo lahko čisto z vsako barvo, le pazljivi morate biti pri izbiri odtenka. Če je ta pravi, se bo lepo povezal s trendi marelično barvo. V nasprotnem primeru pa lahko z napačno izbranim odtenkom Peach Fuzz barvo ‘ubijete’.”

In prav to je lahko tudi razlog, da si za sanjske poročne kreacije poiščite cvetličnega dizajnerja in poročnega florista, saj vam bo pri tem zagotovo znal svetovati.

Foto: Daria Osipova
Foto: Daria Osipova

Minimalizem se umika maksimalizmu

Če je v preteklih letih tudi pri poročnih trendih prevladoval minimalizem, pa je zdaj končno čas za maksimalizem. Torej več in še več cvetja, pravi Metka. Celoten poročni prostor lahko postane pravo mesto sanj, v katerem prevladujejo barve, bogati in raznoliki vzorci in kombinacije barv, ki jih ne bi nikoli pričakovali.

“Pari si namreč zares želijo užiti svobodo, ki smo jo končno dočakali po več letih od covida, zato je letošnje leto namenjeno praznovanju in energiji – in ne držimo se več nazaj.

Poročno cvetje tako ponovno spet izraža svežino, veselje in uživanje življenja. Vsekakor pa je tudi pri maksimalizmu potrebno najti pravo mero, opozarja Metka. “Več cvetja še ne pomeni popolne elegance, ampak to dosežemo šele s pravilno umestitvijo cvetja v prostor.”

Za to bo znal odlično poskrbeti prav poročni florist, ki zna slediti pravemu razmerju med odtenki, kontrasti in teksturami. In ravno pravo ravnovesje odtenkov, kontrastov in tekstur lahko vašemi poroki da maksimalistično estetiko, ki je hkrati trendovska in brezčasna. “Več, kot je barv in vzorcev, tem bolje,” pravi Metka.

Foto: Daria Osipova

Kaj pa poročni šopki?

Tokrat ne igra pomembne vloge velikost, ampak sestava in razgibanost šopka. Cvetje v poročnem šopku naj diha in z vami poplesuje skozi celoten poročni dan.

Za dosego takšnega efekta dober poročni florist pozna določene tehnike izdelovanja, in kot je prepričana Metka iz Sanjskega šopka, vam bo tak šopek, ko ga boste zagledali, izvabil solze sreče. In takrat boste vedele, da ste izbrale prav.

Foto: Taja Harris

Kako ustvariti poročno pravljico

Cvetje lahko celotno poroko povzdigne na povsem drugačen nivo in iz nje ustvari pravo pravljico. Poleg klasičnih namiznih dekoracij postavite oblake iz cvetov, ki bodo celoten prostor spremenili v pravljično deželo.

Občutek boste imeli, da hodite skozi cvetoč vrt ali da ste se znašli v pravi fantazijski realnosti. Ali pa bi namesto oblakov želeli kar celotno cvetočo steno, pred katero bodo lahko vaši svatje naredili fotografije za spomin?

Tudi obok, pod katerim bosta izrekla usodni da, je lahko oblečen v žive barve. Metka navdušeno predlaga celo več poročnih obokov! Zakaj bi razmišljali o enem, če se lahko sprehodite skozi tri ali več?

Majhne cvetlične šopke, navezane na stolih svatov, zamenjajte z večjimi cvetličnimi instalacijami, svetuje Metka. “Na ta način boste dekoracijo in cvetove vnesli v prav vsak košček vašega poročnega dne in kje je bolj pomembno pričarati cvetlični raj, kot na mestu, kjer si bosta zaobljubila zvestobo in bo ta pomemben življenjski trenutek ujet v vse poročne fotografije.”

Foto: Instagram @sanjskisopek

Ampak – katere rože izbrati?

Klasičnim poročnim rožam, kot so dalije, vrtnice, tulipani, ranunkule, lilije in potonike, se bodo pridružile še kamilica, sadje, kot so jagodičevje, zelenjava, dekorativni ohrovt in druge čisto posebne cvetlice.

“Pari si predvsem želijo unikatnih dekoracij in cvetov. Eksotične in nenavadne rože bodo kot nalašč za razkošne namizne dekoracije in inštalacije, saj bodo poskrbele za pravi ‘uau’ učinek,” pojasnjuje Metka in dodaja, da klasika pa seveda ostaja. “Vrtnice ostajajo in se jih veselimo, saj nam gojitelji vsako leto postrežejo z novimi odtenki barv in smo prepričani, da nas tudi letos ne pustijo na cedilu.”

Foto: Daria Osipova

Mislite tudi na trajnost in okolje

Kot na vseh drugih področjih, je tudi na prookah čas, da se začne skrbeti za okolje. Kako to doseči pri poročni dekoraciji? Metka svetuje, da izberete sezonsko cvetje, ki ne zahteva oddaljenega prevoza ali energije za rast. “S tem ne podprete le lokalnih podjetnikov, ampak poskrbite, da bodo cvetovi na vaši poroki bolj sveži, bolj živahni,” priporoča Metka.

Sicer pa za letos Metka pri izbiri poročnega cvetja priporoča igrivost, drznost in predvsem zaupanje floristu. “Tvegajte, ne jemljite se preveč resno in zaupajte svojemu oblikovalcu, da bo ustvaril nekaj zanimivega in lepega.”

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close