Beyoncé na Grammyjih podrla rekord in se vpisala v zgodovino

06. februar 2023

Beyoncé na Grammyjih podrla rekord in se vpisala v zgodovino

06. februar 2023
Foto: Profimedia

Popzvezdnica je z 32 grammyji postala najbolj nagrajena glasbenica vseh časov.

Sinoči se je odvila 65. podelitev največjih glasbenih nagrad grammy, kjer je po več kot 20 letih padel rekord v največjem številu teh nagrad, ki jih je v svoji karieri osvojil posamezen glasbenik.

Rekord je podrla ena in edina Beyoncé, ki je s štirimi novimi grammyji postala najbolj nagrajena izvajalka vseh časov. Skupno je do zdaj osvojila že 32 grammyjev, enega več, kot je znašal rekord skladatelja Georga Soltija iz leta 1997.

Letos je osvojila grammyja za najboljšo R&B pesem (Cuff It) in najboljši plesni oziroma elektronski album (Renaissance), ni pa odnesla nagrad v najprestižnejših kategorijah, denimo za album leta, čeprav je bila v njih nominirana.

Nagrada za album leta se ji je izmuznila že štirikrat, najbolj opazno leta 2017, ko je njeno izpovedno mojstrovino Lemonade premagala Adelin album 25, letos pa je gramofonček v tej kategoriji pobral Harry Styles z albumom Harry’s House.

Foto: Profimedia

Sicer pa so se letos zlatih gramofončkov razveselili Lizzo za skladbo About Damn Time (posnetek leta), Bonnie Raitt z Just Like That (skladba leta), najboljša nova izvajalka je postala Sarama Joy, Kendrick Lamar je z albumom Mr. Morale & The Big Steppers osvojil grammyja za najboljši rap album, Willie Nelson z albumom A Beautiful Time za najboljši country album, Ozzy Osbourne z albumom Patient Number 9 pa za najboljši rock album.

Kim Petras in Sam Smith. (Foto: Profimedia)

Podelitev je bila prelomna tudi za pevko Kim Petras in igralko Violo Davis: Kim je s Samom Smithom dobila grammyja za pesem Unholy, s čimer se je vpisala v zgodovino kot prva z grammyjem nagrajena transženska, Viola pa je s prvim grammyjem dobila vstop v prestižni klub EGOT (tako mu pravijo zaradi združitve kratic nagrad emmy, grammy, oskar in tony).

Viola Davis (Foto: Profimedia)

Viola je zlati gramofonček dobila za zvočni posnetek njene knjige spominov Finding Me, ki naj bi jo napisala v čast šestletne sebe. Postala je tretja temnopolta ženska, ki ji je uspelo vstopiti v klub EGOT, in 18. oseba v zgodovini.

Celoten seznam nagrajencev preverite TUKAJ.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close