Bi imeli takšen spomin na dojenje? Materino mleko na verižici.

01. februar 2022

Bi imeli takšen spomin na dojenje? Materino mleko na verižici.

01. februar 2022
Foto: Unsplash

Nakit, ki ga nosimo, ima pogosto določen pomen. Nekatere matere si v spomin na dojenje dajo izdelati verižice s kamni, narejenimi iz lastnega mleka. 

Ena od mater, 29-letna američanka Alma Partida, je po osemnajstih mesecih dojenja svoje hčerke izkušnjo želela obeležiti. V Facebook skupini je našla sliko verižice z obeskom iz materinega mleka.

Odločila se je, da želi tudi sama imeti tako verižico, zato je podjetju Keepsakes by Grace poslala približno deset mililitrov svojega mleka ter čez dober mesec prejela mlečno bel obesek v obliki srca. 

To ni edini nakit iz organskih materialov

Morda za to nišo nakita še niste slišali, toda to ni prva vrsta nakita iz organskih materialov. Že v viktorijanskih časih so izdelovali uhane iz človeških las, danes pa iz pepela umrlih (ljudi ali živali) lahko izdelajo sintetični diamant. 

Kako je prišlo do ideje za nakita iz materinega mleka?

Sarah Castillo, ustanoviteljica omenjenega podjetja Keepsakes by Grace, je svojo linijo nakita začela marca letos, po tem, ko je na Instagramu zasledila podobno linijo izdelkov.

Eksperimentirala je s svojim mlekom, dokler ni prišla do metode, s katero je lahko izdelala vzdržljive kamne. Takšen nakit stane med 60 in 150 ameriških dolarjev, zanj pa se večinoma odločajo stranke, ki so imele težko obdobje ali pa počasi odstavljajo otroka in se približujejo času, ko dojenje ne bo več možno ter na to še niso pripravljene.  

Podobno podjetje ima tudi Ann Marie Sharoupim, ki iz materinega mleka izdeluje verižice, uhane, zapestnice in prstane. Njihova cena je med 90 in 1500 ameriških dolarjev, v letu 2021 pa je prodala skoraj štiri tisoč kosov.

“Ljudje si danes želijo nakita, ki nekaj pomeni.”

Ann Marie Sharoupim za Guardian

Ustvarjalka pravi, da je nakit že tako zelo sentimentalen, toda v primeru nakita iz materinega mleka pa dobesedno vzdržuje spomin na eno najbolj posebnih in pomembnih obdobij v življenju. Matere v tem obdobju namreč občutijo močno povezanost s svojim otrokom in odstavljanje od dojenja je za številne lahko precej žalostno.  

Style. Več novic

New Report

Close