Čarobno praznično vzdušje in edinstven gurmanski užitek v osrčju Zagreba

01. december 2023

Čarobno praznično vzdušje in edinstven gurmanski užitek v osrčju Zagreba

01. december 2023
Foto: Esplanade Hotel

Čarobno praznično vzdušje in edinstven gurmanski užitek v osrčju Zagreba

01. december 2023
Foto: Esplanade Hotel

Če se boste potepali po Zagrebu, ne zamudite kulinaričnega doživetja, ki ga je pripravila vodja kuhinje hotela Esplanade Ana Grgić Tomić. Novi jesenski À la Carte meni restavracije Zinfandel’s prinaša neverjetne kombinacije, ki vas bodo prepričale že ob prvi degustaciji.

Domači rezanci s suhimi jurčki, srnin kotlet v omaki iz brinovih jagod, ameriški striploin s pinjolami in karamelizirano šalotko, jadranski škampi v praženi zeleni kremi s tatarcem iz topinamburja, trska z brstičnim ohrovtom in gelom iz črnega česna.

Tu je še brancin v gosti omaki iz pomaranče in žafrana ter sveža cvetača, poživljajoča kremna kostanjeva juha z marmelado iz jurčkov in melase ter neizogibna juha iz rakovice so le nekatere jedi iz nove zbirke mamljivih jedi s podpisom kuharske mojstrice Ane Grgić Tomić, ki bodo navdušile tudi najzahtevnejše gurmane.

Foto: Esplanade Hotel

Veliko je razlogov, zakaj bi morali Zinfandel’s v prihodnjih tednih obravnavati kot nepogrešljivo destinacijo na kulinaričnem zemljevidu Zagreba. Ta kultna zagrebška restavracija z visoko kakovostjo gastronomije in prepoznavno postrežbo, katere gostje so pogosto znane zvezde svetovnega šovbiznisa, se ponaša z zeleno Michelinovo zvezdico za svoj trajnostni koncept.

Omembe vreden pa je tudi podatek, da je izvršna kuharica Ana Grgić Tomić na prestižni podelitvi nagrad European Hotel Awards 2023 v Barceloni nedavno prejela posebno nagrado Étoile Blanche Svetovne gastronomske organizacije, Zinfandel’s pa je bil nagrajen kot evropska hotelska restavracija leta. Poleg tega vas čarobno okrašena notranjost in prihajajoči prazniki vsekakor vabijo k druženju in uživanju v odličnih jedeh ob steklenici vrhunskega vina in penečih mehurčkih čistega užitka.

Foto: Esplanade Hotel

V novem sezonskem meniju à la carte Ana združuje svoj prepoznavni ustvarjalni slog priprave hrane z mamljivimi okusi jeseni, privlačno doza umetnosti, ki vas vabi, da jo poizkusite. Izbor natančno oblikovanih jedi prinaša zanimive kombinacije, pri čemer glavno vlogo igrajo jesenski plodovi, kot so kostanj, buče, divjačina, pastinak, tartufi, jurčki, lisičke, koleraba, cvetača, brinove jagode, olive, slive, pomaranče in hruške.

Kaviar Oscietra v kombinaciji s hruško, kuhano v belem vinu, skupaj z ajdovim vafljem in mandljevim moussom je nekaj, kar je vsekakor vredno poskusiti. Na jedilniku so tudi jadranski škampi, ulovljeni v Velebitskem kanalu z loncem, da bi zaščitili mikroekosistem in spodbudili male ribiče k tej dejavnosti.

Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel

“Ena mojih najljubših sestavin je tokrat našla pomembno mesto na jedilniku – sveži jadranski škampi so odlična predjed, še posebej z topinamburjem. Naredila sem okusen tatar in ga kombinirala s praženo zeleno kremo, naravnost slastno,” je povedala Ana in dodala: “Za ljubitelje testenin vsekakor priporočam domače rezance iz naše lastne proizvodnje, ki so fantastično kombinirani s suhimi jurčki, lisičkami velouté, kremo iz sončničnih semen in kremo iz kandiranega tartufa, z dodatkom posebne aronije aceto, ki jo dobivamo na lokalni družinski kmetiji Brolich. Vsekakor zanimiva kombinacija s prevladujočimi zemeljskimi toni.”

Kremasto, hrustljavo in okusno so tri sestavine, ki Ano skoraj vedno vodijo pri oblikovanju novega menija, in izkazale so se za odlična vodila. Lahka jed so pokrovače, vendar na novo oblikovane, saj jih je izpopolnila s pestom iz bučnih semen s tremi različnimi okusi buč ter dodatkom okusnih krekerjev in limone.

Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel

“Prehransko uravnotežena kremna kostanjeva juha je odlična izbira za vse, ki cenijo sladko aromo kostanja v kombinaciji z domačo marmelado iz jurčkov in melase. Račje prsi, ki jih v tem meniju kombiniram z jabolki, praženimi slivami, medom in janežem, izvirajo z majhne kmetije v Međimurju, ki vzreja race za našo kuhinjo, tako kot že leta priljubljene božične purane, ki se jih gostje še posebej veselijo. Kar zadeva domačo raco, bi za meni à la carte želel izpostaviti sočne račje prsi, medtem ko iz drugih delov race pripravimo okusen račji konfit in slastno račjo mast, ki ju večinoma postrežemo s prazničnimi dobrotami,” dodaja chefinja.

“Med glavne jedi sem dodala tudi divjačinske kotlete, ki k nam prihajajo iz regije Gorski Kotar. Ob tem odličnem kosu divjačine sem pripravila gosto portovo omako, ki jo pripravim tako, da najprej prekašim češnje in jih nato skuham, vse z namenom, da se zrezki stopijo v ustih, dodala pa sem tudi omako iz brinovih jagod, borovo olje in pastinak – za pravo zimsko zgodbo,” razloži kuharica Grgić Tomić in doda, da je tokrat neizogibni ameriški striploin zrezek predstavila v povsem drugačni različici, s skorjo iz parmezana in borovničevega oreha, z ragujem iz črne trobente in karamelizirano šalotko.

Foto: Esplanade Hotel

“V novem meniju je poudarek na svežih domačih sestavinah, ki jih nabavljamo na skrbno izbranih družinskih kmetijah, ob vsaki priložnosti pa sem poskušala uporabiti sezonske sestavine in jih večinoma pripraviti v svoji delavnici s posebnimi tehnikami priprave. Z veseljem pečemo tudi domači kruh z domačim kvasom, ki ga je vzgojila moja ekipa. Za goste spečemo tudi domačo focaccio z dodanim rožmarinom, zelišči in oljčnim oljem, da poudarimo sredozemski koncept kuhinje. Poleg tega gostom postrežemo z maslom, ki ga sami prelijemo, njegov okus pa obogatimo z dodatkom oliv in črne soli,” je povedal glavni kuhar.

Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel

Na jedilniku so tudi zveste Zinfandelove klasike, kot je ročno sekljan tatarski biftek, ki ga pred gosti pripravijo iz najboljših delov mesa in izbranih začimb, nato divji brancin, pečen v slani skorjici, ki je posebnost zlasti med tujimi gosti, na voljo pa so tudi istrski fuži s tartufi in kultni esplanadski štrukelj, pečen v smetani, postrežen tudi v brezglutenski različici.

Poudariti je treba, da Ana in Zinfandelovo osebje posebno pozornost namenjajo specifičnim dietam gostov, zato so jedi po halal standardih priprave, vegetarijanske jedi in tiste, ki ne smejo vsebovati glutena, posebej označene. Na voljo je tudi otroški meni s posebej prilagojenimi jedmi za otroke.

Foto: Esplanade Hotel

Za vse sladokusce je slaščičarska ekipa pod vodstvom mojstrice pâtissiere Mirjane Špoljar pripravila mamljiv izbor slastnih sladic, ki odlično zaokrožijo okusno gurmansko doživetje v restavraciji Zinfandel’s. Kreativni meni sladic prinaša neustavljive kombinacije lešnikov, mandljev, oliv, vrtnic in pomaranč, ena od izbranih favoritinj, ki bo navdušila marsikoga, pa je slasten biskvit s čokolado in lešniki z lešnikovim moussejem. Ta sladica je odlična izbira za vse ljubitelje brezglutenskih sladic.

Če ste nagnjeni k intenzivnejšim okusom, je sladica, ki izstopa, sočen mandljev kolač z oljčnim oljem in biskvit z rožno vodo z dodatkom mleka in gela iz pomarančne lupine, pripravljen s posebno tehniko kuhanja.

Foto: Esplanade Hotel

Skrbno oblikovana vinska karta, ki ponuja vrhunska vina, peneča vina in šampanjce iz Hrvaške in sveta, bo dodatno dopolnila kulinarično izkušnjo, osebje pa vam bo z veseljem predlagalo tiste, ki se najbolje ujemajo z izbranimi jedmi. Posebno mesto na vinski karti ima lastna omejena izdaja vina Zinfandel z etiketo Esplanade in podpisom kleti Krauthaker.

Foto: Esplanade Hotel
Foto: Esplanade Hotel

Ponudba à la carte je v restavraciji Zinfandel’s na voljo vsak dan za kosilo in večerjo od 12.30 do 23.00.
V adventnem času ob nedeljah od 12.30 do 16.00 ponujajo posebno izdajo adventnega bruncha s kozarcem penine dobrodošlice in klavirsko glasbo za 115 € na osebo. Adventno kosilo za otroke stane 79 €, za otroke, mlajše od 3 let, pa je brezplačno.

Foto: Esplanade Hotel

V restavraciji za goste vsak dan od 6.30 do 11. ure pripravljajo samopostrežni zajtrk in zajtrk po naročilu. Mizo rezervirajte po telefonu na številki 01 4566 644, po e-pošti na naslovu [email protected] ali prek aplikacije OpenTable.

Style. Več novic

New Report

Close