Če ob sekljanju čebule jočete, morda nimate prave tehnike, ali pa čebule …

28. januar 2022

Če ob sekljanju čebule jočete, morda nimate prave tehnike, ali pa čebule …

28. januar 2022
Foto: Unsplash

Tudi vi ob rezanju čebule potočite kakšno solzo? Rdeče oči in potoki solz bodo le še spomin iz preteklosti. Prihajajo namreč čebule, pri katerih nam ne bo šlo na jok. 

Rezanje čebule je nočna mora za mnoge ljudi, tudi za uspešne kuharske chef. Kuharski chef Saransh Goila pravi, da sam olupljeno čebulo najprej za deset minut zamrzne, jo za pol ure postavi v hladilnik ali pa jo namoči v hladni vodi. Ključno pa je, da pri rezanju koren čebule režemo nazadnje in začnemo na drugem koncu. Ostane pa nam seveda možnost, da pri rezanju uporabljamo zaščitna očala. 

View this post on Instagram

A post shared by MAGGIE | Culinary Instructor (@whiskedawayaz)

Nova vrsta čebule obljublja: “Brez ene same solze!”

Za tiste, ki se jim to zdi preveč zamudno, pa imamo dobro novico. Po novem obstajajo tudi blage čebule, ki ne dražijo oči. Običajne čebule vsebujejo hlapljive delce, ki ob stiku z očmi tvorijo kislino, ta pa nato naše telo prisili, da sproducira solze. Sunions, blage čebule, ki so jih gojili skoraj trideset let in napovedovali že zadnjih pet let, pa končno prihajajo v trgovine. 

Waitrose, britanska trgovska veriga, je te posebne čebule začela prodajati pred kratkim. Čebule se prodajajo pod sloganom “brez ene same solze” in so idealne za ljudi z občutljivimi očmi ter za kuhanje z otroki. Čebula naj bi prav tako imela idealen okus za različne vrste jedi, od solat do toplih obrokov. 

Foto: Profimedia

Pa je vredno?

Kljub temu pa imajo te čebule eno slabo lastnost, ki nas lahko pripravi tudi do joka. Sunions čebule bodo namreč veliko dražje od običajnih. Paket treh čebul bo tako stal približno 1,8 evra, kar je približno trikrat dražje od Waitrosovih najcenejših čebul, ki stanejo 17 centov za kos. 

Sunions čebule so gojili in preizkušali več let, prvi so se s čebulami začeli ukvarjati pri nemškem podjetju Bayer, čebula pa je zdaj v lasti podjetja BASF. Tam zatrjujejo, da čebule niso genetsko spremenjene, ampak so produkt večletnih poskusov mešanja različnih vrst čebul. Prvič so se na trgovskih policah znašle že štiri leta nazaj v Ameriki, v Evropi pa so najprej dosegle Španijo. 

Style. Več novic

New Report

Close