Če popoldne spite, so vaši možgani večji

22. junij 2023

Če popoldne spite, so vaši možgani večji

22. junij 2023
Foto: Unsplash

Skupina znanstvenikov na Univerzi v Londonu je razkrila, da imajo ljudje, ki si vsak dan vzamejo čas za dremanje, večje možgane.

Skupina znanstvenikov je pred kratkim dokazala, da so možgani ljudi, ki so čez dan dremali, za 15 kubičnih centimetrov večji – kar lahko vaše staranje upočasni za kar tri do šest let. Znanstveniki so še dodali, da mora ta dremež biti krajši od pol ure.

A po drugi strani se vsi (vključno z avtorji študije) zavedamo, da nam službe, otroci in moderno življenje na sploh, popoldanski spanec malce otežujejo.

“Ugotavljamo, da bi lahko vsakdo imel nekaj koristi od dremanja,” je dejala ena izmed avtoric, študije dr. Victoria Garfield. Ugotovitve je opisala kot “precej nove in vznemirljive.”

Foto: Unsplash

Dnevni dremež je najbolj običajen, ko smo še dojenčki, skozi najstništvo in odraslost pa postane tako rekoč neobstoječ.

Le sedemindvajset odstotkov ljudi, starejših od 65 let, se čez dan sprošča z dremežem. Dr. Garfield pravi, da je uresničevanje nasvetov o kratkem dnevnem dremežu veliko lažje kot na primer tistih o hujšanju ali vadbi, ki sta za marsikoga težka.

S starostjo se naši možgani pričnejo krčiti, popoldanski spanec pa bi lahko pomagal pri upočasnjevanju tega procesa. Po teh novih ugotovitvah je morda čas, da si vsi pričnemo jemati nekaj časa za kratek dnevni počitek.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close