Dakota Johnson pravi, da spi do 14 ur na noč. Je to preveč?

16. december 2023

Dakota Johnson pravi, da spi do 14 ur na noč. Je to preveč?

16. december 2023
Foto: Profimedia

Igralka je pred kratkim razkrila, da mora na noč spati vsaj deset ur, sicer ne more “normalno funkcionirati”.

Dakota Johnson se je v intervjuju za Wall Street Journal razgovorila o marsičem, a najbolj je presenetila z izjavo o spanju. Po tem, ko je dejala, da je spanje njena “prioriteta številka ena v življenju,” je razkrila nekoliko šokantno število ur spanja, ki jih potrebuje vsako noč: 14 je njen ideal, brez vsaj desetih ur na noč pa ne more funkcionirati.

Svetovna priporočila glede spanja sicer narekujejo od 7 do 9 ur na noč, a Seema Khosla, strokovnjakinja iz centra za proučevanje spanja (North Dakota Center for Sleep), je bila navdušena nad Dakotino izjavo.

Foto: Pexels

“Zdi se mi super, da nekdo dejansko zagovarja spanje,” pravi Khosla. “Toliko ljudi ga je tako dolgo zavračalo – včasih je bilo to znak časti, če nisi dolgo spal. Ampak mislim, da se ljudje končno zavedajo, kako pomembno je spanje za vaše fizično in duševno zdravje.”

Nemalo zvezdnikov se namreč hvali, da vstajajo ob 5. uri zjutraj in celo prej, da bi telovadili ali meditirali (čeprav je sam Dalajlama dejal, da je spanje najboljša meditacija). Igralec Mark Wahlberg se denimo zbuja ob 3.30 – da gre lahko telovadit.

Ni neke magične številke

In čeprav je Dakotinih 14 ur morda nekoliko ekstremnih, Khosla pravi, da je njeno pravilo o desetih urah pravzaprav dobro. “Včasih smo mislili, da je šest do osem ur idealnih, vendar je novejša študija dejansko premaknila te številke na sedem do devet.”

Vendar pa strokovnjakinja dodaja, da ni neke magične številke, ko pride do spanja. “Poskusite razmišljati o tem, kako se počutite, ko se zjutraj zbudite. Če se prebudite brez budilke in se počutite dobro spočiti, potem to počnete prav.”

Foto: Pexels

Če pa hočete nekoliko izboljšati svoj spanec in spati uro ali dve dlje, pa Khosla svetuje: “Bodite pozorni na svoje okolje. Poskrbite, da bo v spalnici hladno, tiho in ugodno za spanje. Če ugotovite, da vas nekaj zbuja ali vas kaj moti, to odpravite. Bolj kot si prizadevate za to, bolj krepčilen bo vaš spanec.”

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close