Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek 15,5 letna hči in fant

15,5 letna hči in fant

Pozdravljeni!

Naša 15,5 letna najstnica ima fanta. Jaz se s tem ne strinjam, ker se mi zdi še premlada. Po drugi strani pa vem, da je večina vrstnikov jih imelo že pred njo (beri 8., 9. razred). Ona in fant hodita na isto gimnazijo, tako da vidita se če jaz odobravam ali pa ne. Po drugi strani me pa peče vest, ker vem, da je mojega novega partnerja po ločitvi z njenim očetom lepo sprejela. Ko mi ja fanta opisala, pokazala sliko, zgleda vredu je iz urejene družine. V gimnaziji sta oba dva pridna. On je 3. letnik, naša je pa 1.
Moja reakcija pa kljub temu ni bila najboljša.
Verjetno zaradi tega, ker ne želim, da se ji ponovi moja zgodba.

Kako bi vi odreagirali?

Odreagirala bi po pameti. Torej, pogovor o kontracepciji in zaščiti pred SPB. Pa večkrat ponovit.
Ostalo pa… Sem imela fanta pri 14…
Sin je imel punco v prvem letniku in bil z njo do 4. letnika, potem par enodnevnic in zdaj spet eno skoraj eno leto… In še vedno kdaj usput omenim zaščito.

Reagirala si res sebično, glede na to da je ona pa tvojega partnerja lepo sprejela – redki so taki.

Se rabim mnenja, prosim.

Draga mama, kaj je točen vzrok oz stanje, kar moti, pa ni napisano?

Sklepam, da je dovolj stara, da ima lahko fanta, če sta oba pridna, zakaj ne?
Potem jo pusti in ji privošči le najbolje.

Če bi pa videla, da jo vleče in zahaja v slabo družbo oz imata čudne posle, bi bilo res lahko nevarno.

Če ne se odkrtio pogovori z njo, kar te muči, samo ji ne utrujaj in jo ne mori z neumnostmi.

(moja mama je klicarila policijo nad mano in fanti…pa sem kje kaj pomagala pri njegovih, ali se ukvarjala s športom..ampak ona je bila prepričana drugače..tako mi je uničevala veze in sem morala zaključiti s fanti, ker ni dala miru…kar nekaj…ampak po tistem ji nikoli nisem omenila s kom hodim, s kom se bom skoraj poročila…) Blesava do konca.

Samo rada jo imej. To je vse bistveno.

Mene samo skrbi da je PREmlada

Premlada za _______?

Za simpatijo, ljubezen, za izhode, za druženje z njim??
Kaj konkretno?

Kdaj bi bila po tvoje dovolj stara? Ob svetem nikoli? 😉

A je nezrela, nezanesljiva??
Premalo si povedala.

Premlada nasplošno za fanta. Nočem, da se prehitro spusti v kaj, da prehitro začne odkrivati ta ljubezenski svet.. da bo prehitro prizadeta..

A potem je bolje, da celo življenje ostane sama, samo da ne bo čustveno prizadeta??

Pa saj se ne bo poročila, ne jutri, no.

Tudi če je občutljiva, pač tako je življenje.

Če je človek uredu potem je to “prava pot”, tukaj tudi raste, rabi pri tej starosti – v primerni obliki in vsebini…če se kaj zatakne pa bo že sama reševala naprej s seboj, z njim, ali imela drugo izkušnjo za naprej.

Verjami, rabi to in je normalno! 🙂

Imam tudi hčerko, zelo občutljivo in nežno, malo starejšo od tvoje. Ima tudi fanta, sta precej skupaj.

(sedaj me je tvoj zapis spomnil na nekaj…a naj bom sedaj v strahu, da ji fant umre??, glej do tega trenutka niti pomislila nisem, namreč meni je mož umrl v razcvetu ljubezni in mi res ni padlo na pamet, da bi bila s tem obremenjena za mojo)
Jaz ji zaupam. Sama sem bila precej samostojna glede tega, nisem se pogovarjala o tem doma, pa sem imela celo štalo)
Povej ji na kratko – da ji ne privoščiš razočaranj, vendar jo ne obremenjuj.

Zaupaj ji! Misli na dobro in bo dobro! 🙂

Dobro, ji bom še naprej zaupala. Torej po vaše ni prekmalu in je vredu?:) Vi bi to normalno sprejeli? (Samo sprašujem).


Ne tako crno gledati skozi tvojo neg. Izkusnjo. Poglej z drugega zornega kota, lahko dozivi lepe trenutke skupaj s tem fantom…in ti bi ji to odvzela zaradi nekega strahu… skoda res… najbolj pomembno je da sta odgovorna, da ne zaideta na stranpoti in slabo druzbo… torej dokler je to ok lepo pusti, da dozivlja in razvija tudi svoje custveno in ljubezensko zivljenje. Ce pa se ji zgodi razocaranje, pa ji bodi v oporo, saj vsi smo dali taka razocaranja skozi. Samo prav je naj bo odgovorna, da ne bo kaksnih drugih posledic zraven, v smislu nosecnosti in spolnih bolezni in zanemarjanja sole ali karkoli podobnega.

Če je s punco vse okej(pridna, iskrena, zanesljiva,…dobre lastnosti), ne vidim problem.. v šoli praviš da je okej…
Če je on tudi tako, potem sploh ne vidim problem.
Pa enkrat naj ga povabi domov ali se srečate kje zunaj, pa bo lažje..vsem…
Če pa kaj sumiš, kar ne moreš tukaj povedat, ali vidiš nekaj kar bi lahko bilo čudno, pač se pogovori.
V primeru zlorabe drog, pijače, kaznivih dejanj..pa obvezno ukrepaj. To je razumljivo.

Ne vidim problem če sta skupaj, se skupaj učita, gresta ven, skupaj športata…sta pač skupaj..poleg šolskih in drugih obveznosti lahko funkcionirata. 🙂

Samo če je vse ok, pusti ji da diha, ne jo dušit, ne jo uničevat, kot je meni delala mati scene..da moraš prekinit z razmerjem, potem se dolgo ne potolažiš, ker je bil predvsem lep odnos.

Moja doma naredi kakšno pecivo, večerjo, pa sta skupaj…občasno gresta tudi ven na pico, včasih jo povabi tudi on domov. Skupaj pa gresta na sprehod, v kino, gledališče, drugim na obisk, na tekmo,…

Zaupanje naj bo iskreno in ona bo čutila. Bo sama povedala, kje je bila in kako sta se imela(v osnovi, ne v podrobnosti..), pa saj se bo čutilo, če je srečna ali zaskrbljena…
Ker se zna zgodit, kot da nekdo čaka in preži na napake drugega in potem se tistemu res ponesreči.

Vkolikor pa obstaja skriti dvom, sum na ?, potem si ne zatiskat oči.
Vsaka mama pozna svojega otroka že po tonu, izrazu na obrazu…

Srečno! :)))

Seveda je premlada. Zveze so za čustveno zrele osebe, ki vedo kaj hočejo. Biti v zvezi, medtem ko ti mama pere cote je eno navadno preseravanje, ki se konca s solzami. Punca naj dela na sebi, se izobražuje, ukvarja s hobiji in druži s prijatelji. Povej ji naj razmišlja s svojo glavo in naj ne kopira prijateljic kot papiga.

In kdaj bo dovolj stara? Pri 40ih? 50ih?
Pa cote v 21. stoletju ponavadi pere pralni stroj 😛

Pogovorita se o kontracepciji,…

In kdaj bo dovolj stara? Pri 40ih? 50ih?
Pa cote v 21. stoletju ponavadi pere pralni stroj :P[/quote]
Kdo pa je kupil pralni stroj? Kdo ga servisa? Kdo placuje vodo? Kdo zloži in posuši perilo? In na konec koncev pritisne nedolžen gumbek? Lahko pa svojo hčerko komot postavi na magistralo, saj se ni premlada in naj s svojim nedozorelim telescem zadovoljuje starce. Sploh pa nihče ne mara zensk, ki niso device še posebej ne za ustvarjanje družin. Telegonijo prekrivajo. Vendar ko bo enkrat priznana se boste držale za glavo. Pač nihče ne potrebuje izlizanih gum. Psiho nimfomanke bolje vam je da udarite en Double penetration na koncu pa se malo bukkake. Resno svetovanje prepostite drugim.

S tem, ko bos “tezila”, oz. zelela otroka prevec zascititi, ne bos naredila nic dobrega. Prav tako ne mores prepreciti spolnih odnosov. Ce bosta to zelela delati, bosta, pa ce je tebi prav ali pa ne. Enostavno se pogovori z njo o zasciti, o tem, da je se mlada in da naj ne hiti, to je pa vse, kar lahko naredis. Lahko predlagas, da fanta spoznas- mogoce bos potem bolj mirna. Ponavadi se te zveze med mulcki ne obnesejo in seveda bo potem krajsa doba jokanja, “depresije” in strtega srca, ampak jbg- to je del pubertete, del odrascanja. Mislim, da smo sli vsi skozi to, pa smo preziveli :). Glede na to, da je punca sprejela tvojega parnerja, mislim da je razumna oseba. Pravis, da je pridna in v soli neproblematicna. Torej, ce se njene ocene ne bodo spremenile, je spet vse ok. Resnicno ne vem, zakaj pri takih stvareh tako komplicirate. Vsakemu starsu je jasno, da bo enkrat do tega prislo in to sprejmes. Sploh pa, ce tip ni nek psiho. Punca bo z njim prezivela lepe trenutke, spoznala kaj ji pri parnerju odgovarja in kaj ne in naslednjic ne bo iskala tipa z karakteristikami, ki ji ne odgovarjajo. Ta cikel se bo verjetno parkrat ponovil (jbg), enkrat pa bo z enim tudi ostala.
Jaz mojim pri teh letih sicer nisem dovolila, da parnerji pri nas spijo, oz. da oni spijo pri njih, ampak to je potem prislo cez kaksni dve leti…. kaj naj otroku pri 18ih prepovem, da nekdo pri njemu prespi, cez pol leta bodo pa itak v Lj na studiju v svojem stanovanju, kjer jaz ne bom imela nobene kontrole in nadzora, kdo spi pri njih in kdo ne? Meje se z leti nizajo in vzgajas po obcutku. Sama najbolje ves, kaksen je tvoj otrok in koliko mu lahko zaupas. Najhuje je take stvari prepovedati, oz. jih ne sprejeti. Raje vidim, da se stvari dogajajo pred mojim nosom, kot pa za mojih hrbtom.

Moja hci je tudi pri 15 letih spoznala fanta, ki je bil od nje starejsi 3 leta. Z mozem na zacetku, ko nama je povedala, nisva odobravala veze. Ampak sva vedela, da tudi, ce ji bova prepovedala to vezo, ne bova s tem nic dosegla. Povedala sva ji, da 18 letniki razmisljajo ze tudi o sexu in ne samo polnubckih. Fant je hcerki takrat rekel, da on ni tak in da bo pocakal, ce bo treba tudi leto, dve…Z mozem sva fanta spoznala in ne morem reci nic slabega o njem. Prijazen, olikan…. No po 7 mesecih njune veze, pa je zacel sprasevati hci, ce je ze pripravljena na 1 sex. Hci mu je odgovorila da se ne. Vedno bolj je njemu ze bilo do tega, hcerki pa ne. Ker hci ni popustila pri svoji odlocitvi sta sla narazen. Z mozem sva zelo ponosna na njo, da ni podlegla pritiskom kljub temu, da ga je imela (po njenih besedah) zelo rada.
Mislim, da ce bos hcerki branila to vezo, bo se rajsi z njim. Vsi vemo, da kar je prepovedano nam po navadi najbolj disi. Predlagam, da se s hcerko odkrito pogovoris

… meni se tudi zdi mlada. Pa tudi občutek, da so vsi že imeli fante in punce v 8. in 9. razredu je krepko varljiv. Od kje vam sploh ti podatki?

Po drugi strani pa … prišlo je do simpatije, tu res nič ne moreš. Prepovedovati? Seveda ne. Kaj bi jaz storila? Bila bi tam zanjo. Seveda bi bili izhodi pod nadzorom, spodbujala bi ju k zdravem prijateljstvu (kontracepcija ne bi bila prva tema). In naredila bi prav vse, da bi deklica znala presoditi – beri začutiti – do kam ji je še udobno in kdaj ji ni več. Da se ne bi ravnala po sošolkah temveč po svojih pristnih občutkih. Delela bi tako, da bi v trenutkih vprašanj prišla k meni. Da bi mi zaupala. Za take stvari sicer seveda delamo prej. Ampak menim, da nikoli ni prepozno. Potem lahko rečeš, da si naredila vse, kar si mogla in pri tem pozabiš na strah, ki te hromi, da si ne upaš več trezno razmisliti.

Vse dobro.

Premlada za kaj? Za najstniško ljubezen? Kdaj pa je čas za to? Pri 50-ih? A je morda naznanila, da se misli it poročit ali kaj podobnega?

Kar se tiče kontracepcije – ja, seveda, o tem se začne govorit potem, ko je prepozno. Ali pa ste vse seksale šele po poroki in je tako dejansko brezveze se o tem prej pogovarjat?

Tudi moj sin ima 15,5 let staro punco. Nimam nič proti. Bolje, da se imajo radi, kot pa da se potikajo po mestu, pijejo, kadijo… ali pa čepijo doma za računalnikom. S sinom se pogovarjam… tudi o kontracepciji.
Ko sem bila jaz toliko stara, sem tudi imela že resnega fanta.
Ne paničarite brez veze, zaupajte otrokom.

Današnji otroci bistveno hitreje skočijo v vezo kot smo mi in se bistveno kasneje ženijo, če sploh se. Ampak to ni bistvo. Avtorica vwrjamem, da te je vrglo iz tira, sedaj ko pa si zadevo že prespala se zavedaš, da kaj dosti ne moreš narediti. Pogovorita se, povej ji da želiš fanta spoznati, povej ji, da ji boš stala ob strani, naroči jo pri ginekologu. Včasih zgodnja veza ni niti tako slaba ker vsaj veš kje je tvoj otrok. Veliko huje je ko 16 letniki hodijo iz žura na žur ter se ga napijajo do nezavesti in seksajo ravno iz vsakim. Če je pa ro veza pa se gradi nek odnos.

Če se dandanes poparčkajo pri 14, 15-ih, ne pomeni, da so za to zreli. Resno, meni ni normalno, da se toliko stari mladostniki spuščajo v dokaj resne zveze in živijo ko stari zakonci. Mi smo pri teh letih bili polni življenja, raziskovali svet, knjige, se izobraževali, ne pa poležavali po tujih posteljah, vsaj večina nas ne, današnja mladina pa zdolgočasena, razvajena, ni čudno, da tako hitro bežijo v spolnost, očitno še edino neodkrito območje. Imam 2 hčerki in priteh letih so zveze no- go. Mama, bodi striktna, nekoč si boš hvaležna, tudi tvoja hči ti bo, verjemi.

New Report

Close