Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek AKCIJA ZBIRANJA DENARJA ZA NAKUP UZ APARATA

AKCIJA ZBIRANJA DENARJA ZA NAKUP UZ APARATA

Pozdravljeni!

Zavod Med.Over.Net si je zadal novo nalogo: pomagati zbrati denar za nujno potreben ultrazvok v Ljubljanski porodnišnici. Nekaj denarja so v ta namen že zbrali, potrebno pa je zbrati še približno 35 mio. Za enega veliko. Za nekoga nepredstavljivo veliko. Za množico ljudi, ki jim ni vseeno, pa le malo večji zalogaj, v katerega je potrebno zagristi.
Več o tem: Zakaj akcija?, Kako bo potekala? Kdo so tisti, ki jo podpirajo? … lahko preberete na .

Humanitarni akciji in o potrebah v zdravstvu, ki se rešujejo tudi na tak način, pa bo namenjena tudi tokratna oddaja na RADIU OGNJIŠČE, ki bo na sporedu 27.12.2005 ob 22.00 uri, v živo.

Vabljeni, da postavite vprašanja povezana z razmerami pri nakupu aparatov v Sloveniji, o humanitarnih akcijah, o delovanju Kliničnega oddelka za perinatologijo. Gostja v oddaji bo as. dr. Tanja Premru-Sršen, dr. med., predstojnica KOP.

Vabljeni k poslušanju, pa tudi h klepetu, ki bo na ta dan potekal.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Zanima me. Koliko sploh imate ultrazvočnih aparatov? To se mi zdi ogromna cifra. Mogoče bi nam malo bolj podrobno razložili, kako je urejeno upravljanje z denarjem kdo z njim upravlja in zakaj ga porabi. Ali vsak aparat kupi in odobri ministrstvo?

Hvala, Ester

kradejo

Spoštovani,

Porodnišnica v Ljubljani ima trenutno 3 UZ aprate, od katerih niti enega ni kupila Klinika iz svojih sredstev niti ministrstvo za zdravje.Vsi trenutno delujoči UZ aparati so bili podarjeni ali kupljeni iz donatorskih virov in med njimi je najmlajši že star več kot 5 let ter bi moral biti že zdavnaj amortiziran. Te dni sicer ravno prevzemamo sicer nov UZ aparat iz kategorije novejših, tudi 3D, za katerega smo skoraj celo leto potrebovali za izvedbo javnega razpisa, dobili pa smo kompromis, s katerim smo le delno zadovoljni, ker pri izbiri niso bila upoštevana skupna stališča vseh preiskovalcev, ki delamo na najvišji ravni UZ prenatalne diagnostike temveč s obila ciljano uporabljena le nekatera subjektivna mnenja nekaterih od nas.
Gospodarjenje s finančnimi sredstvi, ki jih bi morali dobiti iz naslova opravljenih storitev, je stvar Kliničnega centra, lahko pa povem, da so cene storitev, ki jih plačuje zavarovalnica nerazumno in mizerno nizke in več kot 10 let za časom. Sodobni prenatalni ultrazvočni pregled v tem ceniku pravzaprav sploh ne obstaja. Obstajajo le takšne splošne opredelitve kot so razvidne iz spodnje tabele:

Vrsta ultrazvočne preiskave Samoplačniška cena ZZZS
Ginekološki UZ 18 041,00 9 290,43
UZ do 14. tedna nos 14 032,00 7 225,89
UZ po 14. tednu nos 8 018,00 4 129,08

Invazivne diagnostike (amniocenteza, horionska biopsija, fetalna transfuzija) cenik sploh ne pozna, pa tudi morfologije ploda na ravni terciarnega centra ne. Tako npr. dobimo za pregled nosečnice, ki pride na preiskavo zaradi domnevne nepravilnosti pri plodu in jo pregledamo neodvisno vsaj trije vrhunski strokovnjaki ter za to porabimo lahko tudi 3 ure časa, po 14. tednu nosečnosti smešnih 4129 sit! S takimi ceniki seveda niti slučajno ni mogoče pokriti amortizacije za aparate, ki stanejo 20, 30, 40 ali več milijonov sit in bi se morali amortizirti v največ 3 letih, v pogonu pa bi ne smeli biti dalj kot 5 – 6 let, če bi upoštevali priporočila mednarodnih strokovnih ultrazvočnih združenj.
Če bi čakali na ministrsvo ali na vodstvo Ginekološke klinike, bi danes delali le z rokami in lastnimi ušesi, tako kot pred 40 leti.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Zakaj pa ste se odločili za ultrazvok. Mislim, v Zavodu, zakaj ste izbrali ravno ljubljansko porodnišnico, saj jih je veliko v Sloveniji. Spet centralizacija? Ne mislim kot kritiko, bolj kot vprašanje.

Očitno tukaj gor še ne konec s temi akcijami.
Z vseh strani smo bombardirani.

Sicer pa vprašanje gostji.
Kaj točno pomeni perinatologija?
In kako se, če je temu res tako, znajdejo v porodnišnici pri delu?
Kako pa je v tujini. Verjetno je tak aparat nekaj popolnoma normalnega.

Naše zdravstvo poka poka po vseh šivih. Moje mnenje je, da so za to krivi ljudje, ki tako množično koristijo zdravstven usluge, kopičijo zdravila na zalogo, za vsako malenkost tečejo k dohtarju. Če bi nekoko omejili te zlorabe, bi se našel denar tudi za kaj bolj pomembnega. Tako kot je naprimer ultrazvok. Svetilnik je enkrat o tem zelo dobro pisal. To, da je potrebno denar zbirati na tak način pa se mi zdi absurd, ampak a veste kaj, jaz bom dal zraven, ker vem, da drugače ne bo nič. Več menedžerjev bi moralo tudi v te vode, pa bi morda bilo bolje. Ampak ne takih, ki se zdaj večinoma sukajo po podjetjih. Dobro, to je že druga tema.
Pritisnimo še na vlado, naj kaj primakne!

Kaj pa bi morali narediti in kakšen je postopek, če želiš kot podjetje postati donator? So potem še kakšne obveznosti? Kaj pa vaše obveznosti do podjetja?

Hvala in lep pozdrav!

B.

Naj še tisti, ki so pokradli že nevemkoliko milijonov in ki še kradejo….kupijo UZ.

Kaj pa, če bi se dogovorili s Telekomom za sms sporočila? Tako so npr. v Postojnski porodnišnici zbrali kar nekaj mio za nakup 3D UZ… :

Podjetja in tisti, ki so lahko privoščijo večje zneske naj pač nakažejo svoje prispevke na TRR. Tisti, ki pa večjih prispevkov ne zmorejo, pa npr. tudi ne bodo nakazali npr. 1.000 sit ali pa še manj. Prav gotovo pa bi si veliko ljudi lahko privoščilo in tudi poslalo kakšen sms…

Samo v razmislek!

miška2 – ne morem trditi za 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, se mi pa dozdeva, da je bila Lj porodnišnica izbrana zaradi tega, ker vsako nosečnico, ki ima večje probleme pošljejo na preiskavo v Ljubljano, po potrebi se jih tudi hospitalizira in zdravi v Ljubljani. Tudi porodnice in otroke, pri katerih se postopek zakomplicira, pošljejo v Ljubljano. Ljubljanska porodnišnica ima zararadi tega največ hospitaliziranih nosečnih in največji intenzivni oddelek za novorojenčke.
Mislim, da je to dovolj dober razlog, da se kupuje kvaliteten UZ za tja, kjer ga res močno potrebujejo – tako zarodek v trebuščku, kot starši, ki bi trpeli posledice napačno postavljene diagnoze zaradi slabega UZ.

Always look on the bright side of life!!!

Pozdravljena ga. Premru!

Koliko pregledov z ultrazvokom naredijo v porodnišnici? Kolikšen je to delež, glede na slovenske razmere?

Koliko časa pa traja pregled z novim in koliko straim aparatom, če razlika obstaja morda?

Kajj pa prenos podatkov v tujino- npr. za mednarodni konzilij. Je to mogoče in ali se v resnici prakticira, ali pa vse zgolj vidimo v ameriških nadaljevanjak?

Spoštovana Andreja!

Moj predlog je takšen. Zmenite se na telekomu za SMS-ove sporočila in ceno enega SMS-a. Tako, da ljudje lahko pošiljajo SMS. Upam, da nam bo uspelo, če so lahko gromozne denarje pokasirali POP TV. na račun Bara, lahko tudi za UZ. ki je življensko pomembno.
To je moj predlog in mnenje!

Lep pozdrav
Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

Ali lahko poveste kaj so največje težave porodnišnice? Kje bi se moralo po vašem mnenju spremniti, da bi šlo kaj na bolje?

jon

Res je, da danes vsi v zdravstvu potrebujemo več kot si lahko država in tudi družba privošči, vendar sem že v prvem odgovoru navedel, da mora nekdo običajno sprejemati končne odločitve in te morajo biti najbolj podprte. Vsakdo lahko ugiba, ima svoje mnenje, domneva ipd. v LJ porodnišnici pa smo vsak dan postavljeni pred končna vprašanja: kaj zdaj? Kaj pomeni to in to? Kakšen bo naš otrok po rojstvu? Ali mu lahko pomagamo itd. itd. Za takšne odgovore moremo imeti najboljše možne informacije in ne “kr neki”! Takšne informacije nam žal omogoča le najbolša diagnostika in spet ne nekaj povprečnega, kar ima vsak zdravstveni dom, kjer s pomočjo tega posumijo, da morda kaj ni v redu. Mi moramo dokončno potrditi, kaj je narobe oziroma dokončno to ovreči. Slaba tehnična opremlejnost pomeni odlašanje, v sistem vgrajeno neodločnost in neokretnost, s tem pa manjša možnost za pravočasno ukrepanje. Zato Voluson 730 expert in nič manj kot to. Če ga bomo “priberačili”, prav, če ne, bomo pač žal še naprej delali s tistim, kar nam pripada “po cesarjevi volji”.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Res je, tak aparat je v centrih po svetu, ki skrbijo za 5000 nosečnic ob porodu in za več kot 11000 nosečnic z UZ nekaj povsem običajnega in ne eden, običajno celo 2 ali več. Tudi amortizacija ni noben problem. Po 5 letih najkasneje se oprema zamenja, ne glede na to, da verjetno še dela. Tudi cene storitev so takšne, da pokrijejo vse stroške nabave, vzdrževanja opreme, zamenjavo, izobraževanje osebja, ki z opremo dela ter še profita, ki ga pri nas itak ne poznamo.

Pewrinatologija je podveja ginekologije oziroma porodništva oziroma pediatrije, ki združuje vso medicino, ki se ukvarja z nosečnostjo, porodom in z novorojencem do 4 tedne po rojstvu, v vsem okvirih, tako preventive, diagnostike bolezni, zdravljenja nosečnice in ploda še v maternici ali takoj pšo rojstvu.

Kar zadeva “bomrardiranja z akcijami” v dobrodelne namene pa se ni treba vznemirjati. Če ima kdo slabo vest, ker ima vsega preveč pa je “škrt” in misli, da bo kaj odnesel s seboj na oni svet , potem naj ga kar malo stiska in grize, sicer pa ni panike. Kdor hoče, ta zmore, kdor noče, pa nič zato. Če bo tiho in se ne bo razburjal, ga tudi nihče ne bo opazil!

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Hm…kolikor vem je sponzorstvo obojestransko obvezujoče in prinaša obveznosti tudi do sponzoriranca, donatorstvo pa je “brezpogojno dajanje” z namenom. Tudi donatorstvo je sklenjeno s pogodbo, vendar ta pogodba menda služi bolj donatorju kot potrdilo za svoje bilance in morebitne davčne obveznosti do države. Določene oblike donatorstva in v znesku do določenega deleža od “ne vem česa”, je namreč lahko davčna olajšava. Koliko tega in v kakšne namene pa mora vsako podjetje ugotoviti samo.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

žal smo tam, kjer smo prav zaradi čakanja nanje. Lahko seveda čakamo še naprej in jamramo, lahko pa si pomagamo in čes čas žanjemo novo letino, če jo bomo posejali. Prosim, če ima kdo kakšno konstruktivno, torej izvedljivo idejo, kako izboljšati stanje, le ven z besedo, z moledovanjem in s kritikanstvom pa žal ne bomo rešili ničesar.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Tudi SMS akcija se pripravlja, vendar so pogoji za dovoljenje za tako akcijo zelo ostri. Med drugim moramo biti registrirani kot dobrodelna organizacija, kar pa nismo, čeprav celo zdravstvo deluje skorajda “dobrodelno”.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Bom poskusil odgovoriti jaz, ker sem tudi posvečen v tem pogledu. LJ proodnišnica pokriva več kot 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} delež vseh porodov v Sloveniji in takorekoč 90 – 95{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} visoko tveganih porodov ter obravnave prezgodaj rojenih otrok v Sloveniji, saj toliko bolnih ali ogroženih nosečnic še v času nosečnosti iz drugih porodnišnic transportirajo v LJ porodnišnico (takoimenovani transport in utero). Temu ustrezen je tudi delež osnovnih in specialističnih, torej visoko usmerjenih pregledov, preiskav in obravnav v slovenskem prostoru.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Še prenos komentarja iz drugega foruma:

Avtor: Skr bna
Datum: 25-12-05 16:30

Samo to, da ga po mojem mnenju krvavo rabijo. Pa ne samo UZ. Sama prestala ves dan nepopisnega strahu, ker so mojega, danes triletnega sina, proglasili za miised ab zaradi totalni zjahanega UZ, in to tri mesece po dejanskem zadržanem splavu. Kaj sva z možem prestajala v urah, ko sva v porodnišnici čakala na še en UZ, ve samo tisti, ki je to prestal.

Od mojega . mes nosečnosti dalje nosečnice nismo bile več deležene krvih testov na raven železa v krvi. Zakaj? Ker je crknil aparat za merjenje hgb, odvzem iz vene pa je predrag. Tko je to. Hkrati pa LJ res skasira ve, kar ne poteka kot v knjigi.

Samo upam, da akcij tukaj res še ne bo konec. Takih, pravih, kjer denar res pride tja, kamor je namenjen.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Še prenos komentarja iz drugega foruma:

Avtor: Še ena
Datum: 25-12-05 12:11

Če pogledam, za kaj vse darujemo, se mi zdi to zelo hvalevreden projekt, ker gre za zadevo, ki jo vse ženske poznamo. In tiste, ki smo že mamice, vemo, kaj nam pomeni kakovostno narejen ultrazvok. Jaz sem za!

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Gostja ga. Tanja Premru Sršen na oddajo zaradi razmer na cesti žal ne bo mogla priti. Namesto nje bo v oddaji gost dr. Stanko Pušenjak, ki se ravno tako spozna na razmere v porodnišnici in ve veliko o ultrazvočnem aparatu in tudi akciji sami.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Oprostite, če morda zveni neprimerno, ni pa tako mišljeno, toda: ali doniran znasek šteje v davčno olajšavo za fizične osebe?

Denar od naše družine pride v vsakem primeru, da ne bo nesporazuma!

LP in veliko sreče pri zbiranju!

New Report

Close