Alergije – za vse tam spodaj tako pametne
VIR: 1998, Poročilo iz 54. sestanka AAAAI (Ameriške akademije za astmo, alergologijo in imunologijo
Ker v ZDA letno umre kar 126 ljudi za alergijo na hrano je bilo eno od podiplomskih predavanj na temo: S hrano povzročena anafilaksija. Poudarek je bil na vse večji incidenci alergije na arašide, ki pogosto povzroči anafilaktične reakcije. Od ostalih možnih povzročiteljev anafilaksije so bili omenjeni drevesni oreščki, ribe, školjke in raki, pri otrocih pa predvsem kravje mleko, jajca in v zadnjih letih vse pogosteje žitarice.
126 ljudi od 300 milijonov je približno en človek na dva milijona in pol. Zganjat paniko in prepir zaradi verjetnosti, da me v sloveniji mogoče en človek tako hudo alergičen, da mu res grozi smrt je pač hudo preudarno.
pol se lahko tudi sekiraš, da te bo pa popoldne mogoče strela udarila in iz preventive ne greš ven.
Mislim, da bolj kot izogibanje alergeni hrani, je pomemben način uvajanja goste hrane pri dojenčku.
In to je 1x na teden novo živilo in če se pojavi alergija (pojavi se najkasneje po nekaj dneh), to živilo črtaš iz jedilnika.
Glede na to, da večina alergij izveni do vstopa v šolo, bi bilo preventivno najbolje, da do 6 leta ne bi uživali goste hrane:)))
Ko sem sama začela uvajati gosto hrano pri hčerki, se je pojavila alergija na praktično vsa osnovna živila (žitarice, gluten, jajce, mleko, soja, citrusi, jabolka, lešniki)
Ko smo odstranili alergene iz prehrane, se je atopični dermatitis izboljšal za 80 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Zanimivo, lahko pa je jedla jagode, banane, arašide in celo ribe.
Večina alergij je izvenela do 2. leta starosti.
Lahko pa povem, da je tako majhnega otroka, ki še nima razvitega okusa
mnogo lažje naučiti izogibanja alergenom in hraniti s primerno hrano.
Ostala je samo alergija na jajce.
V starosti 8 mesecev smo že imeli njene alergije in dermatitis pod kontrolo.
Alergije pa se lahko pojavijo v kasnejšem otroštvu in so težje obvladljive in dokazljive, saj že jedo vso hrano.
Mnogokrat so za alergije krivi konzervansi in drugi dodatki, škropiva in starši po nepotrebnem odtegujejo hrano.
Za primer bim navedla jabolka in sadne sokove.
Po kupljenih je dobila alergijo, po domačih nešpricanih jabolkah pa ne. Enako sadni sokovi. Doma narejene je lahko pila kupljene pa ne.
Tako, da dejansko ni bila alergična na jabolka temveč na škropiva in druga zaščitna sredstva, ki jih uporabljajo pri skladiščenju sadja.
Ker se askorbinska kislina uporablja kot konzervans in je sestavni del citrusov na katere je bila alergična, ni smela uživati na ta način konzervirane hrane in sokov.
Tako, da smo bili veliki potrošniki zelo dragih eko izdelkov.
Vendar je tudi to izvenelo in danes lahko uživa tudi hrano z konzervansi.
Glede na to, da se ji je razvila blažja astma zaradi alergij na travo, plevel , zgodnje in pozno cvetna drevesa (na pršico ni alergična), bi potem morala otroka skrivati pred naravo, ki jo obožuje?
Ne, živi popolnoma normalno otroštvo, kljub dijeti in pršilcem in drugim zdravilom.
Sama sebe ne vidi kot bolnika in tudi mi ne gledamo na njo tako.
Izogibamo se samo visoki nepokošeni travi in sveži košnji.
Ko je vetrovno in visoka koncentracija pelodov prilagodimo gibanje na zraku najboljšim pogojem.
vsem nam je dosti do svojih otrok, nisi ti nič drugačna.
je pa vseeno razlika, ali se skrbi za otroka lotevaš z zdravo mero ali pa v skrbi zanj pretiravaš.
zagotovo obstaja kje človek, ki je alergičen na banano, kolerabo, korenje, jabolko,… pa bom zato vseeno to ponudila otroku. kot prvega ali enega od prvih obrokov. morda bo prav moj alergičen – ne vem – s tem se bom ubadala potem, ko bom to vedela. vnaprej se pa več kot toliko ne bom sekirala.
žal nismo stoodstotno varni niti na najmanjšem delu tega sveta, pa naj bo zaradi zdravja, onesnaženja, nezgod in nesreč take in drugačne sorte. neko “tveganje” pač spremlja čisto vsak trenutek našega življenja. ja tudi na posteljo grem vsak večer spat, čeprav je možnost, da z nje padem pravzaprav kar velika.
Atopični dermatitis je dedni, ponavadi so ti otroci alergični še na kako hrano, a pri nas so testirali le pršico, drevesa,…… nič hrane. Ugotovili so, da je sin alergičen na pršico in minimalno na trave, težav ob cvetenju sploh nima. Če je dedno, ne more biti hrana kriva, sploh ker vidimo, da alergije na hrano potem izvenijo, meni ni nič jasno.
Pa še to:
Kadar njena koža ni bila pretirano vneta sem ji omogočila tudi uživanje v peskovniku kako urco. Potem sem jo pa lepo stuširala in namazala s hladilno kremo in se njen dermatitis ni nič poslabšal, da ne govorim o uživanju otroka.
Skratka, kljub vsem težavam, ki jih je imela in jih še ima, ni bila prikrajšana v svojem otroštvu.
Tudi danes pri 6 letih so mesta na telesu, ki sobolj občutljiva.
ne branim ji peska, blata … ampak jo po igri stuširam in namažem s kremo.
Saj zato pa obtaja pravilo “zdrave kmečke pameti”.
In neumnost tistih, ki dokazujejo, da kljub takšni in drugačni “garbage” hrani ostali zdravi. Bomo videli kako bo z zdravjem čez 50 let. Vsak organizem je svet zase. Če nek strasten kadilec doživi sto let, je pač izjema, polovico pa jih potamani rak. Ne moremo ga postaviti kot dokaz, da je cigaretni dim neškodljiv.
Če si pred tem zatiskamo oči, nismo ravno inteligentni.
Moj primer ne posplošuje, tvoj tudi ni merilo. Neka splošna načela pa vsi poznamo. Tudi kršimo jih z majšimi ali večjimi grehi in posledicami.
Zdravo kmečko pamet pa si itak vsak po svoje razlaga. Tudi mami, ki pride na piknik z vrečo napolitank in jih tala otrokom vsepovprek, še preden imajo priložnost sploh seči za kako lubenico ali drugim sadjem jo ima. Ko so siti od cukra, sadja seveda ne jedo. Njena je precej drugačna od moje.
kot je ariadne napisala je vsakemu njegov otrok najpomembnejši, zato se lahko sam odloči kaj je za njega najbolje.
vsako leto se pojavljajo nove in nove študije, ker nekaj se pač mora razvijat in dogajat, vprašanje kaj bo čez 20 let..zanimivo je meni to, da se danes tolko komplicira pri hrani, pa vse več je alergij, da ne govorim o alergijah pri otrocih. preveč je aditivov v izdelkih, ki jih kupujemo, zato sem sama najbolj za doma pripravljeno hrano, ostalo pa v mejah normale.