Ali imate doma na zalogi zaščitne maske?
Navadna kirurška maska je uporabna do nekje 3 ure, če se zmoči znotraj prej ( torej da prej preveč vlage nadihaš vanjo), jo moraš pa prej zamenjat.
Tiste i imajo oznake N95 , FFP2 ali FFP3 pa so uporabne do 8ur enkratne nošnje.
če pa katerokoi masko snameš že prej, se moraš zavedat, da je na zunanji strani kontaminirana in da ni potem več uporabna, ker preprijemaš z rokami, odlagaš, ipd.
Na podlagi tega podatka in koliko časa si med ljudmi sedaj zunaj ( trgovina, kak nujni opravek), si izračunaj, koliko jih porabiš na en tak opravek. In dobiš količino na eno osebo na dnevni, tedenski, mesečni ravni.
pakiranja kirurških mask v prodaji pa so bila: škatle po 50 kosov in paketki po 3 ali 5 mask ( vsaj v Tosami v industrijski trgovini so jih tako prodajali pred dvema mesecema).
Na oddelkih z zaščitno opremo za lakirce, varilce, ipd. ( Merkur, Bauhaus, SAM) pa so bili paketi s po tremi maskami z ventili noter.
Za tiste,ki pišejo da kirurške niso OK: so, ker zadržujejo in preprečujejo aerosolno kapljično infekcijo -če so za zdravstveno osebje OK, so tudi za narod OK – in zagotovo boljše kot doma narejene maske iz nekih papirnatih brisač pa polite z razkužili ali alkoholom, ali pa samo dvignjen šal ali ruta na usta.
in ja, če greste v trgovino, sedaj dajte si maske gor, naj vas ne bo sram, niti vam naj ne bo nerodno – za vaše zdravje gre – v trgovinah je največja možnost okužbe – zaprt prostor, pa še frekvenca tudi okuženih, ki morda niti ne vedo, da so okuženoi je velika tekom dneva noter. Ne razkužujejo pa prostorov trgovin- niti tal ne špricajo z razkužili. Tudi po tleh se poseda virus, to prenesete na obutev, zato si dezinficirajte tudi obutev, ko pridete domov in ne hodite z njo po celem domovanju, se sezujte že na vhodu – imejte eno cujno, prepojeno z razkužilom, alkoholom, ali pa vodikovim peroksidom, pa noter obrišite takoj čevlje in sezujte, obrnite podplate navzgor, da se presušijo. Če imate kakšno UV svetilko, lahko daste obutev in oblačila pod njo za cca pol ure – uniči virus. Ne smete bit pa prisotni, niti po koži ne smete svetit s to svetilko.
Taki ste jih prvi nabavili, ki ste se ves čas norčevali in prepričeavli, da to ni nič.
[/quote]
Razkužila imamo mi vedno na zalogo že v firmi, smo pač naročili novo pošiljko. Nekaj sem jih pa tudi kupila in dobila. Z maskami je pa tudi tako, nekaj kupila,nekaj dobila in nekaj dobila iz tujine, pa se nabere. Sem jih pa tudi naprej podarila (ne prodala kot to delajo barabe) tistim, ki so mi dragi in sem mislila tudi na njih. Spremljaj lekarne, imam info da pridejo v sredo ali četrtek ponovno (navadne)