Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek ali je prezgodaj

ali je prezgodaj

če sem pri 4 mesecih začela s počasnim uvajanjem hrane? Vsako dooldne skuham jabolko in ga pomešanega z vodo v kat se je kuhalo spasiram, da nastane taka gosta juhiica. Potem ji dam vsega skupaj tri micene žličke. Mala se sicer malo nakremži, ker je sladko ampak poje in bi kar še jedla. Blato je sicer malo bolj sluzasto, drugih težav pa ni. Ali je glede na sluz v blatu prezgodaj za jabolko, ali je to običajna reakcija na drugo hrano kot mleko. ali je bolje da začnem z riževimi kosmiči?

Moje osebno mnenje je, da bi še počakala kak mesec. Glede sluzi pa ti ne znam svetovati.

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Mi smo začeli pri štirih mesecih, brez problemov! Na začetku z sokom od kuhanega jabolka, naslednji teden pa že kašico iz kuhanega jabolka, pa malo banane…
Kar pogumno. Blato pa razumljivo, da je drugačno kot prej!
Lp

Mi smo počakali do 6 meseca, saj se nič ne mudi.

Hoj,
Jaz sem mali tudi začela dodajati pri 4 mesecih. Čisto slučajno: z možem sva jedla kosilo, pa je mala zraven težila in se oblizovala in sem ji dala žličko pireja… Je bla čisto navdušena! Tako sem naslednji dan skuhala malo krompirja + malo korenja, pa ji je bilo še bolj všeč. Pri nas se je s tem odprlo novo poglavje prehranjevanja, saj se ni nikoli dobro dojila. Čez dober mesec se je popolnoma odstavila od prsi, po lončku je pila mleko in zelo dobro jedla z žlico. Mislim, da je bolj pametno, da začneš z zelenjavo, saj otrok ko se navadi banan in drugega sladkega sadja noče jesti zelenjave. Močnejše okuse zelenjave (brokoli itd) sem vedno kombinirala s krompirjem, ostalo pa samostojno, ali po dve vrsti skupaj. Dokler sem še dojila sem ji razredčala zadeve s svojim, kasneje pa z adaptiranim mlekom. Po 6 mesecu sem dodala meso, po 7 pa sadje. Aja še to, rižolino je začela jesti kmalu po 4 mesecu, za večerjo. Po 9 mesecu je skoraj vse jedla z nama.
So pa malčki zelo različni jedci, tko da univerzalnega recepta ni…

Jaz bi gotovo počakala do 6.meseca.

Skopirala ti bom en tekst, na internetni strani

http://www.mojotrok.net/hranjenje_dojencka.htm (saj vem, da je potrebno za aktiven link dodati ene črtice, na žalost se mi tudi sanja ne katere:))).

Moj 5 mesečnik ne pokaže nobenega zanimanja za hrano, pa ne bomo nič hiteli.

Obdobje od 5 do 8 mesecev

To je obdobje velikih sprememb. Čeprav je materino mleko (ali prilagojena mlečna formula) še vedno glavna hrana na jedilniku našega dojenčka, je to pravi čas za počasen prehod na gosto, “pravo” hrano. Ne hitimo preveč! Ni gosta hrana tista, ki poskrbi za miren nočni počitek. Prezgodnje uvajanje na dojenčkov jedilnik skriva številne pasti:

-lahko povzroči davljenje;

– je glavni krivec za nastanek alergij;

– negativno vpliva na prebavo;

– dojenček ne zaužije dovolj mleka.

Kdaj je pravi čas za gosto hrano?

Opazujmo otroka, saj nam to jasno pokaže:

– ko sedi brez pomoči;

– odpira usta, kadar mu ponudimo hrano;

– obdrži del hrane v ustih ter jo tudi pogoltne;

– kaže zanimanje za hrano.

Obrok lahko začnemo z žličko in ne s stekleničko, vendar otrok ne sme biti preveč lačen. V začetku je hrana po žlički dodatek in ne nadomestilo za materino ali adaptirano mleko.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce. <http://tamala0801.moj-album.com>

Naša mal a pri 4 mesecih kaže vse znake razen sedenja. Sedela sicer bi, vendar ne more brez moje pomoči. KO naju gleda ko jeva, se slini oblizuje in uživa, ko ji pokaževa hrano. vso čežano (tri žličke), ki sem ji jo dala je lepo pojedla. Saj jaz sem tudi v dvomih, ker se mi zdi prezgodaj, ampak mala bi kar jedla in se kar trese, ko ji dam jabolko za posesat. Mogoče bi bilo bolje da začnem z riževimi kosmiči in šele potem jabolkom. Sicer pa sem mislila zelo počasi uvajat – tako da bi šele pri pol leta kaj več pojedla, zdaj pa samopar žličk na dan. Tudi mleka ne mislim skenslat – to čežano ji dajem med dvema obrokoma mleka, samo tako za poslastico. Šele ko bo stara pol leta bi začela nadomeščat en obrok mleka z drugo hrano.

mijaka … če misliš da mali paše in če zna lepo pojest in pri tem še uživa … ne vidim razloga zakaj ji nebi dala … moj sine je star 6 let … pa je bilo takrat čist normalno da smo začeli uvajat gosto hrano pri štirih mesecih ..

B.

Kritično presodi vse nasvete, kar jih je možno dobiti in potem ravnaj po svojem občutku. Gotovo ne moreš zgrešiti.

tudi naša je stara 4 mesece in sem ji že začela dajati gosto hrana in pri tem zelo uživa, ker ji je videti dobro. dajem ji čežano, včeraj sem ji dala malo krompirčka, danes bo dobila banano. vsakič nekaj novega.
tudi pri sinu smo začeli pri 4 mesecih in je zelo rad jedel, čeprav se je dojil 19 mesecev.

Hvala:).

Radi se imejte,

Keni.

New Report

Close