Ali kdaj pojeste hrano, ki ji je že potekel rok uporabe?
Jaz, odkrito povedano, ne. Četudi je hrana še povsem dobra, imam čuden občutek, in sicer kot da jem pokvarjeno hrano. Skratka, stalno imam v glavi, da je rok že potekel, in to doda grenak priokus. Če bi imela hrana pretečen rok, in da za to ne bi vedela, bi jo pa pojedla normalno. Pač, vse skupaj je bolj psihološkega izvora. Ne morem si pomagati.
Kaj pa vi? Ali pojeste kdaj hrano, ki je čez rok? Normalno in brez zadržkov?
Seveda govorimo o hrani, ki je malenkost čez rok, ne pa o hrani, ki ji je rok potekel dve leti nazaj.
Tudi jaz npr. ravno pri jogurtih sploh nisem pretirano pozoren. V bistvu je edino, pri cemer sem malo svetniski, piscancje meso. Pa se zgolj zaradi “slabega obcutka”, ker sem enkrat iz trgovine privlekel pomodrelo smrdeco crkovino.
Ja. Mi je vseeno. Tudi kupim kaj s popustom, ker mi je res vseeno. Mesa pa ne jem. Aja pa v ribarnico tudi ne grem in sir gre itak ekspresno v smeti, če je kakorkoli sumljiv. Pogosto je na meji uporabe kakšen domač jogurt v trgovinah (ostaja, ker je dražji). Na zapakiranih stvareh v shrambi pa res ne preverjam datuma.
“Vzgojena” sem bila pa tako, da smo pri vsakem nakupu pri določenem artiklu pri več artiklih preverili datume in vzeli tiste s čim kasnejšim.
Kruha ne jem pogosto, če pa je “včerajšnji” tak, ki mi ustreza, ga z veseljem kupim, saj mi svež ne odgovarja. Na splošno mi kruh doma leži nekaj časa.
Da ne govorim o čajih! Čaji so verjetno najbolj pretečeni od vsega.
Jaz imam pa najraje svež, bel kruh. Zadnja leta, da naredim malo reklame, je to:
https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiwo7_e1vXgAhVskosKHY4HCwgQFjAAegQICBAB&url=https{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3A{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Ftrgovina.mercator.si{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Fmarket{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Fizdelek{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F1539755{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Fbeli-kruh-krajcar-pekarna-grosuplje-500-g&usg=AOvVaw20A_Z9CHIsNS9O-SDougCx
Če pa naletim na kruh iz krušne peči, mi je pa vseeno.
Beli krajcar – če ga jem, ne rabim nobene potice ali česarkoli na njem, je dober kot bi kruh moral biti….
Vesel oče, ljubitelj dobrega
Eh, v jogurtih in smetanah dandanes sploh ni več živih organizmov in zaradi kemije zdržijo več tednov čez rok. Včasih se je jogurt napihnil takoj po roku uporabe, ali pa še prej, če si ga predolgo domov nosil….
Pri sirih je tudi tako, da včasih odpreš sir, ki ima do izteka še teden, pa vseeno smrdi ali je plesniv, sploh tisti odrezani kosi, ki jih pakirajo v celofan – ker ga valjajo po rampah in skladiščih, režejo z umazanimi noži in šlatajo z umazanimi rokami. Teh sirov se že dalj časa izogibam, raje kupim originalno pakirane. Enako je s salamami, tiste narezane v delikatesi se hitreje zasmradijo – najbrž je to povezano s higienskimi standardi v trgovinah. Kupujem originalno pakirane salame.
Makaroni, riž, moka, vložnine.. tam itak ne piše uporabno do, ampak uporabno najmanj do, kar pomeni, da je zadeva, ki je pravilno shranjena, užitna tudi po tistem datumu, ki je napisan na embalaži. Ne zanašam se na datume, zadevo vidim, voham. Če je pokvarjena, pač ne jemo.
Edino pri mesu sem malo bolj previdna, kot pravi Desi, pri mesu hitro pride do gnitja.
Aja, najbolj sem pozorna pri domačih žvarovnah. Ljudje nakuhajo neke marmelade, džeme, vložijo zelanjavo, naredijo salso…. Tisto potem stoji v kleteh in potem začnejo raznašati okoli. Čeprav so zadeve že plesnive, jih ponujajo v stilu “saj je dobro, samo poberi plesen dol pa bo”. Matr, sami pa ne žrejo teh zmazkov, samo talajo jih naokoli Take stvari fuknem direkt v kanto. Ena soseda mi vsakič, ko prazni skrinjo, prinese gajbo stare svinjarije. Njej je škoda vreč v kanto, požre pa sama ne… No, potem jaz vržem stran
Heheheh, si dobro napisala, se skoraj z vsem strinjam. Živih mikroorganizmov pa jaz v hrani ne nucam, ker od tega se tudi pokvari večinoma, da o boleznih ne govorimo
[/quote]
Hja, sploh jogurti in kefirji naj bi jih imeli. Namesto njih ovce kupujete razne Actimele, LCA dražje jogurte…, ki naj bi vsebovali 1/10 probiotikov (TO so živi mikroorganizmi), ki smo jih včasih imeli v navadnih jogurtih…. ajajaj kako vas trgovci šopajo, rajo blesavo.
Zato pa ste zmeraj bolj blesavi, alergični, šugavi, neodporni… saj samo plastiko jeste.
Hja, sploh jogurti in kefirji naj bi jih imeli. Namesto njih ovce kupujete razne Actimele, LCA dražje jogurte…, ki naj bi vsebovali 1/10 probiotikov (TO so živi mikroorganizmi), ki smo jih včasih imeli v navadnih jogurtih…. ajajaj kako vas trgovci šopajo, rajo blesavo.
Zato pa ste zmeraj bolj blesavi, alergični, šugavi, neodporni… saj samo plastiko jeste.
[/quote]
Narobe. Jaz ne žrem jogurta zato, da bi mi prebavo uštimal (ker ne palim na te reklame), ampak ker mi je všeč okus in ima nekaj kalorij, beljakovin, maščob. Pa sadnih in raznih actimelov tudi ne kupujem. Mikroorganizmov imam dost tistih, ki si jih občasno z roko v usta zanesem ali s kakšno domačo zelenjavo/sadjem, ne rabim pa jih ekstra kupovat, da mi bodo robo kvarili. Zdravje je pa super.
In seveda, probiotikov večinoma sploh ne rabiš, mogoče samo takrat, ko si bakterije v črevesju z jemanjem antibiotikov sesuješ. Drugače pa niso kaj pretirano koristni, ker višek tistih bakterij v črevesju enostavno pocrka, tako da ni to ravno tako, da več kot tega vlivaš vase, bolje je. To so te samo reklame naučile. LOL.