Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek alkohol in najstniki

alkohol in najstniki

Ali ima še kdo najstnika, ki pri 19 letih še ni poskusil alkohola, igaret in drog?

Moj še nič od tega… pa lahko le upam, da nikoli tudi ne bo ???

tega pa ti res ne bo pravil,moja mami ni nikoli vedela kdaj sem jst pila in še marsikaj drugega,tk da me je zadnjič prav osmešilo , ko je razlagala kolegici, da jst sem bla pa tko pridna , pa da sem ji vse povedala, pa da nisem nikoli kadila,pila,….tko da ne vem.

Moji starši so bili prav takega mnenja, ko sem bila stara 19… sem bila najbolj pridna punčka… ampak bridko so se motili. Moja sošolka pri 30+ si še zmeraj pred prihodom domov obriše usta z baby robčki in poje septoleto, da njeni starci ne zavohajo, da kadi.

Čike je probal že v sedmem razredu…. alkohol tudi že v kakem osmem…. za drogo pa ne vem…. Ma kak špinel je sigurno že kdaj….

jah,evo vsaj ena realna mama-lara.!tud sama sem probala špinel, sam mi je blo tok slabo da nikoli več-no tega je že sedem let

kisla smetana, kar tolaži se………………………

Nedolžnost pri teh stvareh ni vedno pravilna.

Včasih je dosti bolje, da spoznaš posledice.

Sem se v 3 letniku – se pravi 18+, mimogrede natrolala belega vina. Poleg tega da sem bila celo nedeljo v kopalnici, mi je mama napisala za v ponedeljek opravičilo, ker sem bila še vedno………………

Od takrat ne maram vina, sploh ne belega.

( Glede pive se pa lahko komot menimo )

Kaj je to špinel?:)

Zihr đoint:).

Đoint, ja… :))

Ha,ha…
Moj bratranec zunaj pred našo hišo razlaga kako so se ga na eni žurki nacuzali…
Njegova mama v dnevni z mojimi starši: Naš pa sploh ne pije alkohola, še nazdravit noče….

Imamo skoraj 18- letnika, pijačo je že poskusil, nedvomno, vendar pa ga zares pijanega še nisem videla. In to se mi zdi bistvo, da ima otrok toliko spoštovanja do staršev in da imajo starši toliko avtoritete pri otroku, da se otrok ne bo domov primajal pijan kot mavra, saj tega tudi midva z možem ne počneva, čeprav pri kosilu ob vikendih spijeva kozarec vina. Potrebno jim je privzgojiti občutek za mero, da bodo znali reči: “dosti imam, hvala” in da bodo vedeli, da se opiti ne smejo usesti za volan.

Če pa bo kdaj prišel okajen do amena in bo vso noč bruhal na stranišču, mu ne mislim peti levit in predavati o škodljivosti alkohola. Najvsezgodaj zjutraj (če bo to vikend) bo vstal kot vsi ostali in pomagal pri čiščenju stanovanja. Ravno tisti vikend bomo, začuda, imeli tavečjo čistko, pospravljanje, sesanje, čiščenje oken… Drugič bo najbrž krepko razmislil, ali ne bi raje malo manj spil, hehehe.

Mogoče je pa že nehal, da je to obdobje že za njim.

Pa mu nič več ne diši alkohol.

xxy, saj ne rečem no, da ni učinkovito, ampak kaj pa spontanost?
A se ga ti res NIKOLI ne nalezeš tako, da ti potem zjutraj paše samo pojstla, tam do 10 vsaj?
In če zaradi tvojih strogih nazorov zares pijan sploh ne upa domov?
Smo res vsi tako popolni?
Jaz nisem in moji otroci tudi ne, pa iz tega ne delamo nekih cirkusov.

Oprosti, kisla smetana, ampak, tole je pa malo hecno! Saj je celo možno, da tvoj še nikoli ni, ampak smešno se mi zdi, da si ti tako zelo prepričana v to. Jaz svojih tudi nikoli še nisem videla pijanih, pa nikoli jih nisem videla kadit, pa vseeno ne mislim, da ni še nihče od njih nič probal. Imam izkušnjo z eno tako mamo, v smislu “naš pa ne” in ko sem enkrat dobila te fante na samem, sem zvedela vse sorte na temo kako se treznijo preden pridejo domov, pa kako je blesava, ker jih hodi kao kontrolirat in misli, da je ne vidijo itd.itd….

Ne, jaz se ga nikoli ne nalezem tako, da pijana obležim v postelji. Pa ne pravim, da tega moj sin ne bo naredil oz. da mu tega ne dovolim oz. da naj se pazi, ker tega ne bomo dopustili. O tem sploh nikoli ni tekla beseda. Pravim tudi, da eventualno pijanstvo ne bi niti sankcionirala niti mu ne bi brala levit zaradi tega. Da pa bi ga odvrnila od stalnih popivanj, bi naredila zgoraj omenjen ukrep. Zakaj, me sprašuješ? Enostavno zato, ker se mi pijančevanje mladih ne zdi nekaj, kar bi bilo potrebno podpirati in ker ne mislim vsak vikend ali celo še vmes kuhati čajčkov, da zapiti revček pride k sebi.

Da se ubošček pri 18 letih boji priti domov pijan kot mavra? O tem ne vem nič. Ampak celo če bi bilo res, ne bi imela nič proti. Malo zdravega strahu nikomur ne škodi in če se zaradi strahu pred menoj (hehe) ne upa totalka zapiti, me to absolutno nič ne moti. Da bo zaradi tega manjkrat pijan?? Ja, hvala bogu, aneda???

Res ne vem več, kje živim, da se nekaterim med vami zdijo “strogi nazori” to, da ne ujčkaš pijanega najstnika še dva dni potem, ko se je pijan ob štirih zjutraj primajal domov.

se strinjam z xxy.

.pa devičnik je tudi?
:))

Joj, kakšna merila imate.

Torej, če otrok ni še pil, ni kadil, ni se drogiral in bognedaj , da je še devičnik pri 19 letih…. torej to ni normalno v tej družbi????

Ja, to se tudi jaz sprašujem. Že kar vnaprej so skoraj vse prepričane, da je sin kisle smetane gotovo kadil, pil, se drogiral, samo njej pač ni povedal. Ne sodite po svojih otrocih ali po sebi, drage moje. Tudi jaz se pri teh letih nisem ne zapijala ne kadila. Sem bila čudna, a ne?

Na splošno se strinjam s tabo, vendar z nekaj pomisleki: saj če ga pustiš pri miru prespati mačka, to še ne pomeni, da ga ujčkaš. Ni treba, da mu čajčke kuhaš, da ga pa pustiš, da se naspi, kaj je v temu slabega?

Zato, ker se boji priti domov pijan, naj se potem trezni…kje? Na cesti? Pa že raje vidim, da pride domov in gre v posteljo. Pa kaj, če bo eno nedeljsko jutro prespal, svet se ne bo podrl, če pa ima kakšne obveznosti ali domača opravila, naj jih kasneje nadoknadi.

Nevarno je samo, da če ga enkrat v miru pustiš prespati mačka, mu bo mogoče drugič samoumevno, da ga boš spet pustil v miru in mu ne boš “težil”. Pa tretjič in četrtič in stotič tudi. In to po moje preprečiš s takojšnjim “ukrepanjem”.

Če se resnično boji priti domov pijan, se ne bo niti toliko zapil, da bi se moral treznit.:) Ampak to o strahu je zraslo na nekem drugem zelniku, meni se zdi da moj sin ni v nobenem strahu, ampak da bi mu to, da se pokaže pred nama z možem pijan ko mavra, bilo nekako v sramoto in tega noče. Tudi jaz domov v mladostnih letih nisem nikoli hodila pijana. Saj sem tu in tam kaj spila, ampak da bi se majala pred starši, me je bilo sram. Nisem hotela, da me vidijo tako, če lahko razumeš. In tudi sama sebi se nisem zdela sprejemljiva, če sem se ga napila kot žolna. Mislim, da isto velja za mojega sina, seveda pa nisem prepričana. Mogoče me bo presenetil.:) Da pa bi ga bilo tako grozno strah priti domov, da bi se treznil na cesti, hehehe, ne vem, če je danes kakšen tak mladostnik (če ni ravno teroriziran).

Ne vem, če me razumeš. Ne gre za strah, gre za neko spoštovanje, za zaupanje, ki ti ga dajo starši in ki ga nočeš uničiti. Govorim o svojem odnosu do svojih staršev. Enostavno bi mi bilo nerodno in počutila bi se globoko v sebi slabo, če bi se kazala pred njimi pijana. Pa vem, da mi ne bi nič naredili in da me sploh ne bi kaznovali.

Razumem…ampak mislim, da jih je verjetno kar nekaj, ki skrivajo pred starši oziroma se pred starši delajo drugačne, meni se pa to ne zdi tako zelo v redu. OK, če se sam sebi ne zdiš sprejemljiv, če se ga napiješ, si pač sam sebi potem to očitaš in se poskušaš drugič temu izogniti. Ne bi mi bilo pa všeč, da bi moja dva pijančevala okrog, pred mano bi se pa kazala drugačna. Če ga userješ, bodi toliko moža, da priznaš in se pokažeš:)

Ne pa kot je ena omenila, da še pri 30h skriva pred starši, da kadi:))

Mimogrede…imaš kakšen dober nasvet, kako najstnike odvrniti od kajenja?

Lp

Tako – povzetek tega je da smo vsi kreteni in še najbolj blesavo se mi zdi, da se nekdo hvali moj pa ni………………..to je isto kot mi imamo pa nov avto – vi pa ne!!!!

Hehehe, kako najstike odvrniti od česarkoli, kar je zanje škodljivo, pa uživajo v tem, je prava umetnost. Ne vem, jaz si ne domišljam, da moji pa ne bodo nikoli kadili, popivali ipd., ampak pomembna se mi zdi vzgoja že od malega, ko so določene zadeve pač v družini nekako nesprejemljive in tudi z možem dajeva otrokom glede teh stvari dober zgled. Torej dopuščam možnost, da se bodo kdaj zapili, kadili…, ne dopuščam pa možnosti, da bodo kadili v stanovanju, da bodo kar naprej hodili pijani domov ipd. Ker tega z možem ne misliva tolerirati. Nekateri bi rekli, da je bolje, da kadijo doma, kot da se skrivajo pred starši in kadijo okoli. Jaz se s tem ne strinjam. Ko je otrok polnoleten, mu kajenja nasploh ne bom prepovedovala (seveda ga bom dobronamerno poskušala odvrniti), mu bom pa eksplicitno prepovedala kajenje doma. Ker pri nas doma nihče ne kadi – niti gostje, zato tega ne bo delal niti nihče od družinskih članov. Verjamem, da jim je to že sedaj jasno.

Glede pijančevanja okoli, doma pa bi se delal drugačnega: ne vem, no, ampak toliko pa že poznam svoje otroke, da vem, da nekaj ne bi bilo v redu, če bi pijančevali okoli. Saj to opaziš, saj ne živi drugje, ampak doma. Moj prihaja domov vsak dan ob 15.00, do 14.10 ima šolo. Če bi se okoli zapijal, bi menda videla in vedela. Ob vikendih gre ven, vendar pridemo ponj najkasneje ob 11.00 uri. Če bi se opijal do onemoglosti, bi verjetno opazili, se ti ne zdi.:)) Meni se zdi nemogoče, da bi sin pijančeval, jaz pa tega ne bi vedela. Vsaj sedaj, dokler je pri meni doma. Ko bo pa čez leto in pol šel študirat, je pa seveda vse mogoče. Vendar imam zaupanje vanj in sem skoraj gotova, da kakšna huda pijandura ne bo postal, hehe.

New Report

Close