Najdi forum

Naslovnica Forum Koronavirus Ameriški "bojni plan" predvideva 18 mesecev + pandemije v več valovih

Ameriški "bojni plan" predvideva 18 mesecev + pandemije v več valovih

Aktivirati mislijo tudi zakonodajo iz 50ih (nazadnje uporabljeno v Korejski vojni): Defense Production Act – DPA.
Podobno so nekaj podobnega DPA uporabili v 2 SV, ko je industrija namesto potrošniških dobrin proizvajala oborožitev in za vojno potrebne stvari.

VIR: https://www.nytimes.com/2020/03/17/us/politics/trump-coronavirus-plan.html?action=click&module=Top{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20Stories&pgtype=Homepage

VSI New York Times članki s temo koronavirusa so prostodostopni, Spiegel tudi..

Tokratna situacija je malce drugačna. Resda ni enostavno iz proizvodnje avtomobilov preskočiti na bombnike.. toda danes je tovarn v ZDA veliko manj. Globalni kapitalizem jih je razrtresel po svetu.
PRIMER: Ko je Apple malce pred izvolitvijo Trumpa želel vrniti proizvodnjo Macov v ZDA, mu to ni uspelo. Znanje postavljanja industrijeske proizvodnje se je izgubil.. in ko so potem “proizvodnjo” vrnili na pol, so MAC Proje zgolj sestavljali v ZDA.. niso mogli dobiti več kot 1000 specializiranih vijakov na dan, ker pač druge proizvodnje v ZDA ni več bilo.

Sedaj bi pa radi začeli s proizvodnjo respiratorjev, medicinske opreme in zaščitne opreme. Vsaj prvi so dokaj kompleksni in še Švicarjem ne bo ceč uspevalo, ker je del dobavne verige delov npr. V Romuniji, le ta pa vitalnih stvari ne bo več pustila izvažati.

Iz Globalnega se je naenkrat vse spremenilo v LOKALNO.

Vprašanje je ali se bodo države iz tega kaj naučile (da se kapitalizem ne bo, vemo)?
Bodo države imele samozadostno proizvodnjo zaščitne opreme?

De omnibus disputandum..

New Report

Close