Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek anonimnost

anonimnost

V vsem zgražanju nad famozno Nancy na forumu starši se je izpostavilo – če sem seveda prav razumela – da pravzaprav operater (Primož ali še kdo) zlahka lahko ugotovi, kdo je pošiljatelj posameznega mejla. Zato me zanima, ali je (glede na obljubljeno anonimnost ) to res? V kakšnih primerih to preverjate?

Spoštovana J,

skrbnik sistema, v tem primeru jaz in še eden, lahko ukrepava, kadar meniva, da je potrebno.

Naj malo bolj podrobno razložim pojem anonimnosti. Anonimnost je na tem sistemu zagotovljena!!!!! Za ta pojem skrbim jaz, zato se tudi občano pojavljam na sistemu in na forumih, pravzaprav nonstop gor visim in prebiram sporočila. Dovoljeno je vse , razen…..to si lahko preberete na tej strani

Sedaj pa praksa: Na tem sistemu je preko 100.000 uporabnikov mesečno, kar pomeni prebranih preko 3.000.000 strani in napisanih preko 20.000 sporočil na mesec. To pomeni tako ogromno, da bi moral imeti samo to za službo, da bi pregledoval sporočila, kaj kdo piše. Ker pa verjamem, to ste mi dokazali, v vašo razumnost, je nivo obnašanja na forumih IZJEMNO visok. In zato so moji posegi res redki. Imate zelo močan občutek za samokontrolo, če pa že pride do kakšnega osebka, ki se ne zna obnašati, pa mu ponavadi kar sami poveste kaj mu gre in ga preprosto ignorirate. Ko ugotovi, da njegovi izpadi ne obrodijo sadov, se raje umakne in tudi tu ni potrebno nobenega ukrepanja in preverjanja.

Ker je bilo, v zadnjem času, kar nekaj polemike z vdorom na banko, naj povem še nekaj dejstev interneta. Vsak operater ima dostop do “določenih” podatkov obiskovalca, ki pride na njegov računalnik. V našem primeru sem to jaz. Če pa želi ugotoviti, kdo to je, mora imeti še kar nekaj več znanja in seveda tudi “vez”.
sistemov za ugotavljanje posameznih podatkov je zelo veliko, vendar moram povedati, da je v sloveniji bolj malo ljudi, ki bi to res kvalitetno ugotavljali. In spet nazaj k našem sistemu: Glede na število podatkov 100.000 uporabnikov in količini še drugega dela, ki ga imam, sem najbolj hvaležen vsem, ki se res potrudijo pri obnašanju in razumejo, da za vsakega pa res ne morem iti gledat kdo je in od kje, saj za to potrebujem kar nekaj časa.

Če pa mi kdo sporoči, preko elektronske pošte, da je nekdo pa že preveč vsiljiv in nesramen, pa najprej to rpeverim in preberem vsa njegova sporočila. Če ugotovim, da je njegov način in izbiranje besed na forumu res moteče. Se odločim, da najprej to osebo pisno preko foruma opozorim, da naj upošteva mnenje drugih, pri sebi premisli ali res ni pretiraval in se odloči ali bo še sodeloval na forumu. Če moj opomin ne obrodi nobenih sadov, pa lahko tudi ukrepam.

Vendar moram povedati, da v vsem tem času delovanja, nisem imel veliko dela. Kot lastnik sistema in obenem tudi moderator, se na tem sistemu brez moje vednosti ne dogaja ničesar “anti anonimnega” :)))
ravno zato se tudi sam udeležujem posameznih debat, ker je prav, da veste pri čem ste tudi iz moje strani.
Če povzamem po domače: Če bi imel čas in razloge, bi se dalo marsikaj odkriti. Zato vse ostane samo meni, pa še to takrat ko se odločim in sem primoran da to naredim. Dokler bom jaz “šef” :)) (vsako tele ma svoje vesele) bom za vaše želje skrbel.
Saj bo samo še tako naprej, ta sistem eden najboljših sistemov pri nas. Kjer imajo uporabniki res občutek, da so kljub vsemu svobodni pri izražanju mnenj.

Da bo pa še bolje, se pa trudimo po svojih močeh.

Če vas še kaj muči, me kar mirno vprašajte. Upam pa, da ste zadovoljni in me najbolj veseli, ko vidim, da lahko komu izmed vas pomagamo.

Kaj naj rečem, da ne bom izpadel še bolj ………..????

SREČNGA PA ZDRAVGA

primož

Mene pa zanima tole…
Kolikor vem, lahko preverjaš identiteto le preko IP številke računalnika, s katerega so sporočila pošiljana in še to te lahko pripelje le do računalnika (kdo je sedel za njim je druga pesem). Za tiste, ki nimamo statičnih IP naslovov bi moral imeti (po mojem) strašne veze na Siolu (oz. drugemu ponudniku internet storitev), da bi izvedel ime in naslov naročnika, ki je imel na določen dan in uro določeno IP številko, vendar le naročnika in ne ime osebe, ki je takrat sedela za računalnikom.
Ponudniki internetnih storitev kot je Siol pa imajo prav tako kodeks o varovanju osebnih podatkov (predpisan z zakonom) in lahko le te izdajo v primeru, če gre za kriminalna dejanja (kar žaljenje ipd sigurno ni, je le grdo obnašanje) na nalog sodišča.
Se pravi, če iščeš osebne podatke neutemeljeno preko “dobrih vez”, kot ti temu praviš, lahko v bistvu zabredeš v težave ti in tvoje veze….
Saj ne, da hočem karkoli izpostavljat, ampak zanima me le, če veš za to. Mislim, da glede na delo, ki ga opravljaš, moraš poznati tudi zakon o varovanju podatkov, ali ne ?

KAro,

dobro razmišljanje, vendar moram povedati, da nikoli ne iščemo imen in konkretnih podatkov. Vsakega ponudnika dostopa se samo opozori, da na tej IP številki ob tej uri, nekdo delal probleme. Če se ga opozori je v redu, ne rabimo nikoli ničesar vedeti, sploh ne podatke. Vse kar se ukrepa se ukrepa pisno. Se pravi, da je vse dokumentirano. V primeru, da se ne naredi ničesar in se “sranje”nadaljuje, pa lahko zapremo dostop vsem IP naslovom iz tega naslova, kar pomeni, da ne bo delalo tudi ostalim, ne bodo mogli dostopati do sistema. Prepričan sem, da si bodo nekateri našli tudi drugo pot in nato vprašali v čemu je problem. Ko bodo odgovor dobili in pisne dokaze o opozarjanju, mi lahko verjameš, da ponudniku, kateremkoli, ne bi bilo vseeno če bi se naročniki pritoževali, da zaradi enega osebka, za katerega nočejo ničesar narediti, tudi ostali ne morejo dostopati do sistema.
Kako naj ti še razložim, v tem poslu obstajo tudi nek fer play, tukaj t9 bom podal samo del pogojev, ki jih podpišeš pri Voljatelu, pa si preberi in odloči kaj naj pomenijo:

4.5. Da bi lahko zagotavljali vsem svojim uporabnikom nemoteno delovanje storitve VOLJA, si podjetje VOLJATEL d.d. pridržuje pravico razkritja vaših podatkov (vključno z imenom, naslovom, telefonom in elektronskim poštnim naslovom) tretji osebi; prav tako lahko vaše podatke posredujemo v primeru pritožbe glede vaše uporabe storitve VOLJA in v primeru, da podjetje VOLJATEL d.d. meni, da uporaba ni v skladu s temi pogoji in določbami.

4.6. Podjetje VOLJATEL d.d. lahko vodi evidenco o vašem dostopanju do storitev VOLJA (LOG datoteka). Podatki, ki jih takšna evidenca vsebuje, bodo hranjeni pod enakimi pogoji zaupnosti, kot drugi podatki, ki ste jih navedli.

5.1. Zagotoviti morate, da je telefonska številka, preko katere vzpostavljate zvezo, vedno razpoznavna, ko se povezujete na storitve VOLJA s pomočjo CLI telefonske storitve (storitev, ki omogoča klicani stranki vpogled v telefonsko številko klicoče stranke).

5.2. Soglašate, da boste račun VOLJA uporabljali na način, ki je v skladu s temi pogoji uporabe in na takšen način, da boste zagotovili skladnost z vsemi predmetnimi zakoni in predpisi. Računa VOLJA ne boste uporabljali za prenos oziroma objavo gradiva, ki je škodljivo za ugled, žaljivo ali pa obscenega oziroma grozečega značaja, ali pa bi po naši presoji lahko komurkoli povzročilo razburjenje, nevšečnosti, strah in negotovost. VOLJA storitve je strogo prepovedano uporabljati za distribucijo spam pošte.

5.3. V mejah, v katerih vaša uporaba oziroma uporaba katerekoli osebe, ki ste jo pooblastili sami ali za katero ste odgovorni (naprimer roditelj oziroma skrbnik otroka), povzroči izgubo ali škodo tretji osebi soglašate, da boste podjetju VOLJATEL d.d. ali tretji osebi takoj po zahtevi povrnili kakršnokoli izgubo ali škodo, ki bo nastala podjetju VOLJATEL d.d. (posredno ali neposredno) ali tretji osebi, vključno z morebitnimi pravnimi in administrativnimi ali tehničnimi stroški, ki bi jih takšna uporaba lahko povzročila.

To je samo del pravil, ki jih podpišete predno dobite dostop. Večina tega verjetno sploh ne prebere.

Kakorkoli že, kot sem rekel, do danes ni bilo potrebno nikogar izslediti. Verjetno pa veliko veš in veš,d a se vse da samo če se malo potrudimo.

Primož

Dragi Primož,
Zgleda, da ti nimaš pojma, kaj so dejansko problemi in sranje na internetu (kot si se sam izrazil). Razni Nancy in podobni, zaradi katerih se je razprava začela še zdaleč ne predstavljajo problemov zaradi katerih bi Siol (oz. katerikoli drugi ponudnik) ukrepal. Naj še enkrat povdarim, da gre za žaljenje in grdo obnašanje in izražanje, kar še zdaleč ne predstavlja kriminalnega dejanja, zaradi katerega ima ponudnik internet storitev pravico posegat v zasebnost. Pedofilstvo – naprimer – bi bil kriminal prave teže, da bi se razkrivalo tovrstne podatke in kontaktiralo dotične ljudi. Pa še to samo, če s tem služiš in objavljaš material, in ne samo gledaš.
Zaradi vsebine kateregakoli posta na tem forumu še zdaleč nisi upravičen do dostopa osebnih podatkov kateregakoli obiskovalca prav tako ne do kontaktiranja (razen prek emaila, ki ga obiskovalec sam napiše na vrh posta). Se pravi, ti imaš pravico upravljat le s tistimi našimi podatki, ki jih sami pustimo na forumu (nickname in eventuelno email)

Pa še to: če bi ponudniki internetnih storitev morali pisno (ali kako drugače) opozarjat vse tiste, ki žalijo ali se grdo obnašajo na kateremkoli forumu v Sloveniji, bi verjetno prej zablokirali kar forume same. Si predtavljaš, koliko dela bi imeli s takim “pisanjem dopisov” ???

Edina možnost, ki jo ti imaš je, da uvedeš registracijo nickname-ov (kar si že zdavnaj obljubljal) in potem pač blokiraš določen nickname, ali pa da pišeš sporočila na emaile, ki jih SAMI pustimo nad posti, s tem da lahko samo upaš, da so pravi. Tisti, ki se pritožujejo nad določenimi osebki ki se grdo izražajo na forumu pa lahko ukrepajo samo tako, da tistih postov ne berejo več, ti pa jih lahko izbrišeš če si opozorjen. IN TO JE VSE !

Praviš, da danes še nisi nikogar izsledil ??? Saj še nikoli nisi nikogar izsledil, če ti ni sam posredoval podatkov, sicer si ti oz. “tvoje veze” ravnal protipravno.
Pa poskusi tole: Izsledi mene. Kdo sem ? Najdi me ! Vendar pazi, da boš ravnal po predpisih, saj ti jaz ne dajem dovoljenja. In Voljatel ti pri tem ne more pomagati. Moj nickname ne pove ničesar, email naslov je sicer dejaven ampak ti o meni ne pove čisto nič. To so podatki, ki jih jaz sama objavim. Ostale najdi sam, vendar pazi, da bo po predpisih !

Draga Kara,

veš kaj je največji problem forumov? To, da se vsi preveč radi zapodijo za besedami, ki jih nekdo napiše. Očitno ti moji stavki niso všeč, očitno je tudi, da se veliko ukvarjaš z Internetom, to pomeni tudi z tehniko, sploh če praviš, da nimam pojma kaj so dejanski problemi in sranje. Iz tega lahko samo sklepam, da ti veš. Vem pa zagatovo ne. Naj bo kakor praviš, vendar nisem rekel danes, temveč do danes, kako pa se lahko pride do podatkov v tej naši mali državici, pa ne bomo razpredali.
Vse je res kar praviš in tudi pri nas imamo določena pravila, ki jih postavljam jaz, nažalost mnogih. Tukaj me preiskušaš ali te lahko odkrijem. Kot sem rekel, ne vem zakaj bi te, ko pa ni nič narobe, ko bo potrebno pač bomo. Če pa že hočemo razpredati, kaj je pravno in kaj ne, pa raje poslušajmo naše predsedniške in županjske kanditate: Teme, ki nimajo konca in končnega rezultata nikoli ni.

Lahko razpredamo tudi o podatkih, ki jih pustiš. Niso samo Nick in e-mail, je tudi pečat, ki ga s svojim pismom pustiš. Kot sem rekel neka pravila so, nikoli pa še nismo posredovali.

In zopet smo pri besedah: nisem upravičen, tudi to bi si lahko predstavljali po svoje. Pa razloži pravila voljatela, ki sem jih napisal.

saj veš tisti pregovor: Vsake oči imajo svojega malarja.

Žal pa razlagati na forumu, kako bi te odkrival ali da bom sploh poiskušal, nikakor nima nobenega pomena. To kako se da in kdo lahko ter kako se lahko pogovoriva ob kavici. Mogoče pa najdeva kakšno skupno točko kjer lahko sodelujeva, nikoli se ne ve.

Eno pravilo tudi pravi: Vse se da če se hoče. Tema, ki nikakor nima konca. vse je odvisno od posameznikov.

primož

Samo še tole:
Pravzaprav ne gre za lepoto tvojih stavkov, moti me le, da grajaš, karaš in groziš z objavami podatkov, kot da nismo odrasli ljudje ampak mali otroci.
Vem tudi, da bi s takim dejanjem – tudi le s pisanjem dopisov na neobjavljene naslove (pridobljene “po vezah”) bil ti in tvoje veze v dosti hujšem prekršku kot tisti, ki je napisal najhujšo žaljivko na teh forumih. Ali ti to veš ?
Kot verjetno opaziš nisem dosti dejavna na teh forumih, oglasila sem se le, ker me je zbodlo tvoje obnašanje kot moderatorja teh strani. Če ne bi bil moderator, se sploh ne bi zavzela za tvoje pisanje.
Pa brez zamere.

Draga Karo,

še vedno sem mnenja, da obvladaš veliko stvari iz Interneta, glede na tvoje pisanje. Moram te smao enkaj popraviti, nikoli nisem govoril o “vezah”???? Zakaj ti gredo skozi po glavi???
Na forumu pa si kar dosti, če veš kdo sem jaz in kaj napišem. Mogoče te pa zanima samo kdo sem jaz???
In še en močan argument, ki ga ne napišeš, nisem samo moderator. Sem tudi ustanovitelj. Če ti to kaj več pove, tudi prav, ampak moraš vedeti, da nihče ne stoji za mano.
Še enkrat pa me zanima, s čim se ti ukvarjaš, mogoče lahko tudi skupaj sodelujeva?

Primož

Kara,

na tvoje misli:

“Razni Nancy in podobni, zaradi katerih se je razprava začela še zdaleč ne predstavljajo problemov zaradi katerih bi Siol (oz. katerikoli drugi ponudnik) ukrepal. Naj še enkrat povdarim, da gre za žaljenje in grdo obnašanje in izražanje, kar še zdaleč ne predstavlja kriminalnega dejanja, zaradi katerega ima ponudnik internet storitev pravico posegat v zasebnost”

bi dodala le tole:

Ponudnik , preko katerega sem do nedavnega dostopala do interneta, ima v splošnih pogojih poslovanja napisano, da si pridržuje pravico izklopiti iz omrežja uporabnika, ki bi žalil, nadlegoval, podpihoval rasno, versko itd.. Po preverjenih podatkih (poznam študenta, ki dela tam), so dejansko nekoga izklopili iz omrežja zaradi podobne kršitve (spam). Strinjam se, da večina ponudnikov tega ne naredi rada (finančni vzroki), a vendar. Morda je prav to problem interneta: ponudniki postavljajo finance na prvo mesto. Sama že dalj časa spremljam Med.Over forume, sicer bolj pasivno, opažam pa, da smo Slovenci, ko smo varno skriti za ekranom, zelo nestrpni in žaljivi do drugače mislečih. Žalostno. Nočem biti pokroviteljska, a svetujem ti, da še enkrat prebereš Primožev post in svoj odgovor. Na prijazno razlago si reagirala zelo burno in žaljivo.

Lep pozdrav!

Primož, to si pa zelo dobro odgovoril, oprosti ker sem šele danes to opazil a vseeno, bolje pozno kot nikoli. Večina uporabnikov internet storitev sploh ne prebere avtorskih in zakonskih pravic oz. določil, tako za ponudbo internet storitev kot za uporabo določenih programov pobranih z le tega. To jih bo nekoč še drago stalo, saj nikoli ne preberejo besedila ampak samo kliknejo sprejmem pogoje in z tem je njihov del pogodbe (ki je mimogrede tudi zakonsko lahko preganjana, če se krši), zaključen.

Želim vam lep dan še naprej

borut

New Report

Close