Najdi forum

Naslovnica Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Avgusta beremo

Avgusta beremo

Holly Ringland: Njeno izgubljeno cvetje

Devetletna Alice odrašča na obali morja z mamo, ki goji cvetje in nasilnim očetom. Po tragediji, ko umreta oba starša, jo k sebi vzame babica v notranjost Avstralije, kjer na svojem posestvu goji avtohtono avstrasko cvetje, ki njeni družini že od nekdaj pomeni vse in ima svojo zgodbo. Prav tako zlomljenim ženskam, ki so na tem posestvu našle varen pristan. Ker Alice ne more govoriti, začne z rožami govoriti svojo zgodbo. Vendar jo življenje na posestvu in lastniška babica utesnjujeta, ko pa začne odkrivati skrivnosti družine, mora najti svojo pot čimdlje od njiju.
Berljiv roman, čeprav površna in precej za lase privlečena zgodba. Za dati možgane na pašo.

Kate Elizabeth Russell: Moja temna Vanessa

Pretresljiv roman o zlorabi. Petnajstletno Vanesso na srednji šoli zlorabi karizmatičen in manipulativen učitelj, z njim pa ostane v stiku, tudi ko odraste. Spremljamo njeno zgodbo od najstniških let do odraslosti in njeno sesuto življenje.
Izvrsten opis doživljanja in čustvovanja najstnice, ki išče pozornost in ljubezen ter potem travme odrasle ženske, ko začne spoznavati, kaj se ji je pravzaprav res zgodilo.
Močan začetek, bolj bled zaključek romana, a vsekakor vredno branja.
Če vas ne prime, da bi nekoga zadavili, kar preko knjige….

Melissa Hill: Njeno izgubljeno cvetje

Tole je pa tipičen primeren poceni plažnega branja. Glavna junakinja Holly dela v trgovini s straimi oblekami in nekoč v žepu ene izmed njih najde zapestnico z obeski, ki je podobna njeni. Ker je sama čustveno navezana na svojo zapestnico, želi najdeno zapestnico rniti lastnici. Tako odkriva zgodovino obeskov in se preko njih bliža odkritju lastnice.
Seveda ne gre brez ljubezenske zgodbe in patetičnih čustev.
Sicer berljivo, a tako zelo pocukrano in enostavno. In kar je najbolj grozno – razlaganje stvari. Saj veste, ko nekdo pove nek vic in ga takoj poskuša še razložiti… Obup. Kot da ima bralec IQ sobne temperature.
Preskočite.

Ildikó von Kürthy: Nočna tarifa

Roman nemše novinarke, ki slikovito opisuje življenje in doživljanja samske ženske. Sicer se vse vrti okoli tega, kako priti do zmenka in kaj potem, kaj se pogovarjati, kako izgledati itd.
Sama se v tem dogajanju nisem našla, je pa bilo zabavno brati.

Najprej popravek naslova romana Melisse Hill. Pravilno je Zapestnica spominov.

No, prebrano pa še:

Jacqueline Wilson: Punčka iz smetnjaka

Čustven roman o posvojeni najstnici, ki na svoj 14. rojstni dan želi izvedeti, kako se je takoj ob rojstvu znašla v smetnjaku, kar jo preganja celo njeno mlado življenje. Pot jo vodi od enega do drugega doma, kjer je prebivala ali se šolala, dokler se ne znajde na kraju, kjer so jo našli. Tam pa najde napis: Pokliči me, punčka” in telefonsko številko…
Dobro branje tako za najstnike kot za odrasle, ob katerem se res zamisliš.

Malin Persson Giolito: Živi pesek

To je zgodba najstnice, ki je skupaj s fantom ustrelila več dijakov in učitelja na svoji srednji šoli na Švedskem. Zgodbo pripoveduje glavna protagonistka in vse vidimo le skozi njene oči. Je res kriva umorov in napelevanja svojega fanta k umoru ali je tudi ona žrtev? Spremljamo sojenje, ko je ravno napolnila 18 let in njene pobege v preteklost in same dogodke od 14. leta dalje.
Dobro podano čustvovanje glavne protagonistke in tudi njenega fanta in prijateljev iz katerega kar vpije tihi klic na pomoč, ki ga seveda nihče ne sliši.
Zgodba sama in življenje ter zabave bogatih najstnikov, nezainteresiranih staršev in ostalih pa je vsaj meni za naše okolje dokaj neverjetna, saj si takega dekadentnega življenja tako mladih otrok pri nas ni moč zamisliti.
Čeprav je sem pa tja preveč filozofiranja, kar roman dela razvlečen in na trenutke dolgočasen, je vredno branja. Če ne zaradi drugega, pa zato, da se naučimo otroke slišati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close