Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Avtorska pogodba med porodniško

Avtorska pogodba med porodniško

Najbrž bom na svoje vprašanje dobila en kup negativnih odgovorov v smislu cincaj dojenčka in ne bodi požrešna in podobno, kot je v navadi na tem forumu, a bom vseeno tvegala in vprašala, morda pa se najde kdo, ki mi bo svetoval.

Sem na porodniški in obeta se mi eno mini delo, ki bi mi bilo izplačano preko avtorske pogodbe. Delo je nekaj, kar imam sicer za hobi in sprostitev in otrok ne bo trpel moje odsotnosti.

Izplačano bom imela vsakih nekaj mesecev okrog 100 eur. Zanima me, ali imam možnost da mi zaradi tega izplačila vzamejo pravico do porodniškega nadomestila? Tega nikakor ne bi rada…

Če katera ve, ali se sme sprejeti delo z avtorsko pogodbo med porodniško brez da bi bila karkoli oškodovana pri porodniški, bom vesela odgovora.

Jaz te čisto razumem. Mogoče nasvet,če lahko počakaš na denar, si ga daj izplačati po izteku porodniške naenkrat.

http://www.dnevnik.si/poslovni/zaposl/1042482376

Mislim, da se ZSDP ni glede tega nič spremenil

Si mepa res nasmejala s tem ‘cincaj dojenčka’:) V katerem narečju pa tako rečete??

Aja, odgovora pa ne vem. Spomnim se, da je meni v odločbi o dopustu za nego in varstvo pisalo, da med tem dopustom ne smem delati. Tako da je možno, ja, da bi ti kdo delal probleme. Ne vem pa, kakšna je dejanska praksa. Upam, da ti kdo ve povedati.

Jaz bi ti tudi svetovala, da počakaj do konca porodniške z izplačilom, če se da. Drugače sem pa jaz med porodniško klicala na csd, ker se mi je tudi obetalo, da bom morala nekaj narediti vmes, in mi je za moje konkretno vprašanje rekla, da je kul. Vprašaš, pa je. Lahko tudi na kakšen csd, ki nimpristojen zate, če te skrbi.

Hvala vam, še posebej Barci. Očitno ne bo nič s hobijem, bom še naprej samo cincala dojenčka 🙂

Kolegica je imela enak problem. Pa je pogodbo z naročnikom namesto nje sklenil njen mož. Problem rešen. Država pa je tako in tako dobila svoje.

Jaz sem v izogib temu vmes nekajkrat prekinila starševski dopust, da sem lahko na tiste datume izstavljala račune. S tem je sicer več birokracije tudi za naše birokrate, ampak je bil volk sit, koza cela. V praksi je pa tako, da tega nihče ne preverja. Jaz bi lahko pred porodniško delala in izstavila račun, plačano pa dobila nekaj mesecev pozneje.

Komot lahko delaš, če te skrbi, pa pogodbo sklenite po opravljenem delu in takrat naj ti tudi plačajo. Glede na nizek znesek predvidevam, da niste življenjsko odvisni od tega denarja. Če naročniku zaupaš, ni problema. Ali pa pogodbo sklene mož.
Če želiš iti v to, se najde rešitev.
Drugače sem pa tudi jaz že pred davnimi leti na CSD dobila tako razlago, kot jo navaja ena zgoraj – da nadomestilo velja za osem ur na dan, ne 24, na Dursu pa, da nimajo časa preverjati čisto vsakega datuma. Vendar je bilo to pred leti, danes so strožji glede tega.

Popodnika, mnenja o tem so različna, razlikujejo se celo mnenja pristojnih organov ki bi morala biti enotna. Po “zdravi pameti” : če delo, opravljeno po avtorski pogodbi, ni enako ali sorodno temu, kar delaš v okviru redne zaposlitve ali samostojne dejavnosti, potem takšno delo lahko opravljaš preko avtorske tudi med porodniško. Torej je tvoj hobi in ne služba, je nekaj kar počneš izven 8 urnega delovnega časa oz. v svojem prostem času. Če gre za enako delo/dejavnost kot jo opravljaš v okviru redne zaposlitve/samost.dejavnosti, potem tega v času porodniške ne smeš početi niti preko avtorske, niti preko podjemne, niti prostovoljno. Tako so meni tudi razložili na CSD-ju.
In še razmišljanje: Recimo, da sem redno zaposlena kot npr. farmacevtka v lekarni, moj hobi je slikarstvo. Gre na porodniški dopust, slikanja seveda ne opustim (ker me sprošča, v tem uživam,… to je dobro tako za mamo, kot otroka in celo družino). In moje slike so nekomu všeč ter želi kakšno kupiti. Ali pa bi recimo ena revija iela vsak mesec ilustracijo za na naslovnico. Mar se moram med porodiško res temu odpovedati?! No, jaz se ne bi… Ali pa bi si uredila tako, da bi npr. 2 uri na teden porodniško koristil mož, preostalo jaz. Avtorsko bi uradno “oddelala”, ko bi bil na porodniški mož…

Jaz delam izključno na avtrosko in sem dala skozi 2 nosečnosti. Zmeraj sem delala že prvi mesec po porodu (ne veliko, sem pa) in bila za to delo tudi plačana.
Komot delaš in komot ti plačajo, se nihče ne obrega ob to. Naj ti poskusijo dokazat, da si prejela plačilo točno za tisti čas, ko bi morala biti z otrokom. Kadra, ki bi se v Sloveniji ukvarjal s tem, pa itak ni.
Sem imela tudi skrajšan delovni čas, pa ni nihče preverjal, če delam res 4 ure ali 8. Ponavljam – tega kadra v Sloveniji ni.
Pravica do porodniške konec koncev izhaja iz dela.

New Report

Close