Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Bolniška-dopust

Bolniška-dopust

Ali lahko delavec, ne glede na to ali je za DČ ali NČ zaposlen, vzame takoj naslednji dan LD, ko zaključi bolniško: npr. bolniško ima zaključeno 30.6., ta dan javi v podjetje, da ima od 1.7. dalje LD. Ali pa morda res obstaja zakon, kot trdijo nekateri, da po končani bolniški moraš priti delat vsaj en dan, potem pa lahko nastopiš LD?
Hvala vam za odgovor!

LD si ne moreš vzeti. Koriščenje LD se planira skupaj z delodajalcem. V naši firmi je to tako rešeno, da imamo take majhne obrazce, kjer piše:

Ime Priimek želi nastopiti dopust od ….. do ….. v skupnem trajanju … dni.

In šele ko mi to podpiše šef, grem lahko na dopust.

Lahko pa mi šef tudi določi, kdaj MORAM iti na dopust. Pri nas se to sicer še ni zgodilo, se pa dogaja po firmah.

Dopust je pravica, a kdaj ga koristiš, ni tvoja odločitev, ampak odločitev delodajalca, ki se o tem običajno seveda pogovori s tabo, mora pa upoštevati tudi določene zakonske omejitve.

Saj tako je pri nas kot si ti napisala in tudi zdi se nam pravilno. A so nekatere “cvetke”: Kliče na torek, da bo imela v sredo zaključeno bolniško in prosi šefinjo, da ji za četrtek, petek in soboto piše LD. Šefinja reče, da lahko, a urnik dela ostalih 5 delavk se podre, ker, jasno, vikend ne bo delala delavka, ker ima pisan LD.

Pogreje nas to, da bi jo takrat najraje v žlici vode utopile!:-))

Ali morda veš za kakšen člen zakona, kjer morda piše, da se ne more tako delati (nadaljevati z LD po bolniški?)

Bolniška in letni dopust nista povezana, tega, da ne bi mogel po bolniški koristiti dopusta, nikjer ne boš našla.

Nenapovedano in brez dovoljenja delodajalca se lahko koristi le en dan dopusta letno, več pa ne. Ostalo je vse po dogovoru z delodajalcem.

No, potem imate pa vi v bistvu probem s šefinjo, ne s sodelavko. Ker odločitev šefinje je, če bo odobravala take želje ali jih ne bo. Vsakdo pa jo ima pravico za tak dopust ‘na hitro’ prositi.

Meni se pa ne zdi fer, ker za nadomeščanje bolniških in koriščenja dopusta ne dobimo nobene pomoči. Najprej vlečeš kot konj bolniško, potem pa še LD.

Saj šefi ne delajo dela delavca ki je na dopustu ali bolniški.

New Report

Close