božična večerja
No, saj tisti ultra verni se morajo pa postit in laufat na polnočnico. Mi jemljemo vse skupaj kot druženje in obdarovanje, vi pa kakor hočete.[/quote]
Zakaj bi se pa morali postit lol[/quote]
A, seveda! Tisti najbolj zagriženi se še dandanes.
Božič nekdaj
Božični sveti večer se je začel, ko je padel mrak in se je oglasil večerni zvon. Navadno je tedaj gospodar kadil in kropil po hiši in okoli nje. Sledila je skupna molitev in petje božičnih pesmi, nato pa skromna božična večerja. Ta dan so se namreč držali strogega posta, ki so mu rekli ‘veseli post’, saj so se postili v pričakovanju Odrešenikovega rojstva. So pa ljudje od polnočnice zelo hiteli domov, kajti takrat je bilo konec posta in na mizo je prišlo najboljše, kar so imeli. Polnočnica je bila za mlado in staro največje doživetje v vsem letu. Vsa družina je odšla k polnočnici, le eden je ostal doma za varuha. Preden so odšli k polnočnici, so postavili na mizo blagoslovljeno svečo ali na okno luč. Pot do cerkve so si razsvetlili z baklami.
Pri nas doma smo že 30 let nazaj imeli 24. zvečer bolj slovesno večerjo v družinskem krogu (še z babico in dedkom). Je pa res, da je v mladosti moje babice pa še bila tradicija, da se 24. večerja skromno, postno. Tako da ne vem, kdaj je slovesna božična večerja prišla k nam, ampak takrat kot valentinovo zagotovo ne. Verjetno po 2. svetovni vojni, ko je prišel čas izobilja.
Mi smo bili ateisti, vendar smo tudi v težkih svinčenih časih (kot jih nazivajo nekateri) praznovali božič, vendar kot družinski praznik, mama je pripravila dobro večerjo z očetom pa smo postavili smrečico (na sv. večer), večerja je bila praznična, le če je mama delala popoldne do 19. ure, je bila večerja narezek, pa kozarec dobrega vina in obvezno oreova potička, ki jo je spekla kak dan prej. Kar pomni pa sem stara 65 let smo imeli za ta dan orehovo potico tako doma kot tudi sama nadaljujem to tradicijo in nadaljujejo jo tudi moji otroci pa nihče ne hodi v cerkev, to je tradicija, družina se zberemo, obdarimo otroke in dobro večerjamo. Letos bo
goveja in gobova juha
nadevan piščanec
ribe na tržaški način
krompirček
zelena solata, kumare v solati, stročji fižol v solati, rdeča pesa (za vsakega nekaj)
orehova potička in razni piškoti
seveda pa kar nekaj dobrega refoška
Kot zanimivost:
v vaseh slov. Istre je na dn 24. 12. post, v smislu zdržek od mesa.
Glavna (in edina) jed ta dan je bakala, polenovka. Pripravljena na belo ali na rdeče. Zraven je polenta ali domače testenine, rezanci.
Sladica: fritule po naše, po slovensko miške.
Prava pojedina je na božični dan, takrat je na mizi kar se da najboljše.
Dan sv. Štefana, 26. 12. je dan za obiske, na dan božiča je družina doma.