Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Bralec Jane iz soseščine DOLENJSKIH CIGANOV

Bralec Jane iz soseščine DOLENJSKIH CIGANOV

Danes zjutraj me je v elektronskem nabiralniku pozdravilo pismo, ki ga je avtor razposlal naokoli in v želji, da se dotakne čimveč bralcev, ga delim z vami:

“UREDNIŠTVO TEDNIKA / REVIJE “JANA”
Dunajska cesta
1000 Ljubljana

za rubriko: Pisma bralcev (ali kam drugam)

Spoštovana ga. Bernarda Jaklin!

Moram priznati, da me je Vaš članek v zadnji številki “Jane” globoko ganil. Zaradi čimbolj jasnega razumevanja sem ga celo večkrat prebral in v zadnjih dneh o njem in tematiki, ki jo obravnavate, veliko razmišljal.

V tangirajočem članku opisujete, kako ste tudi Vi preživeli nekaj let v dolini Krke, da ste v tem času spoznali vse stranske poti in stezice. Verjetno ste se srečevali tudi z drugimi prebivalci, verjetno tudi s prebivalci iz Ambrusa. Kakšen vtis so naredili na Vas? Verjetno ste tudi poizkusili njihovo potico in spili kozarček prave domače šmarnice? O tem nič ne pišete. Ste že takrat začutili njihovo nestrpnost do drugačnih? Kako je možno, da se je horda spravila na nedolžno cigansko družino z podlo željo in namenom pregnati jo iz njihovega toplega doma? Kaj se dogaja v Ambrusu, da so ljudje nagnali ubogo družino Strojan iz njihovega prebivališča? Kaj se je zgodilo s pregovorno znano dolenjsko dobrohotnostjo? Ste se morda vprašali, kaj se je dogajalo v dušah teh ljudi, da so kar naenkrat postali tako nestrpni? Dolenjci smo vendar dobri po srcu, verjamemo v poštenost in se bojimo Boga. Pri nas doma nismo nikoli zaklepali vrat, dokler se niso naselili cigani v naše kraje. In zakaj je zdaj vse drugače? Smo se “Dolejnčki” morda najedli strupenih gob in se (pre)napili metilne šmarnice in zblazneli… in se naenkrat začeli hitlerjansko obnašati do najbolj mirnih, nedolžnih “otrok narave”, nobenemu-nič-hudega-hotečih ciganov, krone stvarstva in vrhunec stvarjenja Stvarnika?

O tem niste napisali nič! Pa ste bili priča temu. Razen, če ste po naši lepi Dolenjski hodili z zavezanimi očmi in videli samo tisto, kar ste hoteli videti!

Ga. Bernarda, vprašujem Vas: ali imate morda prijatelja, ki so ga zabodli cigani, ko je branil svojo lastnino? Poznate koga, ki zaklene vrata svoje hiše, ko gre v hlev odpraviti živino, ker mu drugače cigani izpraznijo hišo? Poznate koga, ki so ga cigani izsiljevali tako dolgo, da je izplačal »odškodnino«, ker je bil v nepravem času na nepravem mestu, ko so cigani ob neupoštevanju prometnih predpisov zapeljali iz neprednostne ceste na prednostno cesto in povzročili hudo prometno nesrečo? In kaj je naredila policija? Nič! “Smo brez pooblastil…”, je bil njihov odgovor! Poznate morda ribiškega paznika, ki so mu cigani grozili s pištolo na sencah, ker je hotel opravljati svojo službo in preprečiti ciganski krivolov, ker so lovijo ribe z eksplozivom?

Poznate morda družino g. Šinkovca, ki je še vedno v komi, ker so ga cigani pretepli? Kako se počutijo njegovi otroci, ko berejo Vaš članek v Jani? Bi se jim upali pogledati v oči?

Ga. Bernarda, se tudi Vi bojite za svoje vnuke, da jih bo na poti iz šole povozil objestni cigan brez vozniškega izpite z neregistriranim vozilom? Vam morda kradejo pridelek z Vaše njive? In to tako, da se pripeljejo s terenskim motorjem na sredino njive, odtrgajo glave solate in odpeljejo naprej, da uničijo čim več pridelka? Ste morda tudi Vi že ostali brez motorne žage, vrtalnega stroja ali drugega orodja? Ste morda razmišljali o tem, da boste zaprli bencinsko črpalko, saj cigani točijo gorivo zastonj in Vas v zahvalo še pretepejo? Imate morda vikend? Ga morda več ne zaklepate, ker so cigani že vse pokradli, pa je škoda zaklepati, da vsaj okna ali vrata ostanejo cela? So cigani morda grozili vašemu župniku, da mu bodo zažgali župnišče, ker jih je ujel na delu, ko so poskušali vdirati v avtomobile na parkirišču pred cerkvijo?

Zakaj ne napišete resnice o Strojanovih? Sam »gazda« Mirko je priznal, da je narkoman. Zakaj nihče ne pove, da so tudi ostali Strojanovi narkomani, preprodajalci mamil in orožja? Pri njih se marihuana preprodaja v vrečah, kokain in hašiš pa v vrečkah za moko. G.Mirko je pred kamerami grozil, da bo Zagradec požgal. Zakaj? So mu popustili živci ali pa ima samo abstinenčno krizo? Zakaj ne poveste, da je trenutno 6 članov družine Strojan v zaporu, Mirko Strojan pa se je ravnokar vrnil iz zapora, kjer je prestajal daljšo zaporno kazen zaradi hudodelstev.

Zakaj ne predlagate, da se družina Stojan ne preseli v Ljubljano? Nam Dolenjcem ciganov ni uspelo civilizirati. Celo vse slabše in slabše je. Zakaj jih ne poskusite civilizirati Vi in bi se lahko potegovali za mednarodno nagrado “karitasa”; če bi zraven pisali še sociološke raziskave – reportaže o socializaciji Dolenjskih ciganov pa nedvomno še najmanj za Pulitzerjevo novinarsko nagrado; postala bi ženska-Slovenka leta/desetletja, morda celo stoletja…? Če bi družina Strojan živela v vaši ulic, bi jo lahko Vi vsak dan obiskali in jih naučili civiliziranega obnašanja in asimilacije v evropeizirano družbo. Še več, Dolenjci smo pripravljeni kriti stroške stanovanja v času njihovega bivanja v prestolnici.

Kaj sploh želimo mi, ki nočemo več ciganov za sosede?

Želimo, da v naši bližini živijo Romi in ne »cigani« . Romi, ki so civilizirani, ki hodijo v službo in šolo, ki spoštujejo zakone; ki ne bodo nekaznovano pretepali, grozili, kradli, uničevali tuje lastnine, stregli po življenju avtohtonemu prebivalstvu, izsiljevali, vnašali strah in trepet z uporabo hladnega in toplega orožja za uveljavitev svojih nedopustnih, asocialnih, kaznjivih in škodljivih hotenj…

Želimo enakosti pred zakonom. Da cigani ne bodo več nedotakljivi. Da cigani ne bodo imeli samo (pred)pravic, ampak tudi dolžnosti. Da bodo za vsa svoja dejanja tudi enakovredno odgovarjali, kot npr. vsi ostali “Dolejnčki”…

Ne vem, kakšen bo Vaš odgovor na moja vprašanja, vendar pričakujem, da boste v imenu resnice nadaljevanje svoje v zadnji “Jani” objavljene zgodbe napisali tako, kot je dejansko res! (sic!).

Pa še vprašanje programskemu svetu, vodstvu in Uredništvu “Jane”: Vaša revija je res zelo razširjena in popularna; velikokrat ima izreden posluh za socialno zaskrbljujoče zadeve in obravnava, analizira in tudi uspešno piše o za našo družbo zaskrbljujočih dogodkih, pojavih, stanjih. Dokler nisem bil sam pobliže seznanjen z dogodki, o katerih pišete, sem verjel, da je vse (ali skoraj vse) kar pišete, resnica; sedaj, po nesprejemljivem pisanju ga. Bernarde Rakovec – Jeklin o ubogih ciganih oz. družini Strojan, ki jo iz ljubega miru, zaradi izpuljene kolerabe in šopa korenja, hočejo “Dolejnčki” linčati in ji ne dovolijo bivanja na njihovem koščku zemlje, pod svobodnim soncem, pa sem postal skeptičen. Predlagal bi Vam – vsaj pri obravnavi tematike dolenjskih ciganov in družine Strojan – malo več objektivnosti, pronicljivosti in resnega raziskovalnega novinarstva, morda takega, kot ga je poznal vaš nekdanji sodelavec, (še preden je prišel /in odšel/ k “Jani”) g. Vinko Vasle… Ali pa nemara želite tudi vi ugajati – kot večina slovenskega dnevnega in revialnega tiska – vodilni nomenklaturi in (trenutni) poziciji oblasti?!

Lep pozdrav!

Bralec Jane iz soseščine pomilovanih dolenjskih ciganov

P.S.

Upam, da razumete, da se zaradi varnosti svojih otrok, družine in lastnine ter svojega lastnega življenja, ne moram podpisati s svojim pravim imenom; vendar pa vseeeno upam in pričakujem, da boste ta odgovor – repliko na pisanje ga. Bernarde Rakovec – Jeklin – objavili, kot znak demokratičnosti in objektivnosti, v duhu starolatinskega reka: audio et alter pars (slišati tudi drugo stran!)..”

Kolikor mi je uspelo preveriti, na tej strani pismo ni bilo objavljeno. Lahko pa sem spregledala. V tem primeru, oprostite, prosim.
Več bo govora o tem, več je možnosti za pozitivne spremembe!

Sama že dolgo več ne kupujem te revije Jane, ker je postala pravi rumeni tisk a la Direkt pa naj Jeklinova še tako zavija z očmi nad slednjim – Jana je še slabša od Direkta. Jo pa vzamem v roke- kje drugje, kot pri frizerju:-)) in vsakič ugotavljam, da je še vedno ena pokveka od revije.
Pred daljšim časom sem tudi sama napisala pismo v prostest v zvezi z nekim člankom, v katerem so, po utečeni maniri Jane, popolnoma izkrivljeno pisarili o neki drugi zadevi. Prosila sem za objavo v pismih bralcev, vendar sem že vnaprej dvomila o njegovi objavi. Seveda po pričakovanju ni bilo objavljeno! To se bo najbrž zgodilo tudi s tem pismom, ki ga je napisal prizadeti bralec Jane o problemih, ki jih imajo s cigani. Ja, tudi jaz sem brala tisti bedni nostalgični, “čustveni” sestavek Jeklinove o nekih časih, ko je priložnostno prijateljevala s cigani in jim nosila svoje ponošene cunje itd., itd.. in ga sploh nisem jemala resno.
Skratka, pismo bralca Jane je odlično in realno odseva stanje v Ambrusu in soseščini, vendar dvomim, da bo objavljeno. Da bi le bilo!

Verjetno bi bralec bolj uspel, če bi prosil za kakšen čarovniški njuejdžovski predsednikov nasvet. Tega bi dobil v trenutku.

Janja, nič ne de. Pismo je uzrlo luč sveta po elektronski pošti in prepričana sem, da se bo preko spleta doktaknilo več ljudi, kot bi se sicer v reviji Jana, in tako odprlo priložnost za boljše, predvsem mirnejše bivanjske razmere na Dolenjskem.

Ja, tako pa je, ko pišejo ljudje o tistem, o čemer nimajo pojma, sebe pa imajo za strokovnjake.

Jaz Ambrušane popolnoma razumem. Jeklinove pa ne.

New Report

Close