Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek bugnavilea!!!!!

bugnavilea!!!!!

Živjo, ker sem zasledila, da si ti svojega malega malo bolj zgodaj začela hraniti z “normalno” hrano, me nekaj zanima, če bi mi lahko zaupala:
namreč, ali si s hrano začela zaradi prenehanja dojenja, ali kar tako, ali ga zdaj še kaj dojiš ali pije prilagojeno mleko. In če si nehala z dojenjem, zakaj nisi nadaljevala samo s prilagojenim mlekom, ko tok razlagajo o teh 6 mesecih samo na mleku? Mimogrede, pred petimi leti so mi pri prvi hčerki rekli pri petih mesecih: No vi, ki ste s hrano začeli bolj pozno… Zdaj mi ISTA sestra gleda v oči in zabiča: 6 mesecev samo dojenje! No, ker kot kaže, se dajemo z dojenjem (je mleko, ni mleka, blabla), že pri treh mesecih in pol, me zanima, kar sem te vprašala in kaj so ti rekli pri pediatru.
Ne zameri in hvala!!!!!!!!!!

Ojla! :)))

Glih sem rekla da na hitro pokukam gor preden grem ninat (ta mali spi že več kot eno uro) in vidim kako me kličeš. :))) ;)))

No … naj ti odgovorim na vprašanje. Pri 3. mesecih sem imela grozem zobobol (modrostni zob) in se mi je vse skupaj vnelo in dva tedna sem jedla zgolj bolj tekočo hrano, imela vročino in podobno. Takrat sem opazila, da ima ta mali problem z dojenjem (čeprav pred tem smo se super dojili od prvega dneva dalje) in potem se je sicer zadeva uredila, samo se mi je zdelo da hira oz. da se ne redi tako kot bi se moral in tudi full je shujšal. Potem smo imeli še problem s samim spanjem ponoči, ko se mi je zbujal na eno uro in manj (kljub temu, da je prej spal že celo noč) in tako sem se odločila, da mu bom začela dajat riževo kašico ponoči. Najprej sem mu probala dati čez dan po žlički in je full rad hlastal po žlički. Zvečer sem mu pa dala po flaški i je znazal do konca (zmešano z mojim mlekom). Naslednji dan sem se mal pohecala in sem mu poskušala dat malo soka od jabolke … mali navdušen. Potem sem mu čez dva dni dala kašico od jabolke … potem še mal korenčka … in mali je kar hlastal in hlastal. Venm iz ust skorajda ni prišlo nič. In potem počasi še zelenjavco in tako. Vsako stvar mu dajem po 3 – 4 dni da vidim kako se odziva. Do sedaj je še vse z veseljem pojedel. Danes mi je pojedel CELO!!! banano … :))) Kar hlastal je in hlastal. In v tem zadnjem mesecu se je tudi zopet lepo poredil, pa tudi na moči je veliko pridobil (če si mogoče brala na sosednjem forumu, se mi že sam postavlja v sedeči položaj). :))) Dojim pa še vedno. Dojim zjutraj ko se zbudimo … potem mogoče še enkrat in tam nekje okrog 13-14h pojemo kosilo (gosto hrano) … potem zopet dojenje in zvečer pred spanjem kašica in prilagojeno mleko Hipp 2. Ponoči ko se zbudi seveda zopet dojenje.

Prejšnji teden sem bila pri pediatrinji in sem pač tam sestri povedala, da mu že dajem gosto hrano in ona vsa navdušena, da super in da naj mu kar začnem pripravljati razne mineštrce, pa citruse v čaj in skratka … naj kar nadaljujem tako. :)))))))))))))

Jaz ti rečem tako … Če se ti zdi, da je otrok pripravljen na gosto hrano … da kaže zanimanje za to … poskušaj. Malo jabolke mu ne bo škodilo. In če bo lepo požiral in hrane ne bo zavračal kar probaj naprej. Vsak dan malo več. Naš, ko mu ni pasalo več, se je začel zmrdavat in je zaprl usta … potem sem ga pač do konca podojila.

:))) Tako … upam, da sem ti kaj pomagala. :))) Pa da nisem bila predolga.

Nočka!! :)))

Joj, hvala ti za tako hiter odgovor! Ma, pri nas kar težijo s tem dojenjem, ampak naš je pravi Tarzan (pri treh mesecih 6650g, rojen pa 3640), do zdaj je dojenje tudi meni šlo, zdaj pa je zvečer mal kriza pa včasih tudi čez dan, če sem bolj utrujena. Ne vem, saj mogoče pa preveč razmišljam in se ubadam s tem… res pa sem dostikrat sama z obema otrokoma in prav spočita res nisem. No, zvečer pa tkole….. hvala ti še enkrat, dobro se naspite!!!!!!!!!!papa

Sicer nisem bugnavilea pa vseeno. Pri prvi pred dvema letoma so tudi meni rekli, da naj štartamo s štirimi meseci, in sem začela s 4, 5. Sedaj pa mi ista zdravnica pri treh mesecih reče, da se bomo o hrani pogovarjali pri 4, 5 mesecih. Ko smo v tej starosti pred tednom dni prišli k njej, pa mi je na vprašanje, kako pa kaj hrana, rekla, da samo dojenje do 6 mesecev. Valjda sem jo čudno pogledala, če mi je ne samo pri prvi ampak tudi pred dobrim mesecem dni govorila popolnoma drugače. No na moj začuden pogled je svojega umaknila in mi nekako izpod obrvi povedala, da je to popolnoma novi “ukaz zaradi alergij in nekih podobnih pomislekov”. Mislim, halo?!?!!? Povsod pa berem, da materino mleko nekako neha zadoščat med 4. in 6. mesecem, zakaj torej čakati na zadnji vlak, ko je večina otrok shiranih od pomanjkanja mleka? Nam sicer mamino mleko še dobro služi, ampak vseeno ne vem, kaj točno naj.

Ojla!
Tudi jaz se vmesavam, ceprav nisem bugnavilea…
Ce si zelis dojiti, se malo pozanimaj, kako je s poskokom v rasti pri 3 – mesecnih dojenckih. Krizica v tem obdobju je cisto normalna stvar. Ce si zelis dojiti in bos otrocka vztrajno (kljub nekajdnevni krizi – jok in premalo mleka) dojila naprej po potrebi ( ne na 3 ure, ampak, ko bo zahteval, magari nonstop), se bo zaloga mleka povecala in prilagodila njegovim potrebam. To traja najvec 3-4 dni (ponavadi 2). Potem bos lahko dojila se dooolge mesece ali pa leta (odvisno od vaju)
Povedano iz prve roke.
Za dodatna pojasnila pa se obrni na Karmen M. (forum Dojenje)
Hrana pred 5 mesecem pa je lahko vzrok alergijam, ki se lahko pri otroku pokazejo tudi kasneje. Razmisli!
Lep dan, Mateja

A ta zadnji stavek je res? :(( Hm … mal čudno se mi zdi. Pravijo tako, da če dojenčkom kakšna stvar škodi, da jo zavračajo. Se pravi, če so na kakšno stvar alergični, potem tega ne bi jedli z veseljem. Poleg tega pa še … jaz ko sem bila dojenček sem baje pri 6. mesecih jedla že vse. Saj vem … stara šola … samo kaj naj bi se pa tako močno spremenilo? Jah … da je danes več alergikov … to že. Sam … ne jaz ne njegov oče nisva na nič alergična, ta mali ne kaže nobenih znakov, še pri pediatrinji nam niso rekli nič … tako da po moje ni noben tak problem. Glede dojenja pa se tako ali tako ohranja še naprej, vendar ne v tolikšni količini. Čeprav sem si jaz oni dan zvečer, ko mali ni spil, načrpala celih 165 ml … tako da ne vem če mi mleko ravno pojenjuje. :))))))))))))))

Ja, Tanja! Hotela sem ti poslat eno knjigo, sam je ne najdem. Doma jo imam na racunalniku (zdaj sem v sluzbi). Ti jo posljem, pa si preberi malo o tem. Saj ni receno, da bo otrok alergicen, nikoli pa ne ves… Jaz nisem upala pred 6 mesecem, menim pa, da se otroci zelo razlikujejo in vsak stars najboljse pozna svojega otroka in najboljse je zaupat sebi.
Lep dan, Tejca

Evo še mene…

Naš ima pri 4,5 mes 8200 g in jasno je, da mi zmanjkuje mleka za njegove potrebe…

1,5 mes dodajamo 90 ml mleka (adaptiranega ob večerih)… v zadnjih 14 dnevih smo začeli z rižolinotom…

Moj dragi me je nadiral (dojenje gor dojenje dol, pa do 6 mes… itd.). Pol pa pridem včeraj h pediatrinji in ji povem situacijo – pa pravi – ja seveda če je tolk velik verjetno nimate več dosti mleka… Pa če rižolino lepo je, kar začnite s kuhano zelenjavo itd… No, za sadne kašice sva se pol zmenile, da po petem ali petem in pol mesecu (zaradi alergij)… Ni nič komplicirala…

Jaz sem se pa tolk prežrla zaradi tega dojenja itd…

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Uh … hvala. :))) Saj je res, da danes nisi nikoli dovolj pazljiv … po drugi strani pa mogoče vse skupaj full kompliciramo. :)))

Hojla, hvala vsem drugim za odgovore in mnenja in izkušnje…….. Namreč, tudi jaz ze zaradi dojenja kar žrem. Pa je bilo pred petimi leti isto, pa me nič ni izučilo. Prva punčka je začela jesti samo adaptirano mleko nekje pri petih mesecih in pol in sem mislila, pri drugem pa ne bom nič komplicirala. Figo! Še hujš je, poleg tega mi marsikakšna “dojilska” prijateljica hoče nabit kar neko slabo vest. Pa vem, da je brez veze………. Jaz imam z mlekom vzpone in padce. Zanima pa me, kaj mislite ve: marsikdo trdi, da bi VSAKA ženska lahko dojila neskončno dolgo, če bi le redno pristavljala. Evo, jaz ga že dva dni precej pristavljam, kadar želi, tudi na eno uro ali pol ure, pa imam občutek, da mleka ni nič več zaradi tega. In zdi se mi, da mali z rastjo tudi rabi več, ampak mleka pa ni več kot prej. No, ne vem. Kaj mislite?

Živjo,
jaz sem mojemu že en teden pred 4. mesecem dala malo rižolinota, potem pa kar po vrsti vse. Je od takrat ful napredoval! Pri petih mesecih že sam sedel in bil v glavnem zelooo zadovoljen in sit dojenček. Pri 6 mesecih sem mu že vsak dan skuhala celo kosilo in ne predstavljam si (ampak resno), da bi pri točno 6 mesecih živel samo od mojega mleka. Je zelo zdrav fantek, kljub vrtcu, zelo malo bolan in velik dobrovoljček. Tudi pri drugem (počasi načrtujemo :)))) – držite pesti mimogrede) bom začela pri 4 mesecih, pa naj se pediater na glavo postavi s svojo teorijo. Se sploh ne sekiram. Na sistematskem pri 9 mesecih mi je pediater rekel, da je zelo napreden in da vsaj za dva meseca prehiteva z razvojem, tako da mu hrana verjetno ni škodila. Reci in piši pri 8 mesecih je sam stal na nogah in lovil ravnotežje, ne da bi ga držali. Sem mu pa kosila kuhala sama in nisem kupovala konzerv (Fructkov ali hip hip), ne dajaj soli, le zrno, mesa ima dovolj 3 dag, to je toliko kot oreh. Danes je pri 27 mesecih velik jedec (ja, tudi zelenjave brez problemov) in že zna prve črke in šteti do štiri. Torej mu tudi na možganih ni pustila hrana posledic.

Tudi jaz sem moji deklici začela dajat razne zelenjavne in sadne kašice pa rižolino, itd, pri 4 mesecih.Kljub temu, da je nedonošenček. In ni bilo nič narobe. Tudi pediatrinji sem povedala in ni imela pripomb!

jaz pa mislim, da naj mamica naredi tko kot čuti, da je najbolje za njenega dojenčka :))

mi smo pri prvem s tako težavo čakali, kdaj bomo poskusili hranjenje po žlički, da je dobil prvi obrok že pri 4. mesecih. Potem sem se pa mal polenila in sta punci dobesedno preživeli samo z mojim mlekom do 6 meseca (skoraj točno do dneva), in sem šele potem začela dodajat.

No ja, saj sta dobili kakšen liz sladoleda al pa kaj podobnega – ampak obroki so bili pa samo na prsih :))

Smo pa potem z dojenjem zelo hitro zaključili – pri srednji, ko je bila stara 7 mes in pol, in pri zadnji, ko je imela kakšnih 8 mes.

Tko da, vse kar narediš bo ravno prav za tvojo pikico :)))

bugnavilea!
Oprosti, ampak cela banana za tako malega otročka je pa vseeno preveč. Saj verjamem, da je hlastal po njej, toda….

Živjo! Jaz sem se glede hranjenja že tudi ful spraševala sedaj je stara 5 mesecev pa pediatrinja pravi samo dijenje vsi ostali pa mi svetujejo naj kar začnem zato naju naslednji teden že čaka nekaj novega. Kaj mi svetujete s čim začeti jabolko, korenček ali kakšna druga kašica sokec?
Hvala.
pozdravček

Ojla!
Mi smo zaceli prvo z zelenjavnimi kasicami, ker naj bi bilo boljse prvo uvajati zelenjavo, potem sadje. Ampak, pri nas se to ni obneslo, najin soncek je ni prenesel, ko sem dodala za vzorec soli, pa je nekako slo. Zaceli smo teden pred dopolnjenim 6.mesecem, prej ni hotel. Tako, da ta zacetek je zelo individualen in odvisen od otroka.

LP
Tamy

Jaz sem večjo 7 mes. samo dojila, malega dojim in je imel pri 4,5 mes. 8400. Sestra mi je na sistematskem rekla, naj ga pri 5 mes.začnem futrat s kašam, pa sem jo spomnila, da sem prvo samo dojila 7 mes. Potem je rekla naj ga samo dojim 6 mes.

Tudi meni je pri 3 mes. nekoliko zmanjkalo mleka – se mi je zdelo, a ker ga pristavljam kadar mu paše,se je to uredilo.

Čeprav imaš otroka težkega, ne pomeni, da ne boš imela dovolj mleka za normalen razvoj. Moj težkokategornik dobro napreduje.

Vztrajaj z dojenjem!!!

Povejte mi še nekaj: Kolk počivate in ali imate potem mleka res toooooook več? Meni dopoldne tok hitro mine, popoldne, ko bi pa mogoče mal legla, je pa že doma velika sestra in akcija.

Jaz nič ne počivam, pretegnem se pa tudi ne! Imam delo z obema otrokoma in to je to.

Sem pa imela ponoči naval mleka, di je vse teklo. Včeraj sem med drugim jedla sladko rdeče zelje in testenine, čokolado, jogurt, čokolino. Največ sem pojedla tik pred spanjem. Morda ti bo to pomagalo.

Ko sem pri njegovih 3 mesecih hotela manj jesti in sem 3 dni predvsem veliko pila, sem opazila, da sem imela mleka manj.

New Report

Close