če je odsotna mama-kako se pozna?
BUTALKAQ, 31.05.2022 ob 18:05
ena nataša, 31.05.2022 ob 13:26
psiholog490, 31.05.2022 ob 10:47
Mama je za otroka do 7-8 let TERITORIJ!! Teritorij za odraslega človeka je hiša, zemlja, avto, denar v banki, premoženje….za otroka je samo mama, ne oče- SAMO MAMA!! Oče je lahko kdor koli, mama je samo ena. Vojna v Ukrajini npr. ljudje so izgubili vse, vse je uničeno, zbombardirano, požgano…LJUDJE SO IZGUBILI TERITORIJ…otrok če ima pri sebi mamo, ni izgubil ničesar, morda pomožni teritorij, kar predstavlja medvedka, punčko….ampak ima mamo, ki jo drži za roko in gresta v novi svet….odvisno, ali si desničarka, ali levičarka (glede na možgansko hemisfero) si pri izgubi teritorija zaprla ali desno- testosteron, ali levo estrogen in posledično se je spremenilo tvoje obnašanje, če si desničarka, si zaprla estrogen in posledično si postala bolj teststosteronska- rajši si se družila z dečki, igrala nogomet, igrala si se z avtki….če si zaprla desno- testosteron, si postala še bolj nežna kot si bila prej….ko je mama odšla, si doživela tudi konflikt SEPARACIJE- LOČITVE, kar se je poznalo na dveh nivojih in sicer…kratkoročni spomin, kar je vplivalo, da si si težje zapomnila in lahko posledično imela težave v šoli in drugo težave s kožo- epidermis, torej zgornji tanjši sloj kože (ne dermis debelejši srednji sloj), kar se je poznalo kot suha koža, prhljaj, luskavica, dermatitisi in podobno….če te še kaj zanima bolj podrobno kar vprašaj…
Jaz sem to doživela. Lahko poveste, kako naj si tak človek pomaga, ko je odrasel in ima cel kup diagnoz zaradi popolnoma nezdravega otroštva? Največji problem pri meni je stalna, res stalna tesnoba in nezmožnost sprostitve.
Ne poslušaj vsega kar tu pišejo. Jaz sem živela z obema, ker pa sta imela oba starša težave, konkretne težave z alkoholom, se nikoli nista ukvarjala z menoj, ampak samo sama seboj. Danes imam odraslega sina in si upam priznat, da pogrešam pogovore z mamo, zaupnosti, ker nikoli in z nikomer nisem mogla govoriti o tem o čemer s lahko nekatere punce pogovorile s svojo mamo. Pogrešam še zdaj, ko sem že sama stara, samo kavico z mamo, nasvet, lepo besedo, tega nisem imela, na srečo sem to dobila s taščo in možem….
Sem pa ravno ta manjko nadoknadila s sinom, tako, da on tega občutka nima.
grem stavit, da pa ima njegova partnerka, če jo sploh ima, občutek, da je mamin sinek, ki se trudi biti mamin partner. Za svoje primanjkljaje ne moreš zlorabljati otroka.
cepcicepljeni, 01.06.2022 ob 13:14
ne vem kaj sploh sodelujete v takih temah, če vse veste? Sami stručkoti tukaj gor. Me čudi, da psiholog sploh kaj napiše na ta forum!
Odkod pa tebi prepričanje, da je en z nickom psiholog to tudi v resnici? :-))))
Prav neverjetno naivni ste nekateri.
mijav mijav, 01.06.2022 ob 07:27
grem stavit, da pa ima njegova partnerka, če jo sploh ima, občutek, da je mamin sinek, ki se trudi biti mamin partner. Za svoje primanjkljaje ne moreš zlorabljati otroka.
Mah to so ene, ki imajo neke idealizirane predstave o odnosih v družini. Nikjer niso idealni, one pa si domišljajo, da imajo zato neke travme. Dobro, da večina ljudi vseeno ne išče takih poceni izgovorov.
Wika, 31.05.2022 ob 21:26
ja no, 31.05.2022 ob 19:24
Wika, 31.05.2022 ob 18:16
Jaz sem imela normalne starše, pa nikoli nisem imela nekih zaupnih pogovorov z mamo. Kar pa je najvažnejše, pa je, da tega nikoli nisem in ne pogrešam. Pa tudi ne poznam odrasle ženske, ki bi to počela. Ok, razen ene, ki je imela mamo za prijateljico. Ta pa nikoli ni imela razčiščeno pri sebi glede odnosov. Danes je brez družine, ima trenutno enega partnerja, ampak večino časa je sama. Mogoče je pa ravno to, da je imela preveč intimen odnos z mamo, krivo, da še vedno nima vse pošlihtano v glavi?
Nič ne poveš, kako je bilo pa z njenim očetom, ampak ja, preveč intimen odnos s starši negativno vpliva na otrokov čustveno-mentalni razvoj.
Njen oče je stalno delal. Denarja ko solate in zanjo je bil pač bankomat. Drugega niti ne. Starša med sabo sta pač živela bolj vsak zase. Nista se kregala, kaj več pa tudi ne. Pa če je drug otrok vseeno ratal nekako normalen, z normalno familijo, drugi (ta ženska) pa ne, sta res vsega kriva starša? Ne, nista. Samo tako enostavno in prikladno je nekaterim iskati krivdo v drugih.
Potemtakem je bil oče bolj odsoten in mama preveč “prisotna”. Zdi se kar kombinacija za slabo odraščanje.
Nimamo pa dovolj detajlov glede njihovih odnosov, tako da je težko reči, kje točno je šlo narobe in kje prav. Že če je sorojeni otrok npr. drugega spola, je moralo to igrat neko vlogo. Družinski odnosi so pogosto kompleksnejši kot se zdijo.
ja no, 01.06.2022 ob 14:26
Potemtakem je bil oče bolj odsoten in mama preveč “prisotna”. Zdi se kar kombinacija za slabo odraščanje.
Nimamo pa dovolj detajlov glede njihovih odnosov, tako da je težko reči, kje točno je šlo narobe in kje prav. Že če je sorojeni otrok npr. drugega spola, je moralo to igrat neko vlogo. Družinski odnosi so pogosto kompleksnejši kot se zdijo.
Kaj pa če ni drugi otrok drugega spola, potem pa so zagotovo njo drugače obravnavali, a ne? Kako simpl je najti tisoč in en razlog, samo v sebi ne. Lahko pa je čisto enostavno – ta zblojena je imela že dedno zasnovo tako – nagnjenost k vsem mogočem? Ker če na večino okolje nima takšnega hudega vpliva in lahko kljub odsotnosti starša odrastejo in imajo normalne odnose, potem je nekaj narobe s tisto manjšino, se ti ne zdi?