Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek Davek na črne kopije?

Davek na črne kopije?

Uščipnite me, verjetno se motim…!?

lobijo kot oso SAZas itd dosegajo svoje, CD,DVD itd so bodo trugi teden znatno podražili

ja hudiča, kdo bo spet pobiral ta denar?!!!! tole je pa res višek! še malo, pa bomo plačevali davek na … sončne dni?
vse me mine, kakšna butalska država!!!!!!!

ja, vnaprej te določijo, da kršiš avtorske pravice, in to čim kupiš nosilec ali pa rekorder. Višeg vsega pa je, da si obsojen kršenja avtorskih pravic celo, če kupič CD PREDVAJALNIK, si pa res ne znam predstavljati, kako z njim lahko komu ukradeš avtorsko delo.

en povprečen pravnik bi tole uredbo moral z lahkoto sesuti na ustavnem sodišču.

pa misliš, da jo bo?
tile naši “umetniki” mi pa res že najedajo … ni važno, ali si dober ali slab, ali pa le blizu jasli, denar se steka … tolar po tolar … kaj pa, ko bodo evri? kako pretvoriš 1 sit v eur? malo zaokrožiš, pa je!
pih, demokracija pa taka …

Pa ravno sedaj, ko so me otroci naučili uporabljati pekač !

Hiše še nimam upisane v zemljiško knjigo, zdaj pa še to. Sreča, da nisem poslanka z ljubimcem – DURS in Kos me verjetno ne bosta našla. Samo Direkta se moram paziti. Pa MP3 plejerja od otrok. Sin je s tem zadnjič posnel učiteljico med rjovenjem v razredu. Mož je mulca odkriv ravno, ko je posnetek pripravljal za objavo na Ircu. Uf, sva se ustrašla – z avtorskimi pravicami ni heca ! Zarad davkov !

Ne se razburjati. Če ste odkriti do sebe si priznajte zakaj rabite prazne CD-je in DVD-je? Za kopiranje glasbe, filmov, programov ipd. Torej je čisto logično, da morajo tisti, ki te zadeve producirajo dobiti nekaj plačano. Poglejmo si ekstremen primer. XY kupi novi album in ga takoj ripne na emule, kjer ga “n” uporabnikov downloada. Torej glasbenik dobi tri jurje in to je vse. Če “n” uporabnikov plača davek na prazen nosilec pa dobi glasbenik n krat 30 tolarjev kar je boljše kot nič. Torej z vidika nadaljevanja produkcije in nas, ki si zadeve vsaj občasno zapečemo je to povsem OK, vsaj zame. Res pa je zadeva tehnično zelo zahtevna saj bi bilo potrebno najti pravi ključ delitve denarja med izdelovalce glasbe, filmov, programov ipd. Tako, da s tega vidika pa je zadeva sporna.

lp
rinp

Veš kaj? Jaz si na CD spravim le kakšne slike, da jih slučajno ne izgubim, če se mi kaj sesuje na račun., pa kakšne večje datoteke, da so pospravljene in pod. …. zakaj bi potem morala plačati? Naj pogruntajo kaj drugega, sicer se pa itak večinoma posluša “tuja” glasba … ne vem pa, kako je s tem. Ali tujim glasbenikom in ostalim tudi kaj plačujejo?
Nekako ne verjamem …

tisti ki ne pečejo oziroma pečemo mnogo nas totako ali tako ne bo prizadelo. Sam si posnamem 5-10 nosilcev letno, kar pomeni da me bo stalo 400 tolarjev več.

rinp

Naj mi nekdo objasni, kam in na podlagi katerega ključa bodo nakazovali ta zbrana sredstva.

Jaz zapečem mesečno gore CD jev in DVD jev. Ampak mojih, avtorskih programov. Res tudi kakšno družinsko fotografijo zapečem. A je treba zaradi tega plačeval še tukaj pogoltno državo?

Pozno ste ugotovili … o tem se krešejo mnenja že najmanj par let. Takrat, ko so bili tej predlogi še v “beta” fazi, bi bilo potrebno vršiti pritisk. Ampak takrat očitno to nobenega ni brigalo (razen manjših skupin, ki pa niso mogle vplivati na odločitev).

Ja takrat nas je to malo vedelo. Ampak sedaj pa boli v glavnem tiste, ki so na novo dobili hitre povezave in vlečejo gore filmov in glasbe, ki jo morajo nekam shraniti, saj so njihovi diski mnogo premajhni za take nečedne posle. Ne vem pa tudi smisla tega početja, saj 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} le teh, ki imajo doma na tisoče ukradenih filmov in pesmi le te sploh kdaj gleda in posluša.

Tole pa ni nič novega, temveč se pobira že od leta 1998

:

V letu 1998 je Vlada RS na podlagi prvega odstavka 39. člena Zakona o avtorski in
sorodnih pravicah (Uradni list RS, št. 21/95) sprejela uredbo, s katero je določila višino
zneska nadomestila za privatno in drugo lastno reproduciranje (Uradni list RS, št.
63/98). Urad RS za intelektualno lastnino je izdal začasno dovoljenje za kolektivno
uveljavljanje pravic do reproduciranja avtorskih del za privatno in drugo lastno uporabo
Avtorski agenciji za Slovenijo (AAS). Dovoljenje se nanaša le na pobiranje nadomestil,
delitev zbranih nadomestil pa je v pristojnosti sledečih organizacij: Združenje
skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (SAZAS),
Združenje avtorjev in nosilcev malih in drugih avtorskih pravic Slovenije (ZAMP),
Združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije ter
Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije (IPF).
Začasno dovoljenje AAS velja do ustanovitve kolektivne organizacije, ki se bo
ustanovila le za ta namen.

New Report

Close