Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek dedovanje ali darilna pogodba

dedovanje ali darilna pogodba

Moja ostarela “mačeha” s katero se super razumem je rekla, da bi mi že zdaj podarila garažo, namesto da bi jo preko oporoke podedovala, da ne bi bilo davkov, uporabljala pa bi jo po njeni smrti. Zdaj pa me zanima ali je darilna pogodba sploh kaj cenejša, glede na to, da si nisva nič v sorodu? In če podedujem garažo, koliko plačam davka?

Ne plačaš davka. V darilno pogodbo sicer napišeta vrednost predmeta, potem jo neseš d.p. tudi na davčno pokazat, vpišeš v napoved za dohodnino… ampak je brez davka.

samo dodatek, ki je za preveriti: pri darilni pogodbi se vedno lahko najdejo dediči, ki lahko po smrti zahtevajo nujni delež, pri izročilni pa ne, samo pri izročilni morajo podpisat, pa še eni procenti so za plačat.

NI RES!!!

pri darilni pogodbi so oproščeni samo okoriščenci, ki spadajo v prvi dedni red, ostali morajo plačati davek na darilo

A za izročilno tudi napišeš vrednost v dohodninsko napoved? Ker par milijonov pomeni, da pridem v najvišji razred in bom plačala kot norec dohodnine – za pol garaže??? Kaj pa če jo podedujem, a tudi plačam dohodnino zanjo ali je oproščeno?

hm, a me lahko posvoji pri 45ih? 🙂

Hm, razmišljam, da bo očitno najbolje, da mi garažo PRODA, ker je 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, kar bi plačala jaz, njej pa ne gre v dohodninsko, ker ima to garažo že 20 let… Na zgornjem linku sem našla namreč cifre, da je za nesorodnike pri darilu ali dedovanju vsaj 11{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} davka, pol se pa še povečuje glede na vrednost…

če je obdavčeno po zakonu o davkih občanov – darila in dediščine, nimaš kaj vpisovati še v dohodnino. če ima še druge dediče, potem ti tudi izročilna pogodba nič ne pomaga, so izenačili darila po prejeti darilni ali izročilni pogodbi.
lahko ti pa podari po darilni pogodbi in če se noben od dedičev ne javi še eno leto od darovanja, potem v primeru smrti se darilo ne vrača v njihovo zapuščinsko maso. edino kar je, da mora to eno leto tvoja darovalka preživeti. plačaš pa samo davek od prejetega darila.

New Report

Close