Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek deklice-menstruacija-kdaj?

deklice-menstruacija-kdaj?

Kdaj so vaše deklice dobile prvo mesntruacijo, kako so to sprejele in kdaj ste se o menstruaciji ter spolnosti prvič pogovarjali.
Vesela bom vsake besede, mnenja…hvala!

moja hči jo je dobila letos poleti pri starosti 11 let……..ni bila zelo razvita………velika pa 170 cm in težka okoli 55 kg…….mislim da prva v razredu. O spolnosti in menstruaciji se praktično pogovarjamo od vedno, kadar jo je kaj zanimalo. Otroci itak vprašajo iz radovednosti, ponavadi smo starši bolj v zadregi. Ampak z dobro voljo in primerno starosti se vedno da. Imamo nekaj najstniških knjig na temo razvoja, vendar je v vseh opisano poleg prve m., razvoja telesa, seksa, zaščite, gin.pregleda……..skratka mnogo. Vse to se mi zdi prehitro in preveč, prav pa je, da ve kje poiskati informacije, če jo kaj zanima. Tudi sama je rekla, da je te knjige še ne zanimajo toliko. Zadnjič je prišla k meni z vprašanjem, kako poteka gin.pregled. Seveda jo skrbi in ji je nerodno, da se moraš sleči. Pa ko greš rodit, a mora biti ženska naga……..skratka je v fazi sramežljivosti………prvi mesec je bila ponosna kot pav, toliko da ni vsem povedala kaj je dobila, udeleževala se je “odraslih” pogovorov z mojimi sestrami………potem pa je ugotovila, da je to itak “mal smotan” in se več kot je nujno z m. ne ukvarja več….. Ko je danes zjutraj opazila, da sem vzela vložke v kopalnici, je zadovoljno ugotovila: “O, a si dobila?”
Še vedno je en tak otrok, ki pa seveda odrašča……pogosto ji povem, da jo imamo radi, da je v redu taka kot je, da je lepa in, da sem vesela, da se je rodila ravno v naši družini.

Lahko povem zase. Dva meseca pred trinajstim letom. Kako leto pred tem mi je mami te stvari razložila tako, da sem jih razumela.

Pri enajstih letih in štirih mesecih, v petem razredu.
Spolna vzgoja: počasi in z odgovori na vprašanja, ki jih je sama zastavila, praktično že od malčka naprej. Kupila sem ji že takrat nekaj knjig, potem pa smo se pogovarjali. Zdaj tudi sama rada poseže v knjižnici po knjigah o puberteti, odraščanju, težavah komuniciranja, itd.
Pri kakih devetih letih sem ji pokazala, kako se montira vložek in nekje od enajstega leta dalje je imela v šolski torbi enega s sabo. Seveda na prvi dan ga ni imela in smo nekako to rešili.
Najprej je bila vesela “vstopa v svet odraslih”, zdaj pa ji je m. v nadlego, saj po letu in tričetrt še ni redna, nikoli ne more ničesar planirati. Tudi vložke kupujeva skupaj, saj “bi umrla”, če bi jo videla katera od sošolk. Nekatere deklice-sošolke so m. dobile že v 4. razredu osemletke.

Sem opazila, da prvo m. dobijo vedno bolj zgodaj. Ali se samo meni tako zdi?

Jaz sem jo dobila par mesecev pred 13.letom…

Moja hči jo je dobila v počitnicah po petem razredu, čeprav je bila drobna. Pred tem sva se seveda o njej pogovarjali, a jo je kljub temu prizadelo, je jokala kot dež, pa še na morju smo bili, da se ni mogla kopat.
Se je pa zgodil drug fenomen – skoraj istočasno so jo nenadoma začeli zanimati fantje, prva simpatija se ji je zgodila prav v istem poletju.

Jaz sem jo dobila pri 13-ih letih – zadnja v razredu. Do takrat sem bila že o vsem primerno osveščena. Nekaj iz šole in sistematskih pregledov, največ o M pa od mame, ki se ni nikoli branila takih in drugačnih vprašanj v zvezi s spolnostjo in odraščanjem.
Doma sem imela na razpolago tudi knjige o teh zadevah (seveda vedno primerne moji starosti).
Ko sem ugotovila, da me najstniška leta že počasi “trkajo”, sem mami za rojstni dan kupila knjigo Na pomoč, najstnika imamo :)))

pri 12.letih

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Kaj mislite, je dobro 10 letni deklici za božič kupiti kakšno knjigo o šuberteti in razvoju…ali je to še prekmalu??
In pa katero??

Jaz sem tam pri ene 10-ih letih dobila knjigo Nerodna leta. Po moje ni prekmalu.

Starejša hči kar pozno, v osmem razredu, kljub temu da je bila precej velika in razvita. Istočasno se ji je na nosu (že tako nima ravno majhnega) naredil en tak svinjski mozolj v velikosti manjšega graha. Ker je bil ravno božič, je zmogla toliko humorja, da se je pohecala da se gre jelenčka Rudolfa.
Ker je tiste sorte otrok, ki ne sprašuje ampak sama poišče informacije, se ji kljub moji ponudbi, ni zdelo potrebno, da se o tem kaj pogovoriva- pravzaprav je vse moje poskuse kar ves čas zavračala, ker so bile zadeve zanjo že passe.

lp, tinca

No tkole je: lansko leto smo mi iz knjiznice navlekli knjige na temo spolnost, primerno za tako male bučke.Lepo smo si vse razlozili in oba, tamal 6 let in hci 9 let, sta mi na koncu dejala, sej nis nc novga povedala to ze vse veva in kaj ostala sm brez besed.Ma ja šola jim, da svoje, potem sosolci, prijatelji.
O menstruaciji se pa prav posebno z hcero se nisva pogovarjali, ve da ima mamica vsak mesec to, ker za to uporablja tampone, vlozke, v potankosti nisva sli in vidim, da bo potrebno, kajti moja hci je veliko bolj zrela od svojih vrstnic in te dni se bova pogovorili tudi o tem, na tko domač prijeten način.Punce hvala za vase odgovore.

Jaz sem jo naprimer dobila na 12.roj.dan!

New Report

Close