Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek diagnoza

diagnoza

Evo včeraj sva bila pri zdravniku in diagnoza je Infekcijska mononukleoza.
Ne morem verjet. Simptomi so bili glavobol, vročina od 37 do 38, bolečina v trebuhu, bolijo roke in noge, vneto grlo. No nekaj pa mi ne gre v glavo zakaj že 9 dni driska? Po krvni sliki je virusni infekt. Antibiotika ne dajo, da ne bilo kaj narobe, ker se potem pokaže druga slika. A ima katera take izkušnje, pri otroku 6.let koliko traja itd? Za vsako informacijo vam bom hvaležna … lp mamiR

Od Skrbne sinček trenutno preboleva isto zadevo. Ima pa tri leta in pol…

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

WELLCOME TO THE CLUB!!

Pa kaj je to letos?! Moj triletnik je ravnokar zlezel čez vrh bolezni. Zbolel je 5. julija in do zadnje sobote, 22.7., je bil res v nulo podrt. Bolečin pri nas ni bilo, imel pa je visoko vročino 10 dni, 39,5, ponoči tudi čez, brez vseh drugih simptomov. Opazila sem temen urin, kmalu za tem pa živo rumeno blato, povečane bezgavke. Na osnovi teh opažanj je pediater naročil jetrne teste, ki so bili sprva rahlo, potem pa vedno bolj patološki, zadnji, ponedlejkovi, pa so spet boljši. Po 10-tih dneh je vročina padla, še vedno pa se zvečer dvigne do 37,5, zjutraj in čez dan je brez nje. Bezgavke le počasi plahnijo (pod vratom so velike kot manjše breskve), grlo je bilo pri sinu samo pordelo z eno manjšo gnojno oblogo (pri večjih so lahko bele obloge, podobne gnoju), otekli so tudi mandlji. 14 dni ni jedel skoraj nič, 2-3 žličke kake juhe in do 1/4 žemlje čez cel dan, meso mu je smrdelo tako, da je bruhal, če ga je dobil pod nos. Pil je veliko, kuhala sem kompote na 100 in 1 način. Močno mu je padla raven železa, tako da sem mu začela dodajat pesin sok med kompote, tudi shujšal je 2,5 kg. Ker ima mož težave z jetri, na približno poznam jetrno dieto, ki sem jo uvedla tudi sinu in driska je praktično takoj prenehala. Driska je posledica nesposobnosti jeter, izločat encime in posledično telo zelo slabo presnavlja hrano (laično razloženo), zato driska. Dieta zelo pomaga pri tem!

Virus, ki povzroči vse te težave, namreč vpliva na presnovo tako, da se hrana bistveno težje presnavlja, sploh maščobe. Jetra lahko otečejo, poveča se lahko tudi vranica, zato je treba pazit, da otrok ne dobi kakega udarca v trebuh (žoga, prerivanje), tudi premočno naslanjanje na trebuh ni ravno priporočljivo. Jaz sinu nisem dajala nobenega surovega sadja in zelenjave, vse kuhano, odpadejo jajca, pil je riževo mleko, posnete jogurte z 0,5 maščobe, hrano sem pripravljala brez maščobe. Odpade vsa težka, mastna, ocvrta, jajčna, tudi vsa močno sladka in začinjena hrana (palačinke, krofi, ipd) Zdaj, ko so rezultati že boljši, pa že je tudi sveže sadje in zelenjavo, kuham pa pretežno z olivnim oljem, mleko in mlečne izdelke dajem še vedno polposnete.

Za AB sploh ni nobenega razloga, samo dodatno bi obremenil prebavni sistem ter jetra, skozi katere se strupi izločajo, koristi ni nobene. Bolezen je virusna. Pomaga samo počitek, počitek, počitek. Naš sicer neutrudni malček je tudi sam od sebe samo poležaval. Najhujši so bili trije tedni, tistih prvih 10 dni z vročino pa naslednjih 14 dni, ko je res samo ležal in izgledal obupno. Imel je močno otečene oči in bil na pogled kot Kitajec. Kasneje je oteklina splahnela ostali so temni kolobarji. Opremili smo se z risankami in knjigami, brali in poležavali.

Bolezen je zoprna, dolgotrajna, načeloma pa ni nevarna. Vleče se lahko od 4 do 6 tednov, bodi pozorna na to, da bolezen popolnoma sesuje otrokov imunski sistem in je zato ultra dovzeten za vse dodatne okužbe. Mi smo zraven staknili še en infekt dihal, tako da se je cedilo iz nosu, pa kašlja še vedno močno. Otrok ni za v družbo, kužen pa je tudi sam, saj se bolezen prenaša s slino. Bolezen otroka zdela do te mere, da je povsem brez moči. Naš fant brez težav prehodi po 12 km po hribih, je neutreden hodec, zdajle pa niti 50 m ni naredil. Zopet smo imeli v uporabi voziček, če smo hoteli vsaj malo na zrak. Spal je po 4-5 ur čez dan in ponoči 12 ur, kar ni nikdar in nikoli prej, še kot novorojenček ne. Pa pazi na to, da ne bo na soncu, ker lahko dobi rjave madeže po koži. Utrujenost in slabo počutje se lahko vleče še precej časa, tudi še par mesecev po prestani bolezni.

Evo, to so na še, povsem sveže izkušnje. Četudi zdravniki ne predpisujejo obvezno diete, ti jo jaz priporočam, saj pomaga jetrom, da si opomorejo. Če ima otrok apetit, ponudi čimveč lahko prebavljivih ogljikovih hidratov (riž, en dan star bel kruh, nezabeljen krompir, kuhano, rahlo sladkano sadje, bele testenine, nemastne juhe ipd), če apetita nima, ga ne sili s hrano. Bistveno je, da čimveč pije, lahko kompote, sokove, zelo dober je tudi metin čaj in čaj iz pegastega badlja, ki naj bo BLAG!

Kot rečeno, mi smo v 4. tednu bolezni in je zdaj že precej bolje. Upam, da boste tudi vi čimprej in čimlažje prestali. Če te še kaj zanima, lahko vprašaš, odgovorim, ko utegnem.

Ojla, hvala bogu da se lahko s kom tudi kaj pogovorim. Ja nam so dali za preprečevanje driske Linex kapsule in oglje ma ni kaj dosti pomagalo. Se pa je pri nas začelo konec maja ko je zakuhal na 38, in dobil bolečine v trebuhu. Takrat sva bila pri dežurnem vendar je rekel da ne vidi nič. No tisti dan sem mu dala paracetamol in vročine ni bilo več. Čez 4 dni je začel bruhati in driskati vročina 38 smo šli k zdravniku in rečeno je bilo, da ima virus (po krvi) ter da ima vneto grlo. Pristali smo v bolnici in zanimivo, ko smo bili sprejeti ni bilo ne vročine pa tudi bruhal in driskal ni več. Smo dobili infuzijo in drugi dan domov. Zdaj pa se je stvar verjetno ponovila le da bruhal ni nič . Zdaj driskamo, boli glava in trebuh ,vročina je največ 37,5 itd bila sva dvakrat pri zdravniku in baje da so levkociti malo povečani in še nekaj kar si nisem dobro zapomnila, kar kaže na virusni infekt. Sem že prav obupana ne vem kako mu pomagat. Hkrati revček je ful lačen in on bi skakal naokrog nato pa na trenutke se mora odpočit. Moram priznati, da letos ni naše leto skozi smo namreč bolni ne vem no in 1 septembra pa v šolo… res bogi..
Skrbna oglasi se še kaj da si kaj poveva. LP mamiR

Prosi zdravnika, naj da naredit jetrne teste in test na mononukleozo. Šele če je to dvoje pozitivno, si lahko sigurna, da gre za to, sicer morate vzroke iskati naprej. Tudi če je sin že takrat maja prebolel samo bolezen, bodo protitelesa še vedno prisotna. Na osnovi česa so vam sploh postavili diagnozo? Levkociti so spremenjeni pri VSAKI virozi, tako da to ni pokazatelj.

Če je fant lačen, mu daj jest!!!! Naredi mu karkoli, samo da ni mastno in težko, če mu potegne, tudi meso. Bodi vesela, da ima apetit! Ne brani mu hrane, saj jo rabi. Če potem driska, skušaj ugotoviti, kaj je tisto, kar ga nažene? Pri nas je bil paradižnik! Sama osebno bi dajala ČIMMANJ zdravil (če je RES mononukleoza-naj preverijo), saj samo dodatno obremenjujejo predvsem jetra, ki zdaj tega ne rabijo.

Ej, o bolezni letos raje ne bi. Jaz sem ga hotela sept. dat v vrtec, pa mi je pediater resno odsvetoval, ker se od feb. samo v kosu drži, od pljučnic, bronhitisov, laringitisov do tele mononukleoze :((

Ojla ma veš, da ne vem po čem je zdravnica ugotovila, da je to monunukleoza kazala mi je izvide krvi, da ima neke m…se vem kaj povečane. Danes mi je rekel, da ga boli na levi strani trebuha (zgoraj) in da se bolečina širi v hrbet , je pa vročina 37 in boli glava. kar se tiče hrane pa sem se kar odločila, da mu dam jesti kar mu paše. Edino včeraj se mi zdi, da sva falila, ker si je zaželel marelice in jih je tako pojedel z veseljem, ma kaj ko je potem sledila driska. Gledam na to, da mu dam za piti veliko vode, čaja in isostarja. Veš glede zdravil pa sem tako skeptična. Proti vročini mu dajem samo Calpol, čeprav smo dobili svečke Voltaren. Zdaj če bi bila vročina res visoka bi mu jo dala tako pa na vidim razloga. Toliko za zdaj se slišiva upam, da z bolj optimističnimi novicami. Držita se, tudi za nas mora posijati sonček lp mamiR

Pri 37 mu zaboga ne dajaj nobenih zdravil, ker 37 NI NIKAKRŠNA vročina!! 37 imam jaz vsak večer pri tej vročini zunaj. Razen če ima otrok neke hude bolečine, ki mu jih calpol omili, mu res ne dajaj calpola. Vročina se zbija, ko preseže 38,5, prej pa ne, razen v primeru, če je otrok že imel vročinske krče ali je k njim nagnjen (jih ima kdo v družini) . Voltaren se da, ko je vročina najmanj 39,5 in je z nobeno drugo zadevo ne moreš ustrezno zbiti. Preden daš voltaren, je treba poskusit paracetamol – večjo dozo, kopel za ohlajanje, mokre obloge, veliko pijače, šele če nič od tega ne pomaga, pride na vrsto voltaren.

Glede diagnoze – jaz bi vztrajala na jetrnih testih in testu na mononukleozo (rabiš samo odvzem krvi iz žile) – brez tega NE MORE nihče potrdit ali ovreč mononukleoze, ker so simptomi enaki še nekaterim drugim boleznim, recimo angini. Angino pa JE treba zdravit, medtem ko mononukleoze ne.

Jetra so na desni, vranica pa je na levi strani želodca, če je otečena, pritiska nanj. Mislim, ne razumem vaše zdravnice, da mu ni niti pretipala trebuha, da bi preverila, če so jetra/vranica otečeni in te je odslovila takole na kratko brez vsakega pojasnila in navodila. Saj se je tudi meni po prihodu domov porodilo še 500 vprašanj, ki se mi pri zdravniku niso, vseeno pa so mi vsaj tiste najpomembnejše informacije dali. Več najdeš tudi na internetu, v iskalnik vnesi “mononukleoza”, pa ti vrže ven tudi slovenske opise.

Potipaj sinu bezgavke. Če imaš doma kak zdravstveni vodnik, boš v njem našla bolj točne lokacije, za začetek nežno potipaj tik po čeljustnim sklepom, pa zadaj za ušesi, tik nad vratom. Pri sinu so bile te bezgavke debele za fižol, tiste pod čeljustmi pa za manjšo breskev, čim je nagnil glavo nazaj, si jih videl na 1 m daleč, kako štrlijo iz vratu. Več ti ne znam pomagat, bi pa na tvojem mestu absolutno zahtevala dokaz diagnoze s krvno preiskavo.

Ojla, Calpol mu dam samo zaradi tega ker ga boli glava (1 žličko) za lajšanje težav ostalemu se pa izogibam. Prejšnji četrtek ko sem bila pri naši zdravnici, ga je lepo pogledala in vzela kri ter povedala, da kaže na virusni infekt z drisko ter ima pordelo grlo. Rekla mi je naj samo počiva in naj dosti pije pa Linex in oglje. Ker se mu je v soboto stanje poslabšalo vročina na 38 me je zagrabila panika prebrala sem hudiča in pol ter v ponedeljek poklicala v ZD vendar je naša zdravnica na dopustu, tako da jo nadomešča druga. Tudi ona ga je pogledala in najprej rekla, da ima izcedek v žrelu in drugih stvari ne vidi, ko pa sem prinesla izvid krvi pa je rekla, da mi ne da nobenih antibiotikov ter da bo to verjetno mononukleoza. Si kar predstavljaš, me je kar vrglo. V bistvu sem sama imela mononukleozo pred par leti vendar nisem imela driske, samo povečane bezgavke, bolečine v levi strani trebuha, grozno utrujenost in brezvoljo ter shujšala sem močno. Evo sem se razpisala, brez zamere

lp mamiR

New Report

Close