Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek dohodek

dohodek

Berem, poslušam se pogovarjam.
Še vedno mi ni popolnoma jasno glede plače duhovnikov?

Vsak mesec dobijo cca 500€ na mesec za svoje življenje, potrebe.
Zanima me iz katerega sklada se jim nakazuje ta denar in zakaj?

Pustimo ob strani razne maše, ko letajo s svojo puščico in jo polnijo že od tako obubožanega naroda, ki jim slepo vejame. Nekateri jih povabijo na kosilo, no pa to je že druga tema.

kolikor se spomnim
maše so plačane, župnik lahko zadrži plačilo ene maše na dan, ostalo mora nakazat na škofijo. (mašo plača tisti, ki jo naroči – pri vsaki maši se potem oznani, za koga je bila)

tisto, ko ljudje dajejo v puščico, ne gre v župnikov žep, ampak direktno za cerkev.

država pa jim plačuje socialno zavarovanje.

predlagam ti, da se ne sekiraš preveč, dokler ti požrešneži ne začnejo pulit denar direkt iz tvojega žepa.

hmmm mal nesporazuma, sprašujem iz katerega sklada gre vsak mesec plača za župnika??

sem ti povedala, od kod so plačani – to, kar dobijo plačano za maše, jim je dohodek… pa pod to se nabirka iz puščic ne šteje. to ni njihov denar. vsaj tako je bilo pred par leti. noben sklad za duhovniške plače ne obstaja.

država jim plačuje samo prispevke za zavarovanje.
Prav tako jim na podlagi zakona o dohodnini obračuna pavšalno dohodnino glede na status, ki ga imajo.

če se boš sama poglobila v razmišljanje, ti bo zadeva postala jasna.
poskusi zadevo gledati iz drugega zornega kota in ne tvojega, saj v bistvu slovenske zemlje ne tlačima samo midva.

ne vem koliko dobijo, če 500 eur, to ni nobeno pretiravanje za njihovo minulo delo.

Duhovniki ne dobijo nobene plače.

Po Zakonu o verski svobodi (27. člen) dobijo REGISTRIRANE VERSKE SKUPNOSTI (ne posamezniki) in državnega proračuna namenska sredstva za plačilo socialnega zavarovanja za verske delavce. Zakon določa evidence, ki jih mora voditi (in posredovati državi) verska skupnost za dokazovanje upravičenosti subvencije, tudi višino sredstev (ki je zelo nejasno opredeljena v tem zakonu).

Iz tega denarja potem plačuje verska skupnost prispevke za socialno varnost za duhovnike in redovnike. Njihova višina je določena z Uredbo o določitvi dohodkov verskih delavcev (Ur. l. 20/05) in sicer je za škofa OSNOVA minimalna plača, za župnika 65 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} minimalne plače.

538,53 EUR je minimalna plača oz. osnova za obračun prispevkov, ki znašajo 205,72 EUR za škofa in 133.71 EUR za župnika. Toliko dobijo, a ne neposredno v žep, dobi država nazaj kot socialne prispevke. Znesek se jim šteje tudi v osnovo za dohodnino.

Toliko sem uspela izbrskati iz predpisov, bom pa čez kak mesec (ko bom imela več časa) še vprašala svetovalce na DURS in na ZZZS, če sem zadeve prav razumela.Sicer si pa te predpise še same oglejte in si izračunajte.

Dva duhovnika sta mi povedala, da vsak mesec prejmeta cca 500€. En del tega gre za razne dajatve, tako, da jim ostane 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} za njihove lastne potrebe. Ta denar jim nakazuje država oz. davkoplačevalci.
V to niso vštete maše, poroke itd.. in razne puščice.

Sprašujem se od kje jim potem avtomobili visokega cenovnega razreda? Davkov ne plačujejo, ker so siromašni po oblačilih sodeč.

Duhovniki so univerzitetno izobraženi teologi. Delajo in so na razpolago ljudem 24 ur na dan. Njihov osebni dohodek je opisala Meta 1.

Naš župnik ima 8 let starega opla.
Prejšnji je imel 12 let starega golfa.
Oba sta avtomobil dobila od staršev, kot doto od doma.

Če so to avtomobili visokocenovni razredov, presodite sami.

VN

Strinjam se, da avtomobili niso visokega cenovnega razreda.
Si prebral, Forum: Življenje ah to življenje, z dne 02.07.2007 Kakšen avto ima vaš župnik-fičko, mogoče bo mnenje malo drugačno?

To je men uspelo izbrskat…

Velikonočni intervju z dekanom Miho Hermanom

Sicer pa duhovnik v republiki Sloveniji ne dobiva plače. Do sedaj še nisem dobil nobene, ne od države, ne od Cerkve. Prispevek za življenje duhovnika je mašni dar, ki znaša sedaj 4000 SIT. Če opravi duhovnik na dan več maš, si sme obdržati le dar od ene maše, od ostalih pa mora denar oddati na škofijo, kjer se iz tega denarja vzdržuje predvsem bogoslovje. Denar, ki se zbere v cerkvi, ni last duhovnika, ampak je namenjen za vzdrževanje in obnovo cerkva, oskrbovanje bogoslužja in plačilo rednih stroškov (elektrika, voda, telefon, …). Mislim, da smo slovenski duhovniki daleč naokoli edini, ki nimamo rednih dohodkov. V vseh republikah nekdanje skupne države so gmotna vprašanja duhovnikov rešili, pri nas pa se kar naprej pretirano govori o cerkvenem imetju, o denacionalizaciji in »velikem cerkvenem bogastvu« in se tako zlonamerno ustvarja vtis, da duhovniki izkoriščajo državo in vernike. Slovenski duhovnik je za našo državo vreden manj kot socialni problem ali klošar. Njim nameni več denarja. Vse, kar pa nam daje država v materialnem smislu, je 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} najnižje osnove socialnega zavarovanja.

http://www.smarje.com/index.php?kat=aktualno&id=37

ja, nimajo rednih dohodkov, a nimajo tudi rednih stroškov! če ti ne plačuješ ne najemnine, ne kredita za stanovanje oz. hišo, ne mesečnih položnic za stanovanje, si BOGAT človek.

Cerkev ni in nikoli ni bila revna, o tem ni dvoma.

**************************************** V resnici mi nisi mar ti, ampak vznemirjenje, ki ga občutim ob tem ko te ljubim. (Anthony de Mello)

Dejstvo je, da za pogreb ne izstavi računa, rož pozimi ne pusti dat v cerkev, hoče denar! Za oddajo nepremičnin, ki so jih dobili vsi vemo kako, pobirajo noro najemnino, uničujejo zaščitene rastline in drevesa…
Ima satelitsko televizijo, avto so kupili verniki. Vtikajo se v vse, kar leze in gre!
Požrešni so, da te vse mine. Nimam nič proti veri, a cerkev se mi je zagabila. Pri maši me ne bodo več videli, pa četudi sae cvrem v peklu. Če Bog to, kar se dogaja, dopusti in štrafa nas, ki nas to moti, potem Bog zame ni vreden nobenega spoštovanja.


Za tvoj pogreb ne bo izstavil računa. Vse ostalo so tvoje blodne izmišljotine brez vsake podlage in dokazov. Tole o uničevanju rastlin je pa buča brez primere.


Noro, satelitska ti gre v nos… Naš župnik ima 10 let star kombi, ker vozi skavte naokrog. Nevarno, da te kar stisne. Ampak NIMA denarja za novega.

Mene pa mine ko te berem…

Mmml, me pa ni treba brat. Izbira je tvoja, nihče te v nič ne sili.

Mimogrede… ne veš, da za oddajo prostorov, ki jih imajo v lasti, pobirajo najemnino????? Kje živiš? In to noro najemnino! Malo poglej okoli, morda boš spregledal/a.

Navedi en (1) prostor in višino najemnine (v €), katerega oddaja “župnik” (ime in ime župnije).

Če ne veš, oz. nimaš podatkov se moraš tukaj opravičiti!

No ja, ste pač pikolovski, itak kot ponavadi. Župnija, župnik, cerkev = isti paket in zato marsikateri vernik ne želi več v cerkev. O imenih ne bom, obstajajo pa pogodbe, ki jih vidim in MORAM tudi podpisati. Zakaj moram, boš že vedel/a. Resnici je težko pogledati v oči, ja in se zaradi nje meni ni treba prav nič opravičevati. Sicer pa je bilo o tem že ogromno povedanega tudi v medijih.

Tak odgovor sem pričakoval.

Nadaljevanje debate je brezpredmetno.

O tem si verjetno že bral ali slišal. Ni edini primer. A tale je še eden tistih, ki naj bi bil v fazi razgovora, koliko pa je takih, ki se že uresničujejo? Dejstvo je, da marsikdo pobira najemnino, a kako je prišel do tistega, za kar danes mastno služi?

Članek napisan 27. februarja 2007

Tole je pa dokaj nov prispevek: http://www.zurnal24.si/cms/novice/volitve2008/index.html?id=63727

Vznemirljivo branje…

Recimo tole: dva milijončka vredna hiška v lasti stranke. Le s čigavim denarjem je bila kupljena?

Kaj pa naj bi bilo narobe s pobiranjem najemnine? Kdo pa danes da kaj zastonj??? In o kakšnem mastnem zaslužku tu pišeš???

In kaj delajo? Mogoče se ne potijo za kakim strojem, al za kakim računalnikom?

Ja, če se pa za računalnikom potiš…

Duhovniki nimajo kaj za jamrat. Živijo kot mali bogovi, sicer so si sami i zbrali ta poklic.Čist jasn že ne moreš bit ,da si celo življenje rokometaš. Naš župnik fajn živi ,ima dober avto in še kar mlado ljubico.Je vsj normalen človek.

Navedi en (1) prostor in višino najemnine (v €), katerega oddaja “župnik” (ime in ime župnije).

Če ne veš, oz. nimaš podatkov se moraš tukaj opravičiti![/quote]

evo ti jaz opovem; vrtec na Vrhniki so odajali občini 15 let, star farovž pa še vedno ljudem ki živijo v njem. (sicer ni odajal sam župnik, ampak v imenu župnije, ja in seveda levji delež je romal v Vatikan, seveda nihče ne dvomi o tem, velik del neobdavčenega denarja in država nima nič od tega, vsaj naša ne.

Kaj pa naj bi bilo narobe s pobiranjem najemnine? Kdo pa danes da kaj zastonj??? In o kakšnem mastnem zaslužku tu pišeš???[/quote]

ja a ne da Cerkev res nič zaston, pa ne ga srat, od kdaj pa to, pa saj naj bi ja sledila Jezusovemu nauku in pomagala ljudem, ane?

New Report

Close