Najdi forum

Naslovnica Forum Koronavirus dopust v izrednih razmerah

dopust v izrednih razmerah

Pozdravljeni,

prejšnji teden nam je delodajalec javil, da ostanemo doma – delo od doma. Včeraj pa po mailu, da smo na letnem dopustu. Glede na situacijo lahko skurim ves svoj dopust. 😮 A potem mi pa za poleti ne bo ostalo nič, ali kako? A je to sploh možno? Prosim brez obsojanja, da smo zdaj pač doma, ker ni dela, da poleti oz. potem bomo morali pa vsi na polno, da se vrnemo nekako nazaj. To vem, pa vendar si ne predstavljam, da ne bi imela niti enega samega dneva dopusta, ki bi si ga lahko vzela po svoji izbiri. P. S. starega dopusta nimam nič.

Kako je s tem, kdo kaj ve? Nekaj sem brala, da ga lahko “prisilno” porabimo le 3/12, vem, čudna številka, ker to je v bistvu 1/4.

Hvala vsem za koristne odgovore in informacije.

Prosim ne paničarite. To je v bistvu vojno stanje – ampak če bi nas streljali bi te verjetno dopust še najmanj skrbel. Zdaj ko je sovražnik neviden – te pa skrbi. Ali misliš, da si delodajalci želimo tega? Veš imamo še mnogo drugih skrbi kot je dopust poleti. Kako zagotoviti plače v prihodnjih mesecih? Plačila se ustavljajo, prihodkov je iz dneva v dan manj. Poskusite pogledat širše.
Zagotovo bodo možnosti tudi za kakšen teden poletnega dopusta (ampak tudi potem ne boste zadovoljni, ker vi bi tega več). Če bo stanje trajalo bo treba plače znižat (pa spet ne boste zadovoljni). Podjetja bodo tudi propadala……
Mislim, da ni čas za takšna razmišljanja. Ostanimo doma in razmišljajmo pozitivno.

Lej, mi je jasno in sem napisala, da ne paničarim. V teh časih je dopust čisto nepomemben, vem. In sama ga nikoli nisem skurilia, mene so pošiljali na dopust. še vsako leto mi ga je na koncu od 21ih dneh ostalo vsaj 17. pustimo tisto po zakonu skupaj dva tedna. Potem sem imela sedem let svoj s.p. sedaj sem po dolgem času zaposlena in mi morda “dopust” zato toliko pomeni. Predvsem me je pa zakonsko zanimalo, kako in kaj.
In, ja, dopust v teh časih je čisto nepomemben, ker tole bo totalni KOLAPS in kriza, ko se ne bomo pobrali. Nikakor. Ljudje se tega v bistvu še ne zavedamo. Ko bo ta hujše mimo, če, se bomo začeli šele zavedati in gledati za naprej. Če že, bi me bolj skrbel ves denar, ki ga imam v skladih pa je šlo vse strmo dol. Pa ga ni malo, za eno nepremičnino ….. Pa me resnično trenutno ne gane. Zdaj moramo preživeti, potem bom morda šele resnično dojela vse.

Itak grem sedaj ven. se pa raje ukvarjam z dopustom, kaj in kako po zakonu, kot pa samo s temi “groznimi” novicami in paniko, strahom …. Brez pomote, stvar je res za paniko, samo kaj, ker ne pomaga 🙁 Torej je bolje ohraniti trezno glavo in prisebnost.

Aja, predno se kdo name vrže, ker grem ven. Grem v naravo, kjer so mir sonce, gozd, ter tu pa tam kak mimoidoč, ki je prav tako prišel po mir.

Vse dobro vsem in lep pozdrav,

Za ta cas so navodila od države precej jasna in ne, delodajalec ti ne sme pokuriti dopust zaradi tega.

Delodajalec te lahko pošlje na delo na čakanje na dom. V tem primeru ti pripada 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} plače. Za to ne rabi tvojega soglasja.

Če bo delodajalec za to zaprosil, bo država bo delodajalcu krila polovico tega nadomestila (za max 3 mesece).

Če se strinjata, pa lahko ta čas koristiš dopust. To se morata strinjati oba. V tem primeru dobiš 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} plače.

Kar se tiče tega, kar ima trenutno v planu kriti država jepojasnjeno tule https://www.informiran.si/portal.aspx?content=cakanje-na-delo-na-domu-korona-virus
Naj bi bil pa zakon sprejet ta teden.

Se oproščam. Višina delnega povračila izplačanih nadomestil plače s strani Republike Slovenije delodajalcu znaša 40 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nadomestila plače in je omejena z višino najvišjega zneska denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, določenega v Zakon o urejanju trga dela.

PO LASTNI IZBIRI LAHKO DELAVEC KORISTI 1 DAN DOPUSTA.

Pa saj če obstaja možnost dela od doma. In zakaj v takem primeru letni dopust? Kaj pa če nimaš možnosti dela od doma? Ne morem pa v službo, ker je javni prevoz edino, s čimer bi do službe lahko prišla. Ker nimam dva metra do službe. Dva dni nimam nobenih informacij. Razen tega, da bo razmislek, kaj to pomeni za nas v takem primeru. Naj potem še kdo reče, naj se relaksiram. Če niti ne vem, kaj bo pisano zaradi izredne situacije. Dopust, bolniška, plavi? In pol včeraj slišim, da ženska nima pojma, da se je vozni del ustavil in ravna, kot da je včeraj karkoli izbruhnilo. Tamalega pa, kot da ne ve, zakaj so tudi vrtci zaprti. Saj ne vem, a naj razumem, ker je ženska gospodinja. Saj brati zna, sliši in govori pa čisto preveč. Ker me je spraševala, zakaj sem doma, ker ona res ni nobenega avtobusa že slišala dva dni. Kot bi z lune padla. In kaj taki reči, če otrok normalno še fuzbalira in se čudi, zakaj nima soigralcev.
Ne nimam jasnega navodila ali obvestila. Kaj je z zaposlenimi in službe niso zaprte, nimaš pa možnosti priti do službe. Razen, da sem primorana, ker ni javnega prevoza. Kaj to pomeni? Vsaj pet Zujfov bo spet, solidarno, ampak naj mi kdo pove, kaj bom imela obračunano. Denarja nihče ne pobira z dreves. Če bi imela možnost peš, kot nekateri, bi dobila normalno plačo, kot tisti, ki so sedaj prisotni v službah. Če bi imela možnost dela od doma, bi še morda kaj vedela. Sama pa še vedno ne vem nič. Nisem edina. Ne vem niti, kaj bo obračunano zaradi te situacije, niti nič.
Meni res ni vseeno, ob vsaki epidemiji so žrtve, vendar naj ukrepi ter tudi osveščanje udi obrodijo več informacij, da ne bo večje panike kot je in iz slednjega večjih težav.

Vprašanj, kot je postavila avtorica, bo veliko. In ne, ni vse jasno. Ne moreš določiti delo od doma in skoraj hkrati letni dopust. Oziroma je eno ali drugo. Izredni dopust, če že, vendar ne v tvojo škodo.
In ja, sodelavci in sodelavke, bo vse normalno za njih pri plači, ker je ukinjen javni promet bom pa brez plače, ker mi še nihče ni nič jasno odgovoril? Mah.

In kako, če ni karanteni, ostali tvoje sodelavke ter sodelavci normalno delajo, nimaš možnosti dela od doma, edina ovira je blokada javnega prevoza? Kot da je moja krivda. Izpade stroškov bom pa sama krila. S pojma nimam, katerim obračunom. Saj se kdo tudi hvali. da je prisoten v službi preko kolegic, pa bo vsaj plača. Naj že kdo jasno sporoči. Taxi stroškov mi nihče ne bo povrnil. Vse na pol.
Imam plave od ukrepov, ker je ukinjen javni prevoz, nimaš možnosti dela na domu? O tem ni nič govora. Hvala.

In kako, če ni karanteni, ostali tvoje sodelavke ter sodelavci normalno delajo, nimaš možnosti dela od doma, edina ovira je blokada javnega prevoza? Kot da je moja krivda. Izpade stroškov bom pa sama krila. S pojma nimam, katerim obračunom. Saj se kdo tudi hvali. da je prisoten v službi preko kolegic, pa bo vsaj plača. Naj že kdo jasno sporoči. Taxi stroškov mi nihče ne bo povrnil. Vse na pol.
Imam plave od ukrepov, ker je ukinjen javni prevoz, nimaš možnosti dela na domu? O tem ni nič govora. Hvala.
[/quote]

Zaradi takih osebkov kot si ti pravijo, da se dober delodajelec/zaposleni pokaže v krizi…..zamisli se malo.

Gre za izredne razmere. Kaj več od tega ti verjetno ne bo pojasnil nihče. Si pač žrtev ukrepa zaradi katerega bo kdo morda živel še kakšno leto (ali nekaj njih).

Če ne moreš na delo in če ti prevoza ne more zagotoviti niti delodajalec, poiskusita najti neko srednjo pot. Lahko je koriščenje dopusta, lahko te pošlje na čakanje na delo doma.

New Report

Close