Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek DRAGA HRANA…

DRAGA HRANA…

Vsako opravičilo najdete samo da ni treba delati. Prav, samo ne stokajte da je pri nas lakota, lačni otroci, beda……..samo lenoba je in nič drugega računati koliko stane pranje domače solate. Prebogati smo in dokler bo država dajala take podpore se lahko preseravate na polno, naj vas enkrat prizemlji, da boste upravičeno debatirali o lakoti.

Tista dva lista solate, ki ju opereš za svoj obrok, ne vzame veliko. Ampak verjemi, solata, ki zraste na domačem vrtu, po možnosti po kakšnem nalivu, ti pa vzame hudo veliko časa, da jo očistiš, kot je treba, posebej, če pripravljaš za recimo 4-5 ljudi. Enako velja za domač krompir, ostalo domačo zelenjavo, končno tudi recimo celega domačega piščanca – kar, vzemi ga in razkosaj, iztrebi, očisti. Potem pa seštevaj čas.

Jaz priznam in ni me sram, imela sem vrt dolgo let, za letošnje leto sem se mu odpovedala in tudi v bodoče. Vzame preveč časa, katerega jaz nimam. Oziroma imam, a ga bom raje namenila “sebi”, pa četudi na račun slabše hrane. Pač trade off.[/quote]

Ampak delate znanost iz čiščenja solate, kot da kanal kopljete, madoniš!
Nimam vrta, imam lonce na balkonu, ima pa mama vrt, stric kmetijo. Mamino solato sperem s tušem v banji, je sprana kot keks, potem jo pa le še normalno očistim v kuhinjskem koritu. Če je zemlja zasušena, jo malo namočim, preden jo sperem. Pri stricu imajo zunaj pipo in vodo, lepo sperem solato v nekaj sekundah, potem pa naprej v kuhinji in ni nič kaj bolj naporno od trgovinske solate (če je sploh naporno????).

Tista dva lista solate, ki ju opereš za svoj obrok, ne vzame veliko. Ampak verjemi, solata, ki zraste na domačem vrtu, po možnosti po kakšnem nalivu, ti pa vzame hudo veliko časa, da jo očistiš, kot je treba, posebej, če pripravljaš za recimo 4-5 ljudi. Enako velja za domač krompir, ostalo domačo zelenjavo, končno tudi recimo celega domačega piščanca – kar, vzemi ga in razkosaj, iztrebi, očisti. Potem pa seštevaj čas.

Jaz priznam in ni me sram, imela sem vrt dolgo let, za letošnje leto sem se mu odpovedala in tudi v bodoče. Vzame preveč časa, katerega jaz nimam. Oziroma imam, a ga bom raje namenila “sebi”, pa četudi na račun slabše hrane. Pač trade off.[/quote]

Ampak delate znanost iz čiščenja solate, kot da kanal kopljete, madoniš!
Nimam vrta, imam lonce na balkonu, ima pa mama vrt, stric kmetijo. Mamino solato sperem s tušem v banji, je sprana kot keks, potem jo pa le še normalno očistim v kuhinjskem koritu. Če je zemlja zasušena, jo malo namočim, preden jo sperem. Pri stricu imajo zunaj pipo in vodo, lepo sperem solato v nekaj sekundah, potem pa naprej v kuhinji in ni nič kaj bolj naporno od trgovinske solate (če je sploh naporno????).[/quote]

Hm… očitno že ene par generacij delamo narobe. Pri nas namreč solato najprej očistimo in šele potem operemo. Valda nisem edina? O_o Čiščenje solate meni pomeni rezanje koreninic, razbijanje glavic, odstranjevanje polžev in večjih žužkov, odstranjevanje slabih listov in rezanje na manjše koščke. Pranje pa meni pomeni solato potem namočiti v lavor tolikokrat, da je voda čista.

Ampak delate znanost iz čiščenja solate, kot da kanal kopljete, madoniš!
Nimam vrta, imam lonce na balkonu, ima pa mama vrt, stric kmetijo. Mamino solato sperem s tušem v banji, je sprana kot keks, potem jo pa le še normalno očistim v kuhinjskem koritu. Če je zemlja zasušena, jo malo namočim, preden jo sperem. Pri stricu imajo zunaj pipo in vodo, lepo sperem solato v nekaj sekundah, potem pa naprej v kuhinji in ni nič kaj bolj naporno od trgovinske solate (če je sploh naporno????).[/quote]

Hm… očitno že ene par generacij delamo narobe. Pri nas namreč solato najprej očistimo in šele potem operemo. Valda nisem edina? O_o Čiščenje solate meni pomeni rezanje koreninic, razbijanje glavic, odstranjevanje polžev in večjih žužkov, odstranjevanje slabih listov in rezanje na manjše koščke. Pranje pa meni pomeni solato potem namočiti v lavor tolikokrat, da je voda čista.[/quote]

Kako pa pri umazani solati sploh veš, kaj je za stran in kaj je samo umazano?

Evo, pa si mi vzela iz ust. To vsi tako radi pozabljajo. Čas in vrednost mojega časa. Btw., jaz svojega cenim na precej več kot 10€/h.[/quote]
Tudi jaz svojega, a že to kar sem napisala, je praktično blasfemija za monovska ušesa.

Hm… očitno že ene par generacij delamo narobe. Pri nas namreč solato najprej očistimo in šele potem operemo. Valda nisem edina? O_o Čiščenje solate meni pomeni rezanje koreninic, razbijanje glavic, odstranjevanje polžev in večjih žužkov, odstranjevanje slabih listov in rezanje na manjše koščke. Pranje pa meni pomeni solato potem namočiti v lavor tolikokrat, da je voda čista.[/quote]

Kako pa pri umazani solati sploh veš, kaj je za stran in kaj je samo umazano?[/quote]

Ne vem, kako naj odgovorim na to – pač vem… Seveda vedno ostanejo slabi listki, ki jih potem vidim, ko perem in takrat odstranim.

Tista dva lista solate, ki ju opereš za svoj obrok, ne vzame veliko. Ampak verjemi, solata, ki zraste na domačem vrtu, po možnosti po kakšnem nalivu, ti pa vzame hudo veliko časa, da jo očistiš, kot je treba, posebej, če pripravljaš za recimo 4-5 ljudi. Enako velja za domač krompir, ostalo domačo zelenjavo, končno tudi recimo celega domačega piščanca – kar, vzemi ga in razkosaj, iztrebi, očisti. Potem pa seštevaj čas.

Jaz priznam in ni me sram, imela sem vrt dolgo let, za letošnje leto sem se mu odpovedala in tudi v bodoče. Vzame preveč časa, katerega jaz nimam. Oziroma imam, a ga bom raje namenila “sebi”, pa četudi na račun slabše hrane. Pač trade off.[/quote]

Ampak delate znanost iz čiščenja solate, kot da kanal kopljete, madoniš!
Nimam vrta, imam lonce na balkonu, ima pa mama vrt, stric kmetijo. Mamino solato sperem s tušem v banji, je sprana kot keks, potem jo pa le še normalno očistim v kuhinjskem koritu. Če je zemlja zasušena, jo malo namočim, preden jo sperem. Pri stricu imajo zunaj pipo in vodo, lepo sperem solato v nekaj sekundah, potem pa naprej v kuhinji in ni nič kaj bolj naporno od trgovinske solate (če je sploh naporno????).[/quote]

OMFG, solato pereš tam, kamor spiraš vso svinjarijo s sebe in se ti je mož po možnosti pred tem že neštetokrat uscal? Da o vseh gelih za tuširanje ne govorimo. Packa! Najbolje, da še kruh notri zamesiš. Fuj!!!

Najemnina za vrt je razična, a dvomim da kjerkoli preseže 100 eur na leto. Vrečka semen je okoli 1 eur, zraste vsaj polovica. Korenček vsaj v začetku ni velikanski kot kupljeni hibridi, ima pa v sebi bistveno več hranil. Pa še zeleni del lahko porabimo, je okusen in zdrav. In tako dalje in tako dalje. Vrtičkarji so srečni, če lahko izmenjujejo nasvete in sadike, tako da denar res ni izgovor.
Po 3 letih imate na vrtu za minimalen denar od mladega krompirja in mlade čebule do stvari, ki si jih drugače mogoče še privoščili ne bi.

Mi preživimo cela poletja in jeseni na hrani z vrta. Je nekaj več dela, a se okus in užitek, ne da primerjati. Da ne govorim o prihranku, ker po 3 tedne ne grem v trgovino. Pa nisem cele dneve gor. Vsak dan uro, ki mi pomeni rekreacijo. Res pa ne gledam vseh tistih neumnosti po tv, za to pa mi je škoda časa.

Ja, res delaš narobe. Prati natrgano solato je približno tako, kot da bi prala naribana jabolka. :)))
Nekatere sorte je res treba razdeliti na liste, ampak potem opereš cele liste, preden jih natrgaš. Zbito glavo solate pa sploh opereš samo od zunaj, tako kot glavo zelja.

In še to, če je solata z domačega vrta, brez kemije in po možnosti brez sosedovih mačk, baje ni nič hudega, če kje ostane sled zemlje. Tudi za domače korenje je menda dovolj, da se opere, naj ne bi bilo treba ostrgati.

Ampak delate znanost iz čiščenja solate, kot da kanal kopljete, madoniš!
Nimam vrta, imam lonce na balkonu, ima pa mama vrt, stric kmetijo. Mamino solato sperem s tušem v banji, je sprana kot keks, potem jo pa le še normalno očistim v kuhinjskem koritu. Če je zemlja zasušena, jo malo namočim, preden jo sperem. Pri stricu imajo zunaj pipo in vodo, lepo sperem solato v nekaj sekundah, potem pa naprej v kuhinji in ni nič kaj bolj naporno od trgovinske solate (če je sploh naporno????).[/quote]

OMFG, solato pereš tam, kamor spiraš vso svinjarijo s sebe in se ti je mož po možnosti pred tem že neštetokrat uscal? Da o vseh gelih za tuširanje ne govorimo. Packa! Najbolje, da še kruh notri zamesiš. Fuj!!![/quote]

Sklepaš po svojem uscanetu? Tudi jaz marsikaj sperem v banji, od paprik, paradajza, sliv, karkoli kar je večje količine. Lepo dam v posodo in stuširam. Solato z vrta tudi, ne vidim pa potrebe, da bi jo odlagala v banjo, pač držiš v eni roki solto, v drugi tuš, potem pa itak solato daš v posodo, da ne pokapljaš pol stanovanja od kopalnice do kuhinje. Če le imaš dve roki, eno levo in eno desno, ti to ne bi smel biti problem, še moji prijateljici, ki ima eno roko invalidno od rojstva, ni problem.

OMFG, solato pereš tam, kamor spiraš vso svinjarijo s sebe in se ti je mož po možnosti pred tem že neštetokrat uscal? Da o vseh gelih za tuširanje ne govorimo. Packa! Najbolje, da še kruh notri zamesiš. Fuj!!![/quote]

Sklepaš po svojem uscanetu? Tudi jaz marsikaj sperem v banji, od paprik, paradajza, sliv, karkoli kar je večje količine. Lepo dam v posodo in stuširam. Solato z vrta tudi, ne vidim pa potrebe, da bi jo odlagala v banjo, pač držiš v eni roki solto, v drugi tuš, potem pa itak solato daš v posodo, da ne pokapljaš pol stanovanja od kopalnice do kuhinje. Če le imaš dve roki, eno levo in eno desno, ti to ne bi smel biti problem, še moji prijateljici, ki ima eno roko invalidno od rojstva, ni problem.[/quote]

OMG, uscane, ker se polula? Ko se se tu uščiješ v vece, pa nisi uscanetka?

80 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi lula pod prho. Ti in tvoj seveda ne. Ker sta POPOLNI MONI!!! Pa dober tek.

New Report

Close