Naslovnica Forum Starševski čvek Družinski zdravnik – prednosti in slabosti

Družinski zdravnik – prednosti in slabosti

Tisti, ki prakticirate družinskega zdravnika, kakšne so za vas prednosti in slabosti?

Mi smo sedaj pričeli in VELIKA prednost se mi zdi, da bo vedela za vse 4 kakšno je zdr. stanje in znala večkrat kaj povezat in predvidet, da ne bomo rabili vedno znova vse pojasnjevat, slabost pa ta, da imata sedaj otroka (6 in 5) splošnega zdravnika namesto pediatra in me skrbijo izkušnje na področju pediatrije. Pristop ima zelo lep, miren, nežen, skrbi me le, če nima dovolj izkušenj z otroci.

Iskrena hvala za vaša mnenja.

da ne boš pričakovala preveč. ogromno zdravnikov še kartoteko pacienta pogledajo le površno, da ne govorim o tem, da je neumno pričakovat, da bo zdravnica vedela, kaj je z bratom, ko bo dobila pred sabo mlajšega otroka.
da pa bi karkoli vedela na pamet brez kartoteke, je pa itak utopija pričakovat.

meni se družinski zdravnik ne zdi najbolj super ideja, no.

da ne boš pričakovala preveč. ogromno zdravnikov še kartoteko pacienta pogledajo le površno, da ne govorim o tem, da je neumno pričakovat, da bo zdravnica vedela, kaj je z bratom, ko bo dobila pred sabo mlajšega otroka.
da pa bi karkoli vedela na pamet brez kartoteke, je pa itak utopija pričakovat.

meni se družinski zdravnik ne zdi najbolj super ideja, no.[/quote]

Na pamet vse seveda ne.

Samo me je pa pri drugem obisku z mlajšim sinom opozorila, da je možen izvor težva v astmi (sum na astmo), sama sem namreč astmatik, pa sama še nise bila nikoli prej pri njej na pregledu. No ravno zaradi tega sem bila kar presenečena.

Tudi jaz razmisljam mo skupnem zdravniku, samo nisem se se spravila urejat, bom pa verjetno kmalu, ker nasa solska zdravnica kaze na upokojitev.
Moji so zdaj ze vecji, sem pa imela podobne pomisleke.
Kar zadeva pa prepoznavanje pacientov, nas so vedno prepoznali. Pa saj to je podobno kot na salterju/blagajni/lokalu/kiosku/in podobno, ko prepoznas stranke in ves kaj kupujejo. Ne mi zdaj, da si ve to ne zapomnite?

Verjamem, da si osebni ali pa družinski zdravnik zapomni tiste, ki so pogosto pri njem.

Kako pa si naj zapomni npr.mene, ki pridem 1x letno po 3 napotnice za specialista? Oddam stare izvide (na vsakem piše ponovna kontrola) sestri, naslednji dan pridem po napotnice in do zdravnika sploh ne grem.

jah, prepoznavanje obraza je eno, hkrati povezat še družinsko anamnezo pa nekaj čisto drugega.

Jaz sem v lokalni trafiki vsaj 3x tedensko, valjda me prepoznajo. Pri zdravniku pa na srečo mnogo redkeje, zato ne pričakujem, da si me bo kdo zapomnil.

jah, prepoznavanje obraza je eno, hkrati povezat še družinsko anamnezo pa nekaj čisto drugega.[/quote]

Jaz sem v zadnjem desetletju pri ginekologu manj kot 1x letno, mama in tasca tudi, svakinja je bila malo bolj pogosto zaradi nosecnosti. Z mamo me ne poveze, s tasco in svakinjo pa. Je pa res, da sem vse jaz priporocala oz njega njim.
Po moje zdravnik poveze, mogoce ne takoj, ko stopis skozi vrata, ampak ko pogleda v kartoteko, se pa spomni. Ce ima pri sebi se kartoteko brata, sestre, mame, partnerja …, pa lahko tudi v njihove kartoteke pogleda.
Jaz tudi delam z ljudmi in po imenu in priimku se malokoga spomnim, ko mi pa pove par stavkov, imam pa ponavadi kompletno sliko pre ocmi. In ce se to ne, potem prosim za malo razlage in se vse spomnim, brez da gledam v papirje – tudi po vec letih. No, tiste, ki so imeli samo “prehlad” se spomnim bolj megleno 🙂 Pa jaz imam za imena in naslove hudo slabe mozgane!

Jaz sem se poigravala z mislijo o družinskem zdravniku, ko je hči pri 10 letih menjala pediatra za šolskega zdravnika.

Sem vprašala tako pediatrinjo kot eno šolsko zdravnico in obe sta mi družinskega zdravnika za šolarko odsvetovali oz. pravita, da je šolski zdravnik boljša izbira. Ker naj bi bolj podrobno poznal bolezni šolarjev, morebitne težave, ki jih prinese puberteta …

Tako, da moja bo šla k družinskemu, ko bo končala SŠ.

da ne boš pričakovala preveč. ogromno zdravnikov še kartoteko pacienta pogledajo le površno, da ne govorim o tem, da je neumno pričakovat, da bo zdravnica vedela, kaj je z bratom, ko bo dobila pred sabo mlajšega otroka.
da pa bi karkoli vedela na pamet brez kartoteke, je pa itak utopija pričakovat.

meni se družinski zdravnik ne zdi najbolj super ideja, no.[/quote]

Na pamet vse seveda ne.

Samo me je pa pri drugem obisku z mlajšim sinom opozorila, da je možen izvor težva v astmi (sum na astmo), sama sem namreč astmatik, pa sama še nise bila nikoli prej pri njej na pregledu. No ravno zaradi tega sem bila kar presenečena.[/quote]

Za sum pa astmo pa res ni treba, da si genij, saj so simptomi znani.

Jaz sem imela tudi sum na astmo, pa potem ni bila. Tako da tudi pri vas ni nujno, kljub družinski anamnezi.

Bi se pa jaz pri odločitvi za zdravnika zanašala na vse prej kot to, ali me prepozna, ko pridem skozi vrata in pozna mojo družino. Meni je prevagalo, da me posluša, zares posluša (ne z enim ušesom), pa da ne kompilicira, ko je treba napisati recept (za seneni nahod recimo, čeprav nisem bila na testih) in napotnico – zaradi tega sem šla od prejšnjega zdravnika. Pa da je strokovna. Pa nikoli ji ni problem poklicati v lekarno, ali je določeno zdravilo na zalogi.

Ali ob tem ve, kakšne bolezni ima moja mama, mi je popolnoma irelevantno. Ob sumu na kakšne dedne bolezni ali raka itak vprašajo po družinski anamnezi. Ob sumu na seneni nahod me je najprej vprašala, ali ima še kdo v družini podobne težave. 10 sekund časa za vprašanje in odgovor.

jaz pa pravim, da si zapomnim več kot si vi mogoče predstavljate (jaz sama osebno več ali manj vse kar ni le običen prehlad).

mi smo to prakticirali kar nekaj let in bi še naprej, ampak naš druž. zdravnik je bil pediater koncesionar, tem so pa oklestili dotacije iz glavarine na normativ, tako smo sse odločili da otroci ostanejo kjer so, nama je poiskala drugega zdravnika

Prakticiramo že leta. Prvo je bil pri zdravnici mož, nato jaz, ko sem rodila, pa še otrok. Ker je naša zdravnica pediatrinja in družinska zdravnica je največja težava v tem, da je vedno gužva in se precej načakaš, naročanja po telefonu ne prakticirajo.
Prednosti pa je veliko. Zdravnici popolnoma zaupam, pozna vse bolezni v družini – ja, zelo veliko tudi brez kartona, saj živimo v manjšem mestu, otroka večkrat tja pelje tudi babica in ga vedno sprejme, tudi brez zdravstvene kartice, nobenega kompliciranja pri bolniški (koristila 3x po nekaj dni v zadnjih 15 letih – mogoče zato?), nobenega problema glede dodatnih preiskav, večkrat se o bolezni posvetujemo kar preko telefona, če ne kaže na nič resnejšega, ne predpisuje antibiotikov za vsako figo – je pa vse to odvisno od zdravnika, ne pa od tega ali je le-ta splošni ali družinski.

imamo vsi eno zdravnico, spec.druž.medicine…..res ni pediater ima pa tri svoje otroke, tako da je še več kot pediater………ja ja….skupaj se staramo, le da je od mene mlajša 18 let……ji popolnoma zaupamo, res pa je da zaenkrat nismo imeli še smrtnih bolezni………….in smotudi kar zdravi….Zaenkrat imamo srečo z zdravjem!

No, če je od tebe mlajša 18 let, potem ni mogla prav veliko delat s tvojimi otroki. Tudi, če je bila ekstremno pridna študentka in tvoja zdravnica že od začetka kariere, si imela ti vsaj 45 let, ko je pričela tvojo družino obravnavat.

Ker je poznavanje kartoteke in to, koliko si zapomniš, nepomembno, si predvsem zapomni tole:
pediater in šolski zdravnik imata 6 letno specializacijo s specialističnim kroženjem in učenjem patologije populacije do 19. leta starosti. Družinski zdravnik ima pediatrije natanko 3 (tri) tedne.
Se ti potem to zdi primerljivo?

In potem praviš, da vsi družinski zdravniki delajo na blef z otroci?????

A ni tole malo ruleti podobno?

Mislim, da je bila vsa poanta uvedbe družinskih zdravnikov ukinitev pediatrov. Je bil pred leti kar velik halo glede tega, pa očitno ni šlo skozi.

In zdaj imamo mešano solato.

ja, leelee_

pozno sem imela otroke………….dojenčki so bili pa na otroškem oddelku in vsakič pri drugi zdravnici, ki nobena razen predstojnice otr.odd…ni bila pediater, ampak dr. med……….kaj ti to torej pove……….Pediatri so zadnjih 15 let množično zasedli ordinacije . jaz sem že vse življenje pri dr.med., no moja je hitro opravila spec.iz druž,med.vsaj zdaj smo popredalčkani.

Čudno res, pediater je zdravnik, torej dr. med., specialist pediater. A kdo tega ni vedel?
Pediatri niso zasedli ordinacij, pač pa imamo v Sloveniji srečo, da za otroke na osnovni ravni skrbi specialist, ki je speciliziran za otroke.

V določenih državah imajo tako (če me spomin ne vara, sem zadnjič brala o Kanadi), da se z ginekološkimi zadevami ukvarjajo kar splošni zdravniki. Če se vam zdi tako fajn, da za vaše otroke splošni zdravniki skrbijo, a bi ga sebi tudi namesto ginekologa zrihtale?

tiste, ki si tam ginekologa zaradi denarja ne morejo privoščit, mogoče… sicer pa so na vseh državah na zahodu specializirani ginekologi, pa saj to je osnovni standard.
OB-Gyn pa guglaj.

Zakaj pa ginekolog je osnovni standard, pediater je pa odveč in slabša izbira napram splošnemu zdravniku?

Nekatere države pač na osnovnem nivoju nimajo ne pedaitra ne ginekologa. Pri nas ju imamo več desetletij in ta standard nam zavidajo. Kot že napisano; ne more nekdo, ki je pediatrijo poglobljeno študiral(hm, hm) 3 tedne (3 tedne predavanj iz pediatrije med specialističnim kroženjem družinske medicine) vedeti enako in enako dobro skrbeti za otroke (preventivni pregledi, cepljenja, razvoj, posebnosti otroškega obdobja-otrok NI POMANJŠAN ODRASLI), skrbeti enako dobro kot tisti, ki se je 5 let poglobljeno učil za zdravljenje te populacije.
Ker je zdajšnji minister tudi pred časom sanjal o takšni ureditvi, si je raje ne želite, želja se vam lahko celo uresniči.

jaz bom pa takole rekel. Star sem 40+. O rojstva imam isto zdravnico in zdravila je štiri generacije v naši hiši bolj ali manj uspešno. In po pravici povedano 24 ur na dan je dosegljiva in ni problema, če je kriza stopit do nje in vsaj s človeškim pristopom rešuje naše zdravstvene probleme. In da se razumemo, če ima nekdo angino je ne morimo zaradi tega ob dveh ponoči.
Enostavno pa ne zamenjam moje dohtarce za deset specialistov pediatrov ali kakšnih drugih spec, ki imajo ne vem koliko prakse. Enostavno je tega skoraj pol stoletja izkušenj dovolj, da ji zaupamo.

New Report

Close