Električni skiro
Spoštovani!
Sicer ne vem, če je bila ta tema že omenjena (se opravičujem, če jo ponovno odpiram). Zanima me, kakšni so predpisi (če sploh obstajajo) za vožnjo z električnim skirojem. Namreč včeraj zvečer so me ustavili policisti in mi precej nesramno povedali, da se s skirojem ne bi smel voziti po cesti ampak po pločniku. Tu se moje dojemanje CPP ustavi ker, če me spomin ne vara, se po pločniku ne smeš voziti niti s kolesom, kaj šele z električnim skirojem, ki je bistveno hitrejši (moj zmore hitrosti tudi do 40 km/h). Urejenih kolesarskih poti po mestu nimamo (če tudi bi bile, je najvišja dovoljena hitrost na njih 25 km/h). Prav tako, mi je gospod v uniformi rekel “kazen za to je 500€, predvidevam, da jih nimate”. Torej, če povzamem, zanima me, kje in s kolikšno hitrostjo se lahko vozim s skirojem in kakšne so globe oziroma sankcije za kršitev teh pravil. Vesel bom tudi kakšne uporabne povezave do Uradnega lista oziroma kakšnega zakonika.
Lep pozdrav,
J
Pozdravljeni, trenutno ni zakonsko opredeljeno kje se lahko vozi z skirojem. Z sprejetjo nove prometne zakonodaje naj bi bilo to urejeno. Trenutno se na pločniku “lahko” vozite z hitrostjo pešcev (3-5km/h). Na kolesarski stezi max. do 25km/h (kar je v urbanih središčh zelo hitro), vse ostalo pa naj bi se dogajalo ob desnem robu smernega vozišča razen kjer je izrecno prepovedno z znakom ali pravili (npr hitra cesta, CRMV, AC). Marsikdaj policisti, zaradi varnosti, nastopijo tako, kot so pri vas. Ni mi znano po katerem členu bi vas lahko kaznovali v dogodku kot ste ga opisali. Žal vam ne morem podati točnega odgovora dokler se zakonsko ne uredijo te zadeve. Lp