Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek Finančna policija kot brezzobi tiger?

Finančna policija kot brezzobi tiger?

Finančna policija kot brezzobi tiger?

“Borut Pahor bi preganjal gospodarski kriminal. Toda Slovenijo v resnici pesti politični kriminal. Še en socialdemokrat starega kova ki težavo namesto v politiki vidi v gospodarstvu.”

Borut Pahor pristavlja svoj predvolilni lonček k janševem boju proti tajkunom in napoveduje v primeru svoje zmage finančno policijo.

Toda vzrok zakaj v Sloveniji kriminala belih ovratnikov doslej nismo preganjali je drugje. V pomanjkanju politične volje preganjati svoje.

(vprašanje za kviska – koliko parlamentarcev je v preteklih sedemnajstih letih obiskala davčna inšpekcija?)

Borut Pahor je nedavno na programski konferenci SD gostil bivšega tožilca Boštjana Penka. Penko je odgovoren za opustitev pregona v kar nekaj odmevnih primerih. Denimo – opustitev pregona skupinskega posilstva 13 letne deklice iz Ambrusa za katerega so bili obtoženi trije člani družine Strojan. Ali pa – opustitev pregona v primeru Orion. Kaj bi bila Penkova glavna naloga v morebitni vladi SD? Opustiti preganjanje še več posilstev in Orionov?

V času, ko je bila stranka Boruta Pahorja v vladi so nekateri poslanci levice nesramno obogateli. Se je Borut Pahor zavzel za opustitev imunitete in raziskavo izvora njihovega premoženja? Nekaterim je koruptivna dejanja spregledal in so danes na pomemnih državnih funkcijah ali celo kandidati za člane vlade v primeru zmage SD.

Kandidat za Povšetovo je po našem mnenju poslanec Tone Anderlič iz partnerske LDS. Danes nadzoruje delo obrambnega ministrstva. Hkrati je drugi največji lastnik zloglasnega SCT in kontraverznih parcel s pogledom na morje v Ankaranu. Če bi v času, ko je to “ustvarjal” leva vlada (v kateri je bil Borut Pahor) imela željo raziskovati to umazanijo za to ne bi potrebovala finančne policije, ampak bi zadostovala preprosta davčna inšpekcija.

Marko Pavliha je kot minister osebno odobril zloglasni pravilnik o tosamini torbici prve pomoči s katerim je vse voznike prisilil, da kupujejo torbico točno določenega proizvajalca. V pravilniku so namerno s točnimi merami in vsebino torbice prve pomoči, ki so se ujemale le s torbico podjetja Tosama izločili konkurenco (npr. cenejše evropske torbice po DIN standardu, ki so dobre za Nemce, ampak očitno ne dovolj dobre za Slovence). Namesto v zaporu je danes Marko Pavliha ključni član ožjega Pahorjevega “teama sprememb”.

Bo Pahor koalicijo sestavljal s svetovalcem uprave ob kontraverznem (in sodno preganjanem) prevzemu BTC in članom Zares Matejem Lahovnikom? Tistim Matejem Lahovnikom, ki je bil lobist Laškega ob prevzemu pivovarne Union s čimer je bila dosežena škodljiva koncentracija lastništva? Včeraj svetovalec uprave BTC, danes lobist Laškega in borec proti regulatorjem – jutri pa preganjalec gospodarskega kriminala. And pigs fly.

Po razpadu stranke SNS je Sašo Peče nenadoma začel z intenzivnimi “investicijami”. Najprej je (podobno kot vnet nasprotnik privatizacije slovenskega premoženja in Janeza Janše Matej Lahovnik) skušal kupiti za 50.000 evrov delnic v NKBM. Pred dvema tednoma pa je “investiral” v 50.000 vreden avtomobil. Bo Borut Pahor v morebitni koaliciji z Zares in/ali SLS raziskal ta primer? Ali pa bo naletel na koalicijsko blokado?

Zmago Jelinčič je novinarko Ano Jud tožil, ker ga je obtožila, da je od Vzajemne za zagovarjanje privatizacije pridobil 60 milijonov starih tolarjev plačila. In tožbo izgubil.

Gregor Golobič in Pavel Gantar so le nekatera politična imena, ki so od države s popustom odkupila elitna stanovanja sredi Ljubljane (za katera so prej plačevali neprofitne najemnine, ker si kot poslanci niso mogli privoščiti tržnih, kot vsi drugi državljani in državljanke); po zakonih in pravilih, ki jih je sprejela njihova politična opcija.

Nedavno so pri TPC Livade novinarji odkrili elitno stanovanje s pogledom na morje Zaresove Andrijane Starine Kosem. Po (nepreverjenih) podatkih ima v isti stavbi dve stanovanji Katarina Kresal.

Po “gradbinskih” aretacijah nenadoma celotna mi-se-ne-vtikamo-v-pravosodno-vejo-oblasti opozicija z vsemi medijskimi topovi napada generalno javno tožilko (ne slepite se, gotovo bi bilo v primeru, da bi bila sedanja vlada v opoziciji enako)

Problem nepremičninske korupcije je v Sloveniji tako akuten, da bi lahko za korupcijo politikov uvedli paralelno valuto – eno stanovanje.

Naša politika je tako prepletena z njo, da bi lahko za parlamentarce pred začetkom mandata uvedli obvezno enoletno služenje v zaporu (dvoletno za povratnike!). Borut Pahor bi preganjal gospodarski kriminal. Toda Slovenijo v resnici pesti politični kriminal. Še en socialdemokrat starega kova ki težavo namesto v politiki vidi v gospodarstvu.

Slovenija ne potrebuje novih institucij ali zakonov, da bi se borila proti kriminalu. Potrebuje poenostavitev in dosledno izvajanje obstoječe zakonodaje, učinkovitejše inštitucije, neskorumpirane regulatorje in predvem ogromno politične volje.

Gospodarski kriminal se v naši državi namreč začne in konča pri visoki politiki. Ne v gospodarstvu. Z zavezniki, kakršne okoli sebe zbira Borut Pahor (omenimo Zares, kjer se je zbralo jedro korupcije zloglasne stare LDS) bo finančna policija zgolj še en nepotreben strošek proračuna; brezzobi tiger, ki bo preganjal hiper- regulirane in hiper- obdavčene podjetnike (klasičen populistični socialdemokratski pregon “kapitala” v imenu “dela”), da bodo lahko skorumpirani politiki mirno kradli naprej.

New Report

Close