Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek finančni najem : poslovni najem ???

finančni najem : poslovni najem ???

Kakšne so bistvene razlike?

Sloncek

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

ne glede na naslov pogodbe moraš paziti na vsebino:
finančni najem: kadar večji del (pomemben) koristi in tveganja od uporabe sredstva prejme najemodajalec (več kot 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) je v vsakem primeru finančni najem (tudi če ni v pogodbi določeno, da bo po koncu najema lastnina na stvari prešla na najemodajalca – čeprav je veliko pogodb takšnih)
če pa misliš knjigovodsko finančni najem:
osnovno sredstva ima na aktivi (R0-ponavadi k040) najemojemalec, njegov strošek je amortizacija, prihodek najemodajalca so obresti
poslovni najem: osno. sred. ima v aktivi najemodajalec, njegov prihodek so prihodki od oddaje (posl.prih), najemnina pa je stroške najemojemalca.

Jaz gledam na to nekako takole:
Finančni najem: ti uporabljaš in vzdržuješ (servisiraš) npr. avto, in odplačuješ obroke. Avto do odplačila ni v tvoji lasti.
Poslovni najem: ti vzameš avto v najem za npr 2/3 njegove amortizacijske dobe, plačuješ najemnino, na koncu ga vrneš. Stroške vzdrževanja (servise) plačuje najemodajalec.

Dostikrat te berem Slonček, pa vidim, da nimaš pojma o osnovnem znanju računovodenja. Namesto, da vedno tu na forumu sprašuješ bedarije, poglej raje na računovodja.com in pa predlagam, da za začetek dodobra preštudiraš Slovenske računovodske standarde 2006 (najbrž še ne veš, da so letos novi). Tam dobiš vse odgovore na svoja vprašanja.

Pa še odgovor:

SRS 1
1.46 k) Finančni najem je najem, pri katerem se pomembna tveganja in pomembne koristi, povezani z lastništvom nad najetim opredmetenim osnovnim sredstvom, prenesejo na najemnika. Lastninska pravica lahko preide na najemnika ali pa tudi ne. Takega najema praviloma ni mogoče enostransko razveljaviti. Najemodajalcu zagotavlja povrnitev naložbe v najem in še dobiček.

1.59. Vsi najemi, ki niso finančni, so poslovni. Najem nepremičnin (predvsem zemljišč in zgradb) se uvršča med poslovne ali finančne najeme na enak način kot najemi drugih sredstev.

Opredmeteno osnovno sredstvo, ki se uporablja za dajanje v najem in ki izpolnjuje pogoje za razvrstitev med naložbene nepremičnine, se obravnava po SRS 6.

Vir:

anda-mp – HVALA!
Točno tole sem iskala. Se učim za izpit, pa je eno vprašanje točno na temo finančnega najema in OS.

”če pa misliš knjigovodsko finančni najem:
osnovno sredstva ima na aktivi (R0-ponavadi k040) najemojemalec, njegov strošek je amortizacija, prihodek najemodajalca so obresti
poslovni najem: osno. sred. ima v aktivi najemodajalec, njegov prihodek so prihodki od oddaje (posl.prih), najemnina pa je stroške najemojemalca”

Hvala vsem za odgovore!
Sloncek

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Draga Žaba!

Ne obstajajo neumna vprašanja, ampak neumni odgovori.

In iz tvojega odgovora sem praktično uporabno gledano najmanj izvedela (print SRS si znam tudi sama z neta dol potegnit). Če to ni tvoje področje, se ne obremenjuj z njim.

Jaz sem pa že 100X povedala, da se še učim. In verjetno se bom do konca življenja tako kot vsi. Eni pač priznamo :)))

P.S.: Pa si ti prebrala in RAZUMELA nove SRS???

Sloncek

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Žaba,

na žalost je ni žive sile, ki premaknil tega Slončka. Je pač slonja!

Pa kaj je z vami danes? Pa kaj vas moti, če vprašam?

Sloncek

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

LOL

Res ti predlagam, da preštudiraš SRS. Ne preberi, preštudiraj! Ker če se učiš za izpi, potem ti tisti odgovor ne bo zadosti. V SRS 1 je še mnogo več napisanega na to temo. Če prvič ne boš razumela, pač preberi še enkrat. Nihče pa ti ne mora dati točnega odgovora na tako obsežno vprašanje. S takim odgovorom izpita ne boš naredila. Vsi smo se učili, vemo kako zafrknjen sistem imamo v Slov., zato – vzemi v roke SRS in študiraj.

Uspešen študij in presedljaj na drug forum za taka vprašanja.

Glej Žaba! Ne želim biti nesramna, ampak:

”Avtor: žaba
Datum: 18-11-05 14:50
Nič ne šivam, ker delam v komerciali.
Lep dan.”

Torej, če ne delaš v računovodstvu, knjigovodstvu, finančni službi… se s takimi stvarmi ne obremenjuj. Sploh pa ne z mano.

Sloncek

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

xerox=1 najdba=novo kreiran nick=žaba?

Sloncek

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Slonči

Samo pozdravim te. Na vprašanje nimam pojma saj veš to ni moje področje.

Ali si doma? Kdaj imaš izpit?

Moj dva sončka ravno spita pa sem malo tu gor.

Pa pa.

Oglasi se kaj.

Nauša

Mogoče ti bo tole kaj pomagalo

Naj ti polepša dan.

New Report

Close