Folk zmešan v stačunah
Jvbmn, 26.10.2021 ob 10:50
HALOŽANKA, 26.10.2021 ob 07:08
Jvbmn, 25.10.2021 ob 19:51
HALOŽANKA, 25.10.2021 ob 16:54
Delati z ljudmi je vedno težje. Zadnjih 5 let sem tudi jaz opazila razliko. Če je včasih bilo 95% ljudi popolnoma OK, 4% pogojno in kak procent tekih, ki so zaradi osebnih težav bili neznosni, je danes takih tam nekje 40%.
Ljudje ne razumejo, da je trgovina kraj, kjer izbereč in plačaš. Ne hočejo komplet uslugo in za konec še občutek superiornosti. Neodločni, mencavi, sprašujejo in ne poslušajo, sprešujejo nemogoče stvari o artiklih……ja ljudje, trgovec s 3 letno šolo naj vse to obvlada?
Še nikoli nisem naletela na odrezavega trgovca ali trgovke, sem pa že velikokrat posredovala pri izživljanju nad njimi, zadnjič ravno v soboto v eni trgovinici, ko je obupna stranka zahtevala od trgovke malodane, da ji pride pridetlat česen.
Če ga ne znaš posaditi in zgooglati kako in kaj, ga ne sadi.
GLej, prodaja ni neka zagonetna rec. In ce prodajas v tehnicni trgovini npr., moras pac kaj vedet, ne pa da ves manj kot povprecna stranka. 3-letna sola ne pomeni, da ne mores vedet par faktov o vsakem izdelku in splosno o zadevah, ki jih prodajas. Drugace, zakaj si sploh tam?
Res ali kaj, torej mora trgovec vedeti, kaj tebi odgovarja?
Ko stranka sprašuje, če je to dovolj za eno gredo, ne ve pa povedati kako veliko, potem sprašuje, če bo uspeval na najeni zemlji…..
Od kdaj je trgovec agronom?
In potem še, gospa, ki rabi pečico in ima 101 vprašanje o pirolizi, na oddelku pa dva trgovca in 10 strank……
Trgovčeva naloga je, da pečico razstavi, da pove kje so pečice, ne pa da podrobno razlaga o funkcijah in ugotavlja, kaj stranki paše, se ti ne zdi?
TAkega prodajalca noben ne rab. Za to delat je treba hodit v solo?
Si moreš misliti a?
Ti pa, če ne veš po kaj greš v trgovino in kaj hočeš, pa si verjetno tudi iz šole za otroke in ljudi s posebnimi potrebami.
Zmatrana, pozdravljena! Te čisto razumem – čas, ko sem se bila prisiljena zaposliti kot prodajalka, je bil eden najbolj izzivnih v mojem življenju. Pritiski in zahrbtnost sodelavk, področne največje pra***e tega sveta, zraven pa dan na dan tečne in nespoštljive stranke. Bila sem vse, samo človek ne. S tisto minimalko sem se itak komaj preživela, za najemnino, fasngo in bencin, pa je blo konec. Res občudujem vse vas, ki ste že 10+ let zaposlene kot prodajalke, pa še zdržite. Jaz nisem, sem šla, ko sem dobila zaposlitev v svoji smeri. Zmatrana – drži se!
haha lol, 26.10.2021 ob 06:44
res ne veš a so ali niso vsaj z oš, 25.10.2021 ob 22:03
marrk, 25.10.2021 ob 21:52
res ne veš a so ali niso vsaj z oš, 25.10.2021 ob 21:27
to bi vse držalo, če ne bi jaz, ki pridem kupit kar rabim, na blagajni čakala kot zmešana, ker ima preobremenjena trgovka tako zelo premalo časa, da se s strankami meni o kuhanju kosila, receptih in o xy sosedih. in kot drugo, zdaj so pa že kar uboge s triletno šolo? malo prej so bile une z visokošolsko izobrazbo, magisteriji itd. poleg ju so trgovke edine, ki non stop tulijo, kako grozne delovnike imajo, hkrati pa od strank pričakujejo, da že pred koncem uradnega odpiralnega časa preprosto izginejo. naj gredo za 1 mesec kam v gospodarstvo probat, pa saj jih po treh dneh pobere. pa v glavo naj si vbijejo, to niti za tiste s triletno sš ni tako zahtevno, da se strank tiče le odpiralni čas trgovine. delovni čas zaposlenih pa se tiče nadrejenih.
več kot očitno, ti nisi nikoli delala vikende, zato bodi raje tiho
v trgovini ne. delam pa v gospodarstvu in to ne samo vikende. zato pa glede na cviljenje zgoraj z gotovostjo lahko trdim, da pojma nimajo, kaj pomenijo nori delavniki. če pa mislijo, da je lahko ali lažje, lahko pa poskusijo. jim popolnoma nihče ne brani.
in če delaš v gospodarstvu si pa bog i batina in zdaj lahko druge ponižuješ???! Kaj ti bo izobrazba če si pa nevzgojeno bitje. Zaradi takih primitivcev, ki se znašajo na trgovke, je potem stanje takšno kot je, zanič družba, ki gleda samo na svojo lastno rit. Bi te dala enkrat delat na tak položaj da vidiš, pa se potem oglašaj. Sicer pa svaka čast da osebe, ki imajo višjo izobrazbo, sprejmejo delo trgovke, pa prenašajo vaše muhe. marsikatera bi lahko doma sedela pa vlekla socialno, dokler ne pride sanjska služba.
in kje piše, da se jaz obnašam poniževalno. oziroma kako to, da so v trgovini, kjer redno kupujem, nekatere prodajalke vedno profesionalne, imajo popolnoma normalen odnos do strank, so nasmejane, na drugi strani pa takšne, ki so večno nezadovoljne, jamrajoče, včasih na meji nesramnosti? da prav upaš, da ne bo npr. za blagajno, ker ti voljo do življenja zbije že, če jo samo pogledaš.
Se strinjam s tabo. Obstajajo tudi normalne stranke, ki včasih naletimo tudi na kakšno nesramno trgovko. Enkrat se mi je v trgovini z oblačili zgodilo, da sem šla v garderobo pomirjat en kos oblačila. Garderoba je bila totalno razmetana, očitno od stranke pred mano. Vendar je trgovka mislila da sem bila jaz in me dobesedno nardrla!!! Halo?
Druga anekdoda pa je da sem fantu kupovala majico, tudi v trgovini z oblačili, plus kupila sem nekaj za sebe. Ko pa sem šla na blagajno na moškem oddelku, ker je bila na ženskem ful guzva… Pa mi trgovka ni hotela poračunati, čeprav tam na blagajni na moškem oddelku ni bilo nikogar. Očitno se ji ni dalo delat. Halo.
Tudi trgovke ste ene zelo zelo nesramne in ne samo stranke.!
Svet gre v ku….!
Nobene vljudnosti nikjer več.
Francka862, 26.10.2021 ob 14:23
Se strinjam s tabo. Obstajajo tudi normalne stranke, ki včasih naletimo tudi na kakšno nesramno trgovko. Enkrat se mi je v trgovini z oblačili zgodilo, da sem šla v garderobo pomirjat en kos oblačila. Garderoba je bila totalno razmetana, očitno od stranke pred mano. Vendar je trgovka mislila da sem bila jaz in me dobesedno nardrla!!! Halo?
Druga anekdoda pa je da sem fantu kupovala majico, tudi v trgovini z oblačili, plus kupila sem nekaj za sebe. Ko pa sem šla na blagajno na moškem oddelku, ker je bila na ženskem ful guzva… Pa mi trgovka ni hotela poračunati, čeprav tam na blagajni na moškem oddelku ni bilo nikogar. Očitno se ji ni dalo delat. Halo.
Tudi trgovke ste ene zelo zelo nesramne in ne samo stranke.!
Svet gre v ku….!
Nobene vljudnosti nikjer več.
Naj navedem tudi to da je imela odprto blagajno, in da je navedla razlog ker sem ženska naj grem na ženski oddelek plačat, čeprav sem imela tudi moško stvar vmes. In v takih trgovinah me ne vidite nikoli več.
Kaj če bi bla moški pa bi lahko plačala tam? Hmm
V take trgovine pa če prodajate nevem kaj me ne vidite več. 😅
Nesposobna si, 23.10.2021 ob 23:11
Zmatrana, 23.10.2021 ob 21:40
Tole pišem, da boste stranke raznih trgovin mogoče dojele, da ste preprosto nagravžni, brez kančka empatije, razumevanja do sočloveka. Trgovke so ženske, ki morajo preživeti družine s sramotno plačo. Delamo po cele dneve, cel teden, urniki abnormalni, šefi nas stalno je.bejo v glavo, smo vse od čistilk, psihologov, osebnih svetovalcev, računovodij, aranžerk, modnih stilistov, skladiščnikov, smetarjev,… za drobiž. Potem pa ste tukaj določene inteligentne stranke, ki ne veste lastnih konfekcij, kako velike joške imate, koliko ima vaš otrok obseg glave, kupujete stvari in pričakujete, da vam z metrom merimo, da bo ena je.bena škatla pasala v vaše stanovanje, zahtevate točno določene bankovce, ker ste se pač po kasiranju spomnili, da imate se nekaj drobiža, delate menjave za 2 evra, raz.fukate štacuno, puščate stvari vsepovsod, vaši otroci polivajo sokce po tleh, igrajo se skrivalnice, uničujejo igrače, vaše zafnane smrklje delajo kolo pri blagajni (resno wtf!?), in kar me najbolj razf.uka, 5 minut pred zaprtjem, ko moramo še vse zaključit, pridete po eno totalno nepomembno malenkost, ki ni življenskega pomena, ker se sprehajate, ker vam je preprosto dolgčas. Pa tale preverjanje za pct, ki nam ga šefi vsiljujejo, zmerjanje z raznimi pras.icami, tožbami, zakoni, dejte si tja v butasto betico zabit, da nas boli k.urac za to, spravljite se na tiste, ki so vir tega idiotizma, ne pa na nas, ki nas jeb.ejo z vseh koncev.
Pa kdo ti je kriv, da si trgovka? Da se takole spravljaš nad nedolžnimi ljudmi, sramota. Pa pejt delat v proizvodnjo, tam ni nobenih strank, plača pa ista.
Nisem trgovka, ampak čisto razumem avtorico, ker sem tudi sama opazila brezbrižnost ljudi.
In vse, ki pišete, da bi hodila v šolo in ne bila trgovka – nimajo vsi enakih pogojev v življenju.
LP
Brezvezna, 23.10.2021 ob 22:09
Verjamem, da je veliko strank takih, ker so ljudje vsak dan bolj razvajeni in brez osnovne kulture. Ampak tudi nekatere trgovke so tečne. Še niti ne pomeriš oblačila, že stoji pred zaveso in sprašuje, če je v redu. Po možnosti še, če lahko vidi. Ima kdo kakšen pameten odgovor za tak primer?
Nadrejeni pritiskajo na prodajalke, da čimveč pristopajo do strank (da bi se več prodalo) sploh v trgovinah z manjšo prodajo. Takšna je vsaj moja izkušnja. Z veseljem pomagam, ko me stranka vpraša za pomoč, sovražim pa biti vsiljiva. Ampak šefi konstantno pritiskajo pa tudi sodelavci tožijo če tega ne počnem. Ponekod imajo tudi osebno uspešnost glede na prodajo, zato se še bolj trudijo. V glavnem, sem prepričana, da bi vsaka prodajalka raje v miru zlagala cunje v kotu kot tebe spraševala če ti pomaga, ampak je primorana če želi ostati zaposlena.
Če pa kaj pogrešam iz let preživetih v zda je pa odnos do kupca/stranke. V trgovinah z oblačili te vedno lepo pozdravijo, vprašajo če lahko pomagajo, vprašajo če ti pripravijo kabino (ja samo daješ jim v naročje in naštimajo v določeno kabino), ko pomerjaš stojijo tam in ti prinesejo drugo številko če ti ni prav, poznajo materiale, kdo je kreiral kaj, kako se vzdržuje….na splošno ni šans da delaš v storitvenem sektorju in ne znaš pojasniti stranki kaj prodajaš oz. kakšne storitve nudijo. So pa plačane po prometu. Mogoče to ni slaba ideja. Isto velja v recimo trgovini z elektroniko. Ni šans da prodajaš pralne stroje pa ne znaš pojasniti razlike med njimi, prednosti, lastnosti…priporočiti stranki ko ti pove svoje želje. Poznavanje robe, ki jo prodajaš logično sodi v tvoje delo. Si predstavljate da greste kupovat avto pa vam ne zna pojasniti razlike med dizlom in bencinarjem? Pa da ne pozna specifikacij avtov, ki jih prodaja? Mislim kaj točno je potem tam potreben? Se da nekoga za blagajno in samo kasira. Ostalo očitno so dolžne stranke same vse vedet. In zato cvetijo posli trgovinam na spletu, ker kdo bo zabil par ur v trgovini kjer ti ne znajo pomagat? Če lahko isto prebereš na netu v dveh klikih in s tretjim kupiš.
Isto je v gostilni, te posedejo, se predstavijo po imenu, kozarec z vodo nimaš nikoli prazen, znajo povedati kako in iz česa je sestavljena določena hrana….
Ta del je resno totalno zgrešen pri nas. Pač dejstvo je da ste tam zaradi strank. Če strank ne bo bo šla trgovina papa. In ja določene stranke so za v polje. Ne samo v trgovinah. To vsi, ki delamo z ljudmi vemo. Ampak to pač nekako vzameš v zakup če delaš z ljudmi. Ti je menda jasno da boš na vse možno naletel. Ne da je opravičljivo, ampak ljudje so pač kakršni so. Ampak če si plačan za neko delo se moraš pač obnašati profesionalno. Tudi če imaš norce nasproti. Neglede na čustva. Izražanje svojih čustev in frustracij pač ne spada v delovni čas.
primerjava, 26.10.2021 ob 18:11
Če pa kaj pogrešam iz let preživetih v zda je pa odnos do kupca/stranke. V trgovinah z oblačili te vedno lepo pozdravijo, vprašajo če lahko pomagajo, vprašajo če ti pripravijo kabino (ja samo daješ jim v naročje in naštimajo v določeno kabino), ko pomerjaš stojijo tam in ti prinesejo drugo številko če ti ni prav, poznajo materiale, kdo je kreiral kaj, kako se vzdržuje….na splošno ni šans da delaš v storitvenem sektorju in ne znaš pojasniti stranki kaj prodajaš oz. kakšne storitve nudijo. So pa plačane po prometu. Mogoče to ni slaba ideja. Isto velja v recimo trgovini z elektroniko. Ni šans da prodajaš pralne stroje pa ne znaš pojasniti razlike med njimi, prednosti, lastnosti…priporočiti stranki ko ti pove svoje želje. Poznavanje robe, ki jo prodajaš logično sodi v tvoje delo. Si predstavljate da greste kupovat avto pa vam ne zna pojasniti razlike med dizlom in bencinarjem? Pa da ne pozna specifikacij avtov, ki jih prodaja? Mislim kaj točno je potem tam potreben? Se da nekoga za blagajno in samo kasira. Ostalo očitno so dolžne stranke same vse vedet. In zato cvetijo posli trgovinam na spletu, ker kdo bo zabil par ur v trgovini kjer ti ne znajo pomagat? Če lahko isto prebereš na netu v dveh klikih in s tretjim kupiš.
Isto je v gostilni, te posedejo, se predstavijo po imenu, kozarec z vodo nimaš nikoli prazen, znajo povedati kako in iz česa je sestavljena določena hrana….
Ta del je resno totalno zgrešen pri nas. Pač dejstvo je da ste tam zaradi strank. Če strank ne bo bo šla trgovina papa. In ja določene stranke so za v polje. Ne samo v trgovinah. To vsi, ki delamo z ljudmi vemo. Ampak to pač nekako vzameš v zakup če delaš z ljudmi. Ti je menda jasno da boš na vse možno naletel. Ne da je opravičljivo, ampak ljudje so pač kakršni so. Ampak če si plačan za neko delo se moraš pač obnašati profesionalno. Tudi če imaš norce nasproti. Neglede na čustva. Izražanje svojih čustev in frustracij pač ne spada v delovni čas.
Avtov ne prodajajo trgovci pač pa prodajalci, enako belo tehniko. In razlika je med prodajo delikatese, oblačil, pralnimi stroji avti, raketami….. se ti ne zdi, tudi v ameriki.
Mimogrede, tam sem živel in v Val-Maru so samo filatorji in blagajniki, v diskontnih tekstilnih tipa elp tudi, tako da ne bluzi.
člčćčllk, 26.10.2021 ob 18:54
Avtov ne prodajajo trgovci pač pa prodajalci, enako belo tehniko. In razlika je med prodajo delikatese, oblačil, pralnimi stroji avti, raketami….. se ti ne zdi, tudi v ameriki.
Mimogrede, tam sem živel in v Val-Maru so samo filatorji in blagajniki, v diskontnih tekstilnih tipa elp tudi, tako da ne bluzi.
Pa nisem hodila v diskonte po cunje in v walmart. In kjerkoli sem bila (tudi v delikatesi) so znali razložiti kaj prodajajo. In glede na to da ja walmart ogromna štacuna kjer imajo več oddelkov in za vsak oddelek druge prodajalce, sem 100% da ti tudi tam pomagajo če vprašaš. V Costco recimo, ki je primerljiv so najbolj prijazni prodajalci kar sem jih kdaj videla. Še zložijo ti v vrečke v trgovinah s hrano. In ne ni nobene razlike ali prodajaš nogavice ali pa avto, poznat moraš zadeve ki jih prodajaš. Nisi tam za okras. Mislim to so osnove no.
Sploh ni problem v prodajalkah ali strankah. Problem je v ljudeh na splošno. Družba je postala skupek pavijanov in pavov, ki se po socialnih omrežjih kitijo s perjem in rdečimi ponarejenimi ritami. Vse gre v “jaz,jaz, jaz”, vsi vedo vse, vsi so najboljši, vsem vse pripada, istočasno je pa vse tako ponarejeno, da ne moreš verjet. Ne more iz tega potem izvirat čut za sočloveka in normalno obnašanje. Ne v privat svetu, ne v poslovnem svetu.
Ja verjamem ljudje so nagravžni in egoistični. Čedaje bolj zagledani vase.
Ampak vseeno se ne morem 100% strinjat z vami. Če je trgovina odprta do 7h je odprta do takrat. Prodajalec bi morali imeti delovnik potem še najmanj pol ure da vse uredi. In kaj je kupcu pomembno kaj ne je zelo osebna zadeva. Nekaj kar meni ni pomembno je lahko nekomu drugemo trenutno nujno, lahko otrok potrebuje naslednji dan za šolo, naprimer.
Glede predlaganja ševilk. Kot prvo blagovne znamke imajo zelo različne številke in ne nekateri ne vemo vseh teh številk na pamet. Pač to ni naša pripriteta v življenju. Kot drugo od kvalitetnega prodajalca v trgovini z oblačili bi se pričakovalo ne samo da svetuje glede številke pač pa tudi glede modela, da kupca usmeri kje in kaj prodajajo. Kaj misli da bi na njegovo postavo pasalo.
Ne pa da zavija z očmi če kupec vpraša glede številke.
Primitivka, 23.10.2021 ob 22:38
V šolo bi hodila, pa bi imela boljšo plačo in boljše pogoje dela.
IZJEMNO žslostno, kaj nosi Zemlja… take ljudi ki to pišejo: “V šolo bi hodila, pa ti nebi bilo treba opravljati takega dela!” A STE VI NORMMMAAAAALNIIIIII S TAKIMI IZJAVAMI?????? ALI VAS JE VSAJ KAJ MALO SRAM????? STE TO SPLOH ČLOVEK ČLOVEKU??? VSAKIČ, KO TO KDO NAPIŠE MI GRE NY JOK!!!!!! NEHAJTE PONIŽEVATI LJUDIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!! TO DELO BI MORSLO BITI ČASTNO!!!!!!! MOČNO UPAM, DA BO Z VAMI OBRAČUNALA KARMA!!!!!!!
No oprosti ampak če delaš z oblačili je tvoje delo da pomagaš najti pravo št. za kupca. Se sicer strinjam da so ljudje primitivni do amena, ampak kaj točno pa bi ti rada počela v službi? Samo za blagajno stala in računala? Potem lahko preko interneta kupimo. Jaz osebno bi zagovarjala sistem plačila po učinku. Ker tvoje delo je da postrežeš stranko in ji pomagaš izbrati. Predvsem pa da poznaš in razumeš stvari ki jih prodajaš. Da pridem po pralni stroj, zastavim eno vprašanje in mi reče da naj preberem specifikacije….mislim pa resno mislite da ste za okras tam? Kot rečeno, obstaja razlog zakaj nekateri raje po spletu kupujemo. Ker v večini trgovin prodajalci blage veze nimajo kaj sploh prodajajo, še manj pa kako se prodaja. So sicer svetle izjeme, ampak v večini je pa poden. Isti poden kot je veliko kupcev. Prepotentni primitivni ljudje.
Cevar, 16.10.2022 ob 10:05
Delo; sploh ne gre za to, da stranka vpraša za eno stvar pri pralnem stroju… Gre za to, da stranke guglajo in so prebrale vse možne forume o enem modelu pralnega stroja, prodajalca pa yebejo s takšnimi malenkostmi, da ne moreš verjet. In kar vse rečejo. Med biti iskren in biti nesramen je razlika.
IN zakaj stranke zbirajo informacije o stvareh, ki jih zelijo kupit, na internetu? Zato, ker v trgovini lahko smatras, da imas neskoncno sreco, ce dobis prodajalca, ki se bo s tabo ukvarjal in za povrh vsega se kaj vedel. Potem pa imas situacijo, da kupec vec ve o stvari, ki jo kupuje kot prodajalec. In to je zelo narobe. Men se ne da interneta studirat, ko grem kupit stvar xy. Ampak ga MORAM, ce hocem priblizno dobr nakup narest. In priznam nimam dobrega mnenja o prodajalcih, ki nimajo znanja o stvareh, ki jih prodajajo.
Glede konfekcije pa … pri eni znamki oblacil vem, da kupim hlace stevilka xy in mi bodo prav. Lahko probam se 10 drugih znamk in nic ne bo v redu. Dobra prodajalka po postavi ve, kaj kaksnemu kupcu svetovat. Kaj vse ti pa dajo za probat one druge …
Ja kje naj pa dobimo drugače informacije če pojma nimate kaj prodajate? In šola nima tu nobene veze. To se moraš naučiti na delu, kaj prodajaš, tako kot smo se mogli ostali. Če prodajaš stroje moraš vedeti kaj o strojih. So specifikacije, datasheets ipd. in študiraj. Kako misliš da ostali svoje delo opravljamo in se ga naučimo? Šola se ne konča z maturo. Večino stvari se moraš kar lepo na delovnem mestu naučit. Ker nisi tam namesto blagajne ampak kot prodajalec. Nisi tam za okras. Če si se te tam ne rabi, pridemo, poberemo nekaj o čemer smo se prej SAMI pozanimali in potegnemo kartico čez pos. Kaj točno tebe potem tam rabimo? Ko bo šlo vse online boste pa spet jokali da ni služb. Pa teh ki jih imate nočete opravljat. Bi samo stali tam, pokazali na pečice in račun naredili. V bistvu ste s pos mašino in kodami ter par znaki kje kaj je nadomestljivi očitno. In ja eni ljudje so kreteni. Vsak ki dela s strankami to ve. Spada k službi – žal. Niste trgovke edine ki kasirate ta šit. Pojdi delat v kakšen kontakten center za kakšen dan pa da te vidim. Pomoč uporabnikom pa to. Aja ne saj to ni zate, bi morala celo vedeti kaj pomagaš!