Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek generična hrana

generična hrana

V Mercatorju prodajajo generični sir, maslo, jajca;
V čem je razlika te generične hrane v primerjavi z ‘navadno’ (razen cene – gen. je opazno cenejša)?
Sta sir in maslo (gen. maslo ima daljši rok trajanja) obdelana na višji temperaturi?
So jajca enaka kot ‘navadna’, le da so manjše velikosti?
Vam je vseeno, katero hrano kupujete? gen. ali navadno?
Je gen. hrana slabše kvalitete?

HVALA za vaše odgovore!

Generični sir feta je narejen po enakih postopkih kot original feta, ampak ne sme uporabljati imena feta, ker je ime geografsko zaščiteno.

Sicer mi ni najbolj jasno, a ti to misliš izdelke njihove blagovne znamke, se pravi vse tisto kar je pakirano pod blagovno znamko Mercator?

Razlika med generično in ostalo hrano je le v tem, da generična nosi ime trgovine, ne pa original ime znamke. Trgovine se zmenijo s proizvajalci za manjšo ceno, ker garantirajo, da bodo vzeli določeno večjo količino proizvoda. Zato je cenejša od originala.


Res smo opazili napis ‘generična hrana’ le v Mercatorju, toda občutek imamo, da je to manj kvalitetna hrana, ki se prodaja povsod v hipermarketih.

Ali je point le v tem, kar je odg. ‘Generik’? Da je to blagovna znamka dol. trgovine, kvaliteta pa je ostala enaka? Zakaj je potem datum trajanja gen. masla nekaj mesecev, navadnega (lj. mlekarne) pa le nekaj tednov?
Če je to le blagovna znamka, potem je vse OK. Če pa je slabša kvaliteta, potem pa je vzrok za skrb

Generično hrano imaš tudi v vseh ostalih trgovskih verigah – Tuš,Spar,Hofer,Lidl…..

Za test kupi enak izdelek – generik in original – pa primerjaj kvaliteto.

Jaz mislim, da je ta hrana slabše kvalitete. Najhitreje lahko preizkusiš npr. na Mercatorjevi radenski ali pa na Mercatorjevem pivu, pa na mleku se tudi takoj čuti razlika. Pa ena gospa, ki dela v Ljubljanskih mlekarnah, je rekla, da zase ne bi nikoli kupila sladoleda, ki je delan za Mercator.

Generična hrana, izdelki, karkoli že, so v bistvu izdelki brez blagovne znamke, brez izpostavljenega proizvajalca, brez lepe, egzotične embalaže, prodajani brez oglaševanja ali kakršnekoli reklame. Vse to in pa “vedno mesto na polici”, ker gre za trgovinske izdelke, je razlog za nižjo ceno in ne zaradi slabše kakovosti (ki eventuelno je lahko tudi, vemo pa ne, kot ne vemo za vse druge izdelke, ne da bi jih prej preizkusili). Proizvajalci seveda niso trgovine, temveč različni drugi proizvajalci, ki prodajajo tudi svoje lasten izdelke pod lastnimi BZ, a seveda višjimi cenami. Večinoma so idelki identične narave (le embalaža je različna), saj se proizvajalcu enostavno ne splača delati in testirati novih formulacij ipd. Seveda spet ne velja za vse izdelke.

Sama sem bila par let zaposlena v podjetju, ki so za eno trgovsko verigo proizvajali generične izdelke (poleg lastnih, seveda) in iz prve roke lahko povem, da so bili čisto vsi “isto sranje, samo drugo pakovanje”.
Glede masla pa. Kolikor vrst masla na polici je, toliko različnih je rokov uporabe. Tvoj dvom je upravičen, če tudi generično maslo proizvajajo Ljubljanjske mlekarne, sicer ne.

Izraz so verjetno pobrali iz farmacije – generiki so zdravila, ki jih proizvajajo firme, ki niso lastniki originalne licence (originatorji). Običajno naj bi šlo za cenejša zdravila (ali pa kvečjemu iste cene), ki pa niso nujno slabše kakovosti (lahko celo presežejo original).

Meni sicer izraz generična hrana ni prav nič všeč, ampak OK.

Glede kakovosti je pa takole:
jasno je, da morajo biti vsi izdelki, ki se prodajajo na policah naših trgovin v skladu z veljavno zakonodajo in varni za uživanje.

Kaj je bolj in kaj manj kakovostno pa lahko debatiramo, zame so izdelki, ki vsebujejo več umetnih dodatkov in konzervansov manj kvalitetni, to lahko preveriš na deklaraciji.

Žal pa vse prevečkrat okus (ki je čisto subjektiven) enačimo s kakovostjo izdelka. Tu ti pa ne preostane nič drugega, kot da določen izdelek probaš.

Glede načela ‘isto sranje, drugo pakovanje’, je lahko res, lahko pa tudi ne (velikokrat ne). Prav gotovo v tovarni ne bodo spreminjali linije in celotnega procesa izdelave, lahko pa za izdelavo generičnih izdelkov uporabijo manj kvalitetne osnovne surovine, kar se ponavadi dogaja. Zato lahko tudi prihaja do razlike v okusu čeprav je proizvajalec isti in se tudi deklaraciji ne razlikujeta.

Strinjam v celoti.
Jaz sem podala le primer, ki je zadeval podjetje, v katerem sem bila zaposlena in tu ni bilo nobene menjave osnovnih surovin. Ne rečem, da se tudi o tem ni razpravljalo, a na koncu vedno prevaga računica in iskati cenejše surovine, slabše kakovosti, a manjše količine (ker so le za dotičen generilčen izdelek), se ni izkazalo za cenejše. In kaj vse to potegne za sabo. Iskanje dobavitelja, nove šifre, delo za razvoj, nova testiranja in spet dodatni stroški. Se po večini ne splača. Tako je pač bilo, vem, sem bila produktni vodja in ne govorim na pamet.

Pred časom je bil nekje članek o tem in so novinarji vprašali tovarne, ali gre pri generičnih izdelkih res za isto sranje, samo drugo pakovanje, ali kaj spreminjajo linijo. Nekateri niso odgovorili, večina pa je bila v smislu pojasnila Lilipu. Čisto predrago je prilagajati linijo zaradi recimo desetih odstotkov proizvodnje, v nekaterih primerih celo nemogoče.
V Ljubljanskih mlekarnah, glede na to, da imajo veliko različnih sladoledov, se mi zdi čisto možno, da imajo tudi linijo posebej za Mercator. Meni osebno recimo generično mleko iz Mercatorja (to s kodami na embalaži), vendar tudi Hoferjevo, pa Lidlovo, povzroča hude prebavne težave in ga ne kupujem več. Najprej sem mislila, da sem mogoče na stara leta razvila alergijo na mleko, potem pa sem ugotovila, da je krivo mleko samo. Sicer pa na tej embalaži s kodo piše, da je mleko iz Avstrije, tisto drugo v modri Mercatorjevi embalaži je pa iz Slovenije.

osebno vem za izdelek, ki se prodaja v vseh trgovskih verigah pod lastno blagovno znamko in tudi v vsaki trgovski verigi pod trgovsko blagovno znamko … izdelka sta si povsem identična, ni razlike ne v kvaliteti, ne v embalaži (razen da ima pokrovček vsaka hišna znamka pač drug-svoj), je pa razlika v ceni. To pa zato, ker se trgovina zaveže količinsko, da bo točno določeno količino v točno določenem času nabavila.

ne vem če se temu reče generični proizvod, želela sem samo poudarit, da ni nujno da so hišne trgovske znamke slabše kvalitete.

Ločevalka … ne vem katero mleko piješ ti, ampak dejstvo je, da ljubljanske mlekarne ne prodajajo slovenskega mleka, medtem ko vsaj za Hofer in Lidl na embalaži piše da je mleko v tetrapaku slovensko, polnjeno pa je izven slovenije.

Dopuščam možnost, da zameglijo državo proizvodnje z naslednjim napisom na embalaži:

Za Mercator proizvaja: Ljubljanske mlekarne. Država porekla: Slovenija.

Na Mercatorjevi embalaži s kodo je država porekla Avstrija. Na embalaži Ljubljanskih mlekarn MU piše Proizvaja: Ljubljanske mlekarne. res pa je, da ne piše, od kod je mleko, ki ga nalivajo v embalažo.
Kako pa ti veš, da ni iz Slovenije?
V Hoferju bom pa prav še enkrat preverila, kaj piše.

No, zdaj sem pogledala na Hoferjeve strani in pod Kakovost iz Slovenije navajajo samo dlje časa sveže mleko, posneto in polnomastno.

Generična hrana gotovo NI enake kvalitete, kot oroginal. Delana je po drugih recepturah, preverjeno za eno od pijač. Trgovci stiskajo poizvaljalce s ceno, da ti komaj pokrijejo stroške. Proizvajalci so v to prisiljeni, sicer s polic lahko umaknejo njihove originalne proizvode.

o mleku iz LJ mlekarn je bilo že velikokrat govora, tudi njihova tehnologinja je v neki oddaji na TV pred časom izjavila, da sveže mleko iz LJ mlekarn ni slovensko. Je pa sir in ti končni izdelki narejen iz SLo mleka.

za Lidlovo mleko piše na embalaži da je slovensko, pakirano v avstriji … človek naj bi verjel napisanemu, ali pa tudi ne =))

za Hoferjevo vem da je na embalaži napisano da je slovensko, ne vem pa kje je pakirano.

sicer pa sej veš … pojdi h kmetu ali na mlekomat, pa dobiš pristno slovensko nehomoginizirano melko.

Za nekatere vrste hrane in domačih izdelkov oznaka generični pomeni nižjo ceno, slabšo kakovost in učinkovitost( vir http://sl.wikipedia.org/wiki/Generi{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Dno_zdravilo)

Preverit je treba tudi sestavine – nekateri generiki v bistvu nimajo niti pravice nosit imena izdelka, saj ne vsebujejo osnovnih sestavin (kot npr.sojino mleko ne sme biti več mleko ampak napitek).
Enako je pri nekaterih vrstah “sira”, vege salam…

No točno to mene pri tem izrazu generična hrana bega, ker ne vem ali gre za izdelke blagovnih znamk, ali za izdelke, ki to v bistvu niso. Se pravi sir, ki ni iz mleka, rastlinska smetane, sojino mleko in podobno …

Sem delala kot študentka na Medexu in vse napolitanke so bile narejene enako. Ene so zapakirali za Mercator, druge so dodatno polili s čokolado in jih zapakirali pod lastno BZ.

OK. Sem že bil prestrašen, da je generična hrana povezana z gentesko spremenjenimi organizmi ipd. Malo mi je začelo klikati, ker pod te izdelke spadajo čisto sintetični izdelki kot so pomivalne gobe in šamponi. Pol sem prišel sem gor in sem se hvala bogu pomiril, ker…

Ja kar se pa hrane tiče pa osebno menim, da je pač tako da je sedaj to moderno in predvsem zaradi kakega raka ipd. ljudi pač strašijo v zdravo hrano na drugi strani pa proizvajajo genetsko spremenjene organizme, za katere ti zdrava pamet da vedeti da ni možno da bi katerikoli znanstvenik ali ekipa imeli 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dokaz, da ni škodljiva. To bo vidno šele čez cca. 100 let ko bodo delali poskuse na ljudeh in živalih ali se kaj dogaja s celicami in nove bolezni, če so izpostavljene genetsko smpremenjenim organizmom. Osebno menim, da lahko takšna hrana povzroča mutacije v celicah, pri presnovi, ki imajo bogvekakšne posledice. Vse pa kar je človek ustvaril je imelo slabe posledice na ekosistem in samega sebe. Pač genetika je ena veja industrije, ki zaposluje toliko in toliko ljudi kot npr. naftna industrija in se ji zagotovo ne bodo odrekli zlepa.
Kar se zdrave prehrane tiče pa je tako, da je žal ni več ne glede na to kaj vam pravijo. Hrano lahko edino delimo še na nizkokalorično ( kvazi zdravo ) in visokokalorično ( kvazi nezdravo ).
Se spoznam na hortikulturo in pesticide in vem kaj se vse zmeče na rastline ( kvazi zdravo prehrano ) in mineralna gnojila ipd., če bi vedeli bi vam slabo postalo. Pač ne pretiravati v ničemer to je tisto glavno in zelo pomembno.
Pri nas tudi jemo sojo, ki jo večinoma uživajo vegeterijanci, v smislu zdrave prehrane ipd. Vemo pa da večino soje prihaja iz Amerike, kjer so GMO-ji realen vsakdan. Dvomim, da je katera od embalaž označena. Zadaj se suče ogromen denar in posledično vemo kako je. Pa si že spet en minister ali inšpektor gradi vilo nekje pod drugim imenom ipd.
LP

Vsi vedo, da Ljubljanske mlekarne točijo v svojo embalažo mleko iz Madžarske.

Če hočeš vedeti katero mleko je najbolj kvalitetno, velja tudi za ostale prehrambene proizvode, potem poglej na stran Zveze potrošnikov, kjer imajo rezultate opravljenih testov primerjave kvalitete enakih proizvodov različnih trgovskih znamk. (Pred časom, ob mojem zadnjem ogledu strani, je bilo najboljše kakovosti sveže mleko iz Lidla.)

Alternative

Hvala za vsa pojasnila, čeprav sem to prebrala šele danes.
Tudi sama se ubadam s temi vprašanji, kaj je notri v “generičnem” kruhu, mleku… kakšna je tista slabša (domnevno) pšenica oz, katera koli druga surovina- karkoli kar dajo notri, da ga lahko prodajajo ceneje…..

HVALA 🙂

tadalafil natural substitute https://www.pharmaceptica.com/

New Report

Close