Gobe
Gobo, ki je pogojno užitna, moramo pripraviti na točno določen način. Primer:
– žemljevka: užitne so le mlade gobe. Pred uporabo pa moramo odstraniti še cevke in kožico.
– nekatere gobe moramo pred uporabo prekuhati in tako uničimo morebitne strupe (npr. poprhnjena livka, zimska panjevka)
– pri nekaterih gobah so užitni samo klobuki …
Pa še link na zanimivo stran o gobah:
gobe najdete pod mesecem julijem.
Ta čas pa res rastejo, jih komaj uspevamo sproti pospravljat …
Lp, Doroty
Lucy, zaenkrat še inšpektorja (na srečo) nismo srečali. Pri nas bi res imel kaj za pokasirat… 🙂
Mi imamo tudi par kolegov, ki pravjo, da gob enostavno ne najdejo … jaz pa pravim, da morajo naprej v gozd … ker doma pred TV-jem jih pa res težko najdemo …
Drugače pa jih mi tudi kar nekaj razdelimo: nekaj kar sproti, nekaj jih podarimo vložene (vložim tudi cele jurčke) in je to super darilce, skupaj z drugo ozimnico, npr. za Božič.
Vsem, ki se navdušujete nad gobarjenjem, polagam na srce, da upoštevate pravila za nabiranje gob:
-prepovedan nabiranje zaščitenih gob
-prepovedano je namerno uničevanje gob in podgobja
-posameznik lahko nabere v nenem dnevu le 2 kg gob
-nabrane gobe grobo očistiti že v gozdu
-prenašanje gob v enbalaži, ki omogoča širjenje spor
-predvsem pa ne pozabiti na gozdni bonton 🙂
Lep pozdravček in oblio užitkov v gozdu!
S.P: Gozd je poln skrivnosti 🙂