Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Gostja v oddaji na radiju Ognjišče tokrat Karmen Mlinar

Gostja v oddaji na radiju Ognjišče tokrat Karmen Mlinar

Svetovalka za dojenje pri LLLI –
naslov oddaje Podpora in pomoč doječim materam.

24. maja. 2005 ob 22 h zvečer v živo. Zraven seveda Jure Sešek.

Sedaj pa lahko kaj pametnega vpašate Karmen in slišite odgovor tudi preko radijskih valov.

Kaj vas zanima okoli dojenja, podpore, problemov, alergijah, načinov in tako naprej.

Nihče ne ve vsega.

primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

zanima me:

– kateri so dejavniki, ki slabo vplivajo na začetek dojenja in kako ravnati v takih primerih (CR, nezmožnost rooming in-a itd.)

– zakaj mamice poročajo, da imajo zvečer manj mleka oz. jim ga “zmanjkuje”

– ali dojenje vpliva na obliko prsi po končanem dojenju

– kakšni so znaki, da se je otrok začel odstavljati

1. Na kaj moram paziti v začetku, da dojenje lahko normalno steče?
2. Prvič nisem mogla dojiti kljub trudu. Mleka sem imela praktično nič (0,20ml.) Ko je prišla na obisk babica mi je dejala, da gotovo ne bom mogla nikoli dojiti, ker se mi prsi med nosečnostjo niso dovolj povečale in drugič, da nimam razvitih mlečnih vodov.
Zdaj sem noseča drugič in bi bila zelo srečna, če bi mi uspelo dojiti in bi se rada dobro pripravila.

Kakšna naj bo prehrana doječe mame, da bo otrok dobil vse potrebno, ne bo pa imel težav?

Z možem imava tri malčke, vsi trije so bili dojeni čez eno leto, najmlajši bo sedaj star 14 mes. in se še doji. Pa me zanima, kako je možno, da pride do mastitisa tudi pri taki starosti, saj obvladava pravilno pristavljanje, doji pa se tudi približno le še 1x-3x v 24 urah, večinoma zgodaj zjutraj. Tudi, če ga ne pristavim cel dan, dojke ne morejo biti več napete, kot na začetku. Pa vendar je bila očitno prejšnji mesec ena izpuščena noč usodna zame, saj sem pošteno zakuhala in kljub masiranju, tuširanju in večkratnemu dojenju sem po treh dneh visoke vročine, boleče dojke in močnega glavobola pristala na antibiotikih. Saj zato nisem obupala nad dojenjem, zanima me pa le…

Hvala za odgovor

raglja

Pozdravljeni!

Sem noseča, otroka se veselim. Vem, da je dojenje za otroka najboljša rešitev, pa vendarle imam eno težavo, vam se bo zdela banalna. Gre namreč za moje prsi. So precej velike, vendar kljub temu zaenkrat zelo lepe in čvrste. Rada bi, da bi tako tudi ostalo (brez plastike). Slišala sem, da se prsi pri dojenju povesijo. Ali obstajajo kakšne tehnike, da se to ne bi zgodilo? Ali bi pomagala masaža? Kakšna? Ali kaj drugega?

Pa še to: Koliko mesecev je najkrajša doba za dojenje, pa da otrok vendarle ni nič prikrajšan in da dobi potrebne snovi? Pa da ni preveč bolan? Tri mesece? Šest?
Hvala za odgovore.

Imam fantka, starega leto in pol in ga še vedno dojim. Vendar moram ob tem nenehno poslušati zelo ironične in zlobne komentarje tako moje tašče kot mojih staršev, predvsem mojega očeta. Mož se drži ob strani, čeprav tudi on že večkrat pojamra, da bom vzgojila maminega sinčka z Ojdipovim kompleksom. Jaz uživam, sinko tudi, krasno uspeva in je tudi vse drugo. Kaj mi svetujete? Ali naj izkoristim letošnje poletje in dam otroka za teden dni k mami, kot mi je predlagala, da se bo odvadil dojenja? Ali je dolgo dojenje res škodljivo za odnos sin-mama? Ali pa naj vztrajam še naprej – kako, na kakšen način, kako naj se branim?

– Zakaj v materinskih šolah ne podajajo informacij o dojenju na tak način, kot ga LLL, ampak “po starem” in podcenjevalno do novih mladih mam. Zakaj ne povabijo svetovalk LLL, jim honorirajo sodelovanja v materinskih šolah in s tem vsaj malo sofinancirajo sicer njihovo prostovoljno in zastojkarsko delo

Opomba: to sem zaznala v drugi nosečnosti, po 14 mesečni “delovni dobi” dojenja

– zakaj splošni zdravniki doječe mame prestrašijo, da določeno zdravilo ni skladno z dojenjem, ko pa mamica pokliče svetovalko, svetovalka pridobi točen odgovor iz LLL in pove mamici npr, tudi količino zdravil, ki je še varna. Splošni zdrvaniki pa vnaprej prestrašijo in rečejo ne.

– ali ima kaj podatkov, če se je obdobje dojenja v zadnjih letih podaljšalo, zaradi vpliva medijev, svetovanja, itd…

… pa še en lep pozdravček iz Kamnika in vse najboljše želje zanjo in detece

Xrenaa

Koliko časa je priporočljivo, da se otroka pusti na dojki, da se crklja. Naš mali nekje 10 minut aktivno sesa, potem pa se tudi 15 minut crklja (cuclja bradavico).
Ko ga odsstavim se zacne jokati, sicer le za kratek čas.

Gre morda za potrebo po crklanju ali za potrebo po hrani. Bi ga morala med dojenjem vzpodbujati?

Hvala za odgovor.

Enkrat sem že zasledila, da je bilo nekaj govora o tem, ampak zdaj, ko pa sem jaz na tem, da dojim in smo imeli eno praznovanje, pa sem že tako ali tako naredila svoje, me pa vseeno zanima,

a lahko jem tatarski biftek, če dojim?

Pozdrav Primožu in Karmen.

Marja

Pozdravljena Karmen in Primož!

Zadnjih nekja dni pa se mi zdi, da mleka nimam več toliko. Čeprav dojim sicer še normalno, pa načrpam samo še eno flaško.

Naj povem, da se trudim, da dovolj pijem, pijem tudi čaj za dojenje.

Začne mleko kar samo od sebe presihati? Zakaj? Ali pa je to normalen pojav. Naj še povem, da je punčka stara 7 mesecec.

Položila me je bolezen, zato bom verjetno tudi tokratno oddajo lažje spremljala, ker večino dneva prespim, potem pa zvečer….

Že tri dni imam vročino, od 39 do 40 stopinj. Bolj je videti kot možnejši prehlad.
Ker mi danes vročina ni padla sem vzela lekadol.

Zdaj pa vprašanje. Bolj kot stranski učinek zdravila, me zanima, ali lahko povišana temperatura vpliva na kvaliteto mleka. Ali mislite, da bi morala prenehati z dojenjem?
In sicer, če bi morala prenehati, ali bi morala potem mleko izčrpavati, da mi ne usahne?

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Rada bi vam še prišepnila, da mi je vse že razložila ginekologinja, vendar me zanima še vaše mnenje in ker je ravno priložnost, pa sem rekla, da vprašam.

Enkrat sem že vprašala na forumu o Dojenju, pa bi vendar zdaj še enkrat, ker se veliko ni spremenilo, pa tudi, ker tisto, kar dvakrat slišiš bolj koristi.

Imam štirimesečno punčko in se dojiva. Težava je v tem, da kljub temu, da jo pravilno pristavim (trebuh-trebuh) sesa nekaj minut potem pa izpljune bradavico in prične z jokom. Čez sekundo začne iskati bradavico in ko jo spet za trenutek zagrabi, jo takoj spet izpljune in to počne v nedogled z neverjetnim jokom. Naj omenim, da ponoči teh težav nimava in se lepo še v spanju leže podojiva (tudi popoldne sem poskusila leže pa ni nič boljše). Ker težava nastane pretežno popoldne sem predvidevala, da mi proti večeru zmanjka mleka, ko pa sem si ga pričela iztiskati sem ugotovila, da ga je dovolj, le da ga ona ne posesa do konca. Povem naj tudi to, da ji občasno dajemo dudo, saj je včasih jok zares hud… Je možno, da je to le sesalna zmeda? Kaj naj storim? Zamesljivo po nekaj minutah na eni dojki hrane nima dovolj, saj ko jo pristavim k drugi noče več sesati.

Zahvaljujem se za odgovor, verjamem pa, da bo pomagal še kateri, saj tudi prijateljica pravi, da se ji dogaja podobno. Njen otrok je star en mesec.

Kaj menite o uporabi kapljic sab simpleks. ali so sploh potrebne, če se otrok doji?

Karmen, pozdravljena.

Moja dva zlata otroka sta že pri krožniku, zato konkretnih vprašanj o dojenju nimam, me pa zanimajo bolj študiozne zadeve, če lahko tako rečeva.

Zanima me, koliko je dojenje razširjeno v Sloveniji, če primerjemo z drugimi evropskimi državami?
V kateri državi je dojenje najbolj popularno? Moj vtis je, da še vedno v manj razvitem svetu, ali se morda motim?

Koliko je dojenje v Sloveniji danes bolj pogost način hranjenja otroka, kot je bil pred trideset in pred petdeset leti? So naše mame več dojile, kaj pa naše babice?
Ali popularnost dojenja vedno niha med generacijami?

Koliko časa povprečno dojijo mame? Kakšna so odstopanja od tega povprečja?

Kateri družbeni sloji več dojijo in ali je dojenje povezano tudi z materialnim položajem? Kaj pa s stopnjo izobrazbe?

Vem, da si delala eno raziskavo, zato upam, da te nisem z vprašanji spravila v zadrego, sicer pa verjetno se boš itak izvlekla, ker takoj pobrskaš, tudi če prej ne veš.

Hvala za to, ker si potešila mojo radovednost in drži se, ko bosta dva moška vrtala in vse hotela izvedeti o dojenju. Le kakšni so njuni motivi? :-)))
p.s. Morda kaj takega, kot v filmu “Njegovi ta stari?”

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljena draga Karmen!

Verjetno sem ena čudna mama. Zavedam se absolutne koristnosti dojenja in moja izkusnja je bila sledeča;

prvi otrok se ni hotel dojiti (kljub vsem možnim poskusom – še enkrat draga Karmen hvala za pomoč), medtem ko je drugi otrok bil popoln sesalček. In sama sem v porodnišnici doživela (vsaj sama sem imela tak občutek), da izvajajo neverjeten pritisk na dojenje – skoraj kot “MORAŠ DOJITI”, da o različnih pogledih in nasvetih sploh ne govorim.

Drugega otroka sem dojila skoraj 11 mesecev in meni osebno je bilo dojenje izredno naporno in stresno (mastitisi, vnete bradavice, preobilica mleka). Ko berem opise drugih mamic, ki doživljajo včasih “pravo ekstazo in nirvano” ob dojenju – se sama sebi zdim nekako čudna. Pa nimam svojega otroka nič manj rada kot katerakoli druga mama. V čem je razlog? Ali so posredi spet hormoni?

Sama bi lahko ob obilici mleka dojila še dlje kot 11 mesecev, ampak ob otroku, ki je bil priklopljen skoraj 24 ur sem imela na koncu obupen odpor do dojenja, da o utrujenosti in neprespanih nočeh sploh ne govorim. Čestitke mamam, ki zmorejo in imajo voljo dojiti več let, sama tega nisem zmogla.

Obilo uspeha pri nadaljnjem delu in vso srečo pri četrtem malčku!

lp
A.B.

Draga Xrenaa,
ker je med oddajo zmanjkalo časa in semodgovorila le na vaše prvo vprašanje, odgovarjam naprej tukaj 🙂

Zakaj splošni zdravniki doječe mame prestrašijo, da določeno zdravilo ni skladno z dojenjem, ko pa mamica pokliče svetovalko, svetovalka pridobi točen odgovor iz LLL in pove mamici npr, tudi količino zdravil, ki je še varna. Splošni zdrvaniki pa vnaprej prestrašijo in rečejo ne?

Zopet vprašanje, ki ga boste morali postaviti drugim – zdravnikom. Najpogosteje imajo zdravniki na voljo le informacije farmacevtov in proizvajalcev zdravil. Ker nosečnice in doječe matere niso v testnih skupinah, ko določeno zdravilo preverjajo, farmacevti zato, da se zavarujejo pred morebitnimi tožbami, v navodila enostavno napišejo, da z dojenjem ni združljivo ali naj se mati posvetuje z zdravnikom, ki določene informacije seveda nima.

Dejstvo je, da imamo svetovalke za dojenje možnost dostopa do vseh najnovejših in ažurnih informacij v zvezi z dojenjem, prav tako do informacij in referenc, znanstvenih raziskav o določenih zdravilih. Naj pvoem, da je skoraj velika večina zdravil z dojenjem popolnoma združljiva, izjema so le zdravila za kemoterapije in radioaktivne substance za določene medicinske preiskave. jasno je tudi, da svetovalke (nekatere to so) nismo zdravnice, zato ne moremo podati zdravniškega nasveta. V organizaciji LLLI imamo zato na voljo t.i. Proffesioanl Liaison Leaders, na katere se obrnemo laične svetovalke v zvezi s specifičnimi medicinskimi situacijami.

LLLI je organizacija, ki se z dojenjem ukvarja že petdeset let. Svetovalke za dojenje črpamo informacije iz različnih virov in literature, nekaj literature je namenjeno izključno zdravilom med dojenjem. Poudarila bi pa predvsem to, da svetovalke nikakor ne svetujemo in ne priporočamo uporabe določenih zdraviul med odjenjem, materam lahko podamo le informacije, ki jih potem lahko ammice z referencami odnesejo k svojemu zdravniku in se z njim o tem posvetuje. Odločitev pa je po posvetu z zdravnikom vedno le materina.

Ali ima kaj podatkov, če se je obdobje dojenja v zadnjih letih podaljšalo, zaradi vpliva medijev, svetovanja, itd…

Da, informacije so zelo pomembne. Žal nimam informacij za celotno področje sSlovenije, opravljene so bile le manjše pdoročne študije. V zadnji desetih letih se je število dojenih otrok ob odpustu iz porodnišnice izredno povečalo. V Kranju je tri mesece po porodu leta 1973 dojilo 18{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žensk, od tega le 4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} polno. Leta 1983 je pri treh mesecih dojilo že 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žensk, od tega 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} polno. V Kopru je bilo pri starosti šestih mesecev leta 1986 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dojenih otrok. Iz novejših diplomskih nalog iz leta 1999 je do 6 meseca dojilo okoli 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mater. Po podatkih dr. Mojce Jereb Kosi, za otroke, rojene leta 2002, je bilo izključno dojenih otrok v starosti 1 mesec 87{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, 2 meseca 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, 3 mesece 63{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, 6 mesecev 54{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Odstotek izključno dojenih se torej močno dviguje

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Dober tek! Toksoplazmoza se preko materinega mleka ne prenaša.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Andreja hvala za tvoja zanimiva vprašanja. Ker včeraj v oddaji nismo utegnili dogovoriti na vse, odgovarjam še tukaj… Ja, ta film bi si morali goledati vsi starši :))))

Da res je, v nerazvitem svetu je dojenje nekaj naravnega, biološkega, tam se z dojenjem posebej ne ukvarjajo, večina žensk pač doji. Če mati ne more podojiti otroka, ga podoji sorodnica, soseda, … saj živijo v tesnih skupnostih.

Ne bi govorila o popularnosti dojenja, ker to ni nekaj modernega in nekaj IN, ampak je nekaj naravnega in biološko pomembnega, dobro za zdravje tako otroka kot matere. Iz študij o primerjanju pogostnosti dojenja v Evropskih državah, je največ {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dojenih otrok in tudi dolžina trajanja dojenja najvišja v nordijskih državah, na prvem mestu je Norveška. Če gledamo podatke o izključnem dojenju ob odpustu iz porodnišnic, je Slovenija med 29 državami uvrščena na 6. mesto: za Avstrijo, Norveško, Švedsko, Islandijo in Češko. To so podatki za leto 2002.

Koliko je dojenje v Sloveniji danes bolj pogost način hranjenja otroka, kot je bil pred trideset in pred petdeset leti? So naše mame več dojile, kaj pa naše babice?

Naše babice so še dojile, trajanje dojenja je bilo takrat povprečno od dve do širi let. Z razvojem industrije otroške hrane v petdesetih letih in izredno agresivne kampanje proizvajalcev otroške hrane, je bilo dojenje v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih nemoderno, celo nekaj zastarelega. Naše mame so dojile zelo kratek čas ali sploh niso dojile, za kar obstajajo številni vzroki in takratna družbena klima. Z leti pa so zdravniki ponovno začeli ugotavljati, kako zelo pomembno je dojenje za zdravje otrok in mater ter začeli pozivati nazaj k dojenju.

Ali popularnost dojenja vedno niha med generacijami?

Ne, to je značilno le za zadnja desetletja in še to le v modernem, zahodnem svetu.

Koliko časa povprečno dojijo mame? Kakšna so odstopanja od tega povprečja?

Slovenske ženske po zadnjih podatkih dojijo različno, od nekaj dni, nekaj mesecev do nekaj let. Povprečna dolžina trajanja dojenja se je v zadnjih letih dvignila že krepko čez eno leto in se bliža letu in pol.

Kateri družbeni sloji več dojijo in ali je dojenje povezano tudi z materialnim položajem? Kaj pa s stopnjo izobrazbe?

Iz raziskave, ki so jo naredili v ZD Celje: da, dolžina dojenja je povezana z materino starostjo, zaposlenostjo, otrokovim spolom, materinim mnenjem o primernosti dojenja, če je mati bolna ali noseča ter z materino samozavestjo. V dolžini dojenja ni statistično pomembnih razlik med materami različnih narodnosti, dohodka družine, uporabe dude pri otroku, akjenja matere, telesne teže ali materinega stališča o nadaljevanju dojenja po odhodu v službo. Starejše, bolj izobražene in bolje situirane matere dojijo dalj časa. Popolnoma natančnih rezultatov moje raziskave na med.over.net še nimamo, je tudi tukaj razvidno, da dalj časa dojijo starejše matere, ki so bolje situirane in bolj izobražene.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Karmen, hvala za vse odgovore. Sem se precej podučila.

Naj pa samo še rečem, da občudujem tvoj trud in prizadevanje za altruistično pomoč, ki jo nudiš mladim mamam.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close