Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Gradnja dvigala v starejšem bloku

Gradnja dvigala v starejšem bloku

Pozdrav,zanima me, če imate kakšne izkušnje z gradnjo dvigala v bloku. Ste se tega lotili,vam je uspelo, kako, ali če ni, zakaj.

Sem starejša in težko hodim po stopnicah v drugo nadstropje,bojim se,da bo še težje.Veliko se govori o gradnji dvigal,da bodo starejši čimdlje ostali v svojih domovih,ampak zdi se,da ni prave volje,strategije,zakona. Naš blok je iz devedesetih,je visokopritičen,štiri nadstropja.Sosedje v spodnjih nadstropjih nimajo nobenega interesa,upravljalec pa pravi,da dvigalo prinese veliko stroškov,po investiciji še dodatne vsakomesečne stroške itd. Tako so ljudje še manj zainteresirani,ne zavedajo pa se,da lahko pride jutri dan,ko bodo potrebovali dvigalo,pa četudi stanujejo v prvem nadstropju.

Hvala.

Če sprašuješ, ali je možno, je odgovor ja, je možno. Morajo pa biti lastniki za to zainteresirani. Od nedavno sprejetih sprememb gradbene zakonodaje ni več potrebno 100% soglasje etažnih lastnikov, temveč zadostuje 75%. Tisti, ki se z odločitvijo ne strinjajo (ponavadi stanovalci v pritličju in prvem nadstropju), se lahko na tako odločitev pritožijo in potem o investiciji odloča sodišče. Nasprotniki morajo dokazati, zakaj taka investicija ni upravičena oz. bi jim na kakršenkoli način škodila.

Zakonodaja predvideva še t.i. dvigalo kot posebni skupni del stavbe, kjer zainteresirani lastniki sami sfinancirajo naložbo in potem uporabljajo ključ za dostopanje in uporabo dvigala. Tisti lastniki, ki niso financirali, pa ključa ne dobijo in zato dvigala ne morejo uporabljati.

Pri manjših blokih težko pride do dogovora, ker je lastnikov malo, investicija pa kar visoka.

Ni pa dvigalo poceni. Dvigalo pride najmanj 4000 evrov na eno nadstropje. Te pa razumem in vem, da je po pritlicnih stanovanjih zelo veliko povpraševanje .

Nič ni možno. Večina stanovanj v Ljubljani je zgrajenih tako, da nimajo kam namestiti dvigala. Če imate veliko srečo, da ga lahko kam vtaknete, pa mora biti večina stanovalcev za.

Dober primer so nekateri izmed terasastih blokov v Kosezah, v Šiški. Tam imajo gromna stopnišča in vgradnja ni bila problem, razen seveda finančno.

Vedno obstaja možnost montaže zunanjega dvigala. Razen pri kakšnih res posebnih/starih blokih z zelo ozkimi hodniki. Definitivno je večji problem pridobiti soglasja vseh lastnikov. Ok, po novem 75%, kar je tudi dokaj visoka številka.

Ja, no …če  ne bo šlo bi veljalo razmisli o zamenjavi stanovanja, s kakšnimi mlajšimi , ki jim vsakodnevne stopnice še niso problem…ali prodaja in nakup pritličnega, atrijskega ali celo vzdrževanega- starejšim prilagojenega  stanovanja.

New Report

Close