Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Hrana ob roj. dnevih

Hrana ob roj. dnevih

Ojla!

No, najprej opravičilo, če je bila tema že obdelana. Škratkov roj. dan se bliža in spet bo žur …….. 🙂
ker se mi zdi, da se s hrano ves čas ponavljamo, bi bila zanimiva kakšna nova ideja. Torej, kaj tiste, ki še pripravljate roj. dneve doma, pripravljate poleg torte. pri nas je načrt za letos tak (seveda pa bom z veseljem upoštevala kakšno vašo mljask, mljask idejo): pečeni piščanci, salama: suha, šunka, pršut, poli; sir: ementaler, dimljen, sir s česnom v olivnem olju; makaronova solata; nadevana francoska štruca; olive, kumarice, gobice,feferoni, pečene bučke, bel, polnozrnat in koruzni kruh. Pa kakšno slano pecivo. In seveda torta.

Pa pri vas?

Jasna

Huh, to pa je pojedina. Sem kar lačna postala. Kaj to je za otroke in za odrasle, ne?
Pri nas je bolj preprosto, vendar povabimo samo otroke. Presenetljivo je letos bilo, da ko sem pred otročke postavila obložene kruhke (večinoma v obliki ladjic, smejočih obrazov ipd.), kekse in narezano sadje, so povabljenci najbolj planili po sadju. Pohvalno, ni kaj.
Na enem rojstnem dnevu pa sem pripravila testo za pico in otroci so si po želji obložili vsak svojo. To je bilo zabavno, še pač kot nekakšna organizirana igra.

Vau, pri takem jedilniku ni kaj dodati! Pri nas smo bili daleč bolj skromni; sploh zato, ker so nam (pred enim mesecem) viroze hudo skrajšale seznam povabljencev:-( Imeli smo samo čokoladne mafine, sadje in pečene kruhke (namaz narediš prej: zmešaš nariban sir, narezan kuhan pršut in kislo smetano). Kruhke smo pekli sproti. In na koncu seveda torto, made by očka in mamica. Torto pa vsako leto naredim prav po tvojem receptu, te moram pohvalit. Ne vem, če se še spomniš, ampak pred doooolgim časom si mi poslala en recept, ki je zdaj vsako leto v uporabi. Torta vedno uspe in je res zelo dobra.

Lp,
Katarina

Ja, seveda pri nas je za otroke in odrasle. Ponavadi nas je okoli 10 odraslih in okoli 8 otrok. pa to je šele prva zabava za prijatelje, potem pa še druga za babice in dedke. Sem jo letos hotela odpovedat, ker pridem v soboto šele okoli 16.00 domov, pa je rekel mož, ni šans – bo on pripravil :–)) Bomo videli, kako in kaj …
Katarina, me veseli, da je recept še vedno v uporabi. Jaz ponavadi kar tako ob vikendih spečem to torto ali pa saharco (imam tudi dober recept), za roj. dan pa ponavadi kupljeno – imamo pa res dobro slaščičarno (načeloma sicer ne maram kupljenih, te so pa super).

Lp, jasna

mi praznujemo poleti in priredimo piknik…starši hčerinih prijateljev so tudi naši prijatelji, tako da je to eno lepo skupno srečanje
mož ima čez piknik “za odrasle”, jaz pa poskrbim za malčke
ampak pri hrani ne pretiravam, ker itak “ni časa” za to 🙂
lani smo imeli poleg torte (seveda), ogroooomno sadja in hrenavke v testu
letos imam namen pripraviti testo za “mini” pizze, ki si jih bodo sami obložili (in prej pripravili zelenjavo in potrebno)

Živjo!

A lahko prosim za ta zloglasni recept za torto? Hvala…

Ne vem, če je kaj posebnega. je pa res, da vedno rata. In pomembno se mi zdi samo to, da jo fesjt namočiš. meni so namreč v slaščičarnah povsod presuhe.

BISKVIT:
4 jajca
15 dkg slad. Moke
1 zavitek vanilij sladkorja
12 dkg moke
¼ zavitka pecilnega
3dkg masla
4 žlice tople vode
malo nastrgane limonine lupinice

Penasto umešamo rumenjake, slad. Moko, vanilij in vodo. Narahlo premešaš moko, skupno presejano s pecilnim, in sneg iz 4 beljakov. Nazadnje vkapamo raztopljeno in ohlajeno maslo in pri tem testo rahlo remešamo. Testo damo v pomaščen in pomokan model, pečemo pri dobri vročini pribl. 40 min. Dobro ohlajeno torto dvakrat premažemo, namažemo in spet zložimo.

PRELIV:

Za odrasle sem biskvit vedno prelila z mešanico ruma, vode in sladkorja (pogreto, da se stopi). Za otroke pa lahko zmešaš npr. marelično marmelado in vodo ter preliješ čez biskvit. Če so ti všeč mokre torte, je dobro kar fejst politi, čeprav tvegaš, da se potem ne bo lepo rezala – bo zelo, zelo dobra.

NADEV – SADNI:

Mešano sadje iz konzerve (ananas, jagode, marelice) ali sveže naložiš na biskvit, dodaš čez plast biskvita (če je dovolj visoko še enkrat ponoviš), na vrhu pa premažeš s sladko smetano in okrasiš s sadjem.

NADEV – ČOKOLADNI:
¼ l mleka
½ čok. Pudinga
15 dkg slad. Moke
1 zavitek vanilija
15 dkg masla
2 rebri čokolade
1 rumenjak

Iz mleka in čok. Poudinga skuhamo puding. Med hlajenjem večkrat premešamo. Maslo, slad. Moko, rumenjak, vanilij in zmehčano čoklado zelo rahlo in penasto umešamo. Po žlicah primešamo še ohlajen puding. Namažemo na biskvit.

Lep pozdrav Jasna

ker praznujemo po kosih – zaradi manjšega stanovanja, pripravim za stare starše + prababico kosilo – nič težkega, ampak nekaj takega kar pač naš mali slavljenec ali slavljenka je oz. si tisti dan želi
+
torta + pecivo + sadje + kofetek za nas ta stare:)))

ko pa pride mlajša žlahta oz. prijatelji z otroci – to je popoldan – pa jemo različno:
piščanjčji medaljoni ali ribice
pečen krompirček (ne pomfri)
razne solatke
slano/sladko pecivo, sladoled, torta

ali
palačinke z raznimi nadevi
sadni kompoti
razno pecivo, sčladoled, torta

ali

vsako leto kaj drugega

Jasna. Hvala za recept. Bodi jutri popoldne na forumu, če bom potrebovala kako nujno pomoč.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Če nimaš časa in bo šlo kaj narobe, bom v petek, ko praznujemo, kupila zmrznjeno.

Jasna!

Prvič bom pekla torto. Mi poveš, kakšna moka mora biti? Brala sem, da se da napis narediti z vrečko, ki ji odtrgamo konec, kaj misliš o tem?

Sicer bom vprašala sorodnike, če mi lahko kdo kaj za napise posodi, kupovati pa ne mislim ničesar, ker se bojim, da torta ne bo najboljša, ker nimam prakse.

Kje pa so te super torte??Takšne, da so boljše od domačih?

New Report

Close