Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek izpit iz javne uprave

izpit iz javne uprave

Moj dragi mora do konca junija naredit izpit iz javne uprave na Upravni akademiji, drugače ostane brez službe (ko je zakon začel veljat še ni bil 5 let zaposlen v državni upravi).
Ko jaz vidim tiste gore gradiva, mi rata slabo. Dragi ima srednjo šolo.

Zanima me:
– ali imate kakšen ‘šnel kurs’ obravnavane tematike v elektronski obliki ?
– ali veste na kaj naj bova še posebej pozorna pri učenju, kaj je najbolj pomembno (pomagala mu bom tako, da se bom učila skupaj z njim) ?
– ali poznate kakšna vprašanja, ki se na izpitu večkrat ponavljajo in so ‘zvita’ ? Ali pa vprašanja, za katere veste, da so bila na izpitu.
– poznate kakšen forum, kjer so se o tem že pogovarjali ?

Imate še kakšne napotke,….., karkoli, kar bi mu pomagalo pri opravljanju izpita.

Hvala,
Bibariba

Ta izpit sem imela tudi jaz. Prvič sem padla, ker sem imela tako tremo, da to ni res. V komisiji so bili sami pomembneži iz državnega zbora. Izpit je sestavljen iz treh delov. Prvi je ustni. Če tistega narediš si že na konju, kajti potem ko je pisni del se da full plonkat. V učilnici jih full sedi. Vsak dobi vprašanja iz svoje teme in potem pišeš. Pri nas je predavatel celo enkrat šel ven iz razreda. Mora pa pazit, da tisto kar bo prepisal, naj se pozneje tudi nauči, ker ponovno na ustnem izpitu ima pred seboj kontrolno nalogo in te iz nje sprašuje, da se prepriča če si kaj prepisoval. Če vse to narediš ti da še tri vprašanja iz ZUP-a in to je to.

Pa veliko sreče.

Mene tudi to še čaka. Hudo!!!

Punce , ne se sekirat, saj ste se mlade. Mislim, da je izpit prava groza za tiste, ki so stari 50 let in vec in se od faksa dalje niso vec nicesar na(ucili), ker jim ni bilo treba. Sedaj so pa pristali spet na polozajih, na katerih mislijo da ne bodo nic delali in se sevda tudi nic ucili. Ja tale izpit jih je fino zafrknil.

Ce se je pa clovek vseskozi navajen uciti pa mislim, da ni problema.
Korajza velja!!

Kar je odgovorila Siba, je veljalo za ta star izpit, ta nov je sedaj multiple choice pisni izpit. Sama sem opravljala starega, tako, da ne morem pomagati. Upam, da še kdo odgovori!

Oj. A gre to za izpit za preimenovanje v naziv?

Obstajajo vprašanja in odgovori. Tega je cca 130 strani – vprašanja iz interneta in veliko vprašanj iz izpitov.

Ja, ta državni izpit iz javne uprave sem napravila pred mesecem dni.
In, če pošteno priznam sem si kar oddahnila. Potrebno je znati kar v podrobnosti in se učiti po literaturi in ne samo po predavanjih, kajti to je daleč premalo….

Kot mi je znano, jih največ pade na področju EU in dokumentarnega gradiva…

Ugotovila pa sem, da ga kot enostavnega želijo prikazati tisti, ki jim ga ni potrebno opraviti (so v DU že več kot 5 let) in sicer samo iz razloga, da se ne počutijo manjvredne, čeprav bi ga jaz osebno dala napraviti prav vsem v državni upravi…

No, kaj več pa tukaj na forumu ne morem razlagati.

Vesna, mene pa zanima koliko časa si se učila in katero stopnjo si delala? Kje bi te lahko kontaktirala za podrobnosti?
Hvala in lep dan, xy

Kakor poslušam kolege, ki delajo ta izpit, je pozitiven rezultat lahko čisto odvisen od dobrega dneva predavateljev :(( Zadnjič se je naprimer članica komisije, ki je spraševala o javnih financah, odločila, da bo postala malo bolj zaguljena in naenkrat ni bilo dovolj, če si znal samo vsebino, ki je bila na prosojnicah….

Sama sem izpit delala leta 1997 in takrat so padali v glavnem samo na ZUP-u.

Jaz sem izpit delala leta 92/93 pred pristojno komisijo (sami pomembneži iz kroga DZ)trajal je tri dni in nekako je veljalo pravilo, da prvi dan je ustni del (vprašanja iz Ustave, financiranje takratne občine itd), drugi dan smo
imeli pisni del (sestava odločbe, sklepa), tretji dan pa si zagovarjal kar si
napisal (zakonodaja), ZUP in pisarniško poslovanje. Moram reč, da res ni
bilo enostavno (da ne govorimo o tremi) in sem cel kup časa porabila za učenje.

lp mamiR

Kot sem rekla, gre za nov izpit. Po ZJU. Ne za starega, tako, da me zanimajo izkušnje teh, ki ste izpit delali za imenovanje v uradniški naziv.

Vesna, mi lahko našteješ vprašanja, ki se jih spomniš ? Vsaj nekaj, za katere meniš, da jih največkrat postavijo oziroma taka, na katera udeleženci najmanjkrat prav odgovorijo. ……

Bibariba.

Pusti mail pa te kontaktiram.

Lp.

Težko je napisati vprašanja, ki se največkrat ponavljajo, ker jih na pisnem delu baje izbira računalnik, na ustnem pa je odvisno od komisije.

Ja, veliko veliko je odvisno tudi od komisije, ki jo dobiš, pa čeprav lahko obvladaš skoraj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Jaz sem pisala večino desetic in nekaj devetic pa so me na ustnem kar veliko spraševali, čeprav sem prepričana, da sem imela ful dobro komisijo. Če bi bila pri drugi komisiji (tisti dan sta bili dve) ne vem, če bi naredila, čeprav sem (vsaj tako menim) kar dobro znala.

Veliko uspeha.

Sprašujem ali gre za izpit za imenovanje v naziv – tak, ki ga morajo delati tudi vsi tisti, ki nosijo modro-policijsko uniformo?

Ja, sončnica. Če so uradniki, morajo ta izpit narediti tudi oni.

Bibariba

Noro tudi jaz moram narediti ta izpit, po novem letu. Res je ogromno za učiti, veliko časa je potrebno nameniti temu izpitu. Poleg tega imam še dva majhna otroka, ki sta na ta račun oškodovana.
Tega izpita je res definitivno preveč, je preobširen in si ne predstavljam kako si bom lahko vse zapomnila.
Drugače pa dobite vse gradivo in vprašanja na internetu pod naslovom
http://www.mnz.si.
Rada bi da še nekdo kontaktira, ki se ga sedaj uči oziroma kdo, ki ga je že naredil.

Skupinski,

ali imaš ti teh 130 listov odgovorov na vprašanja ?
So v elektronski obliki ? Mi predlagaš kako bi lahko prišla do njih ?

Bibariba

New Report

Close