Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti izpodbijanje sporazuma

izpodbijanje sporazuma

Pozdravljeni,
pred 2 letoma sem podpisala ločitveni sporazum. Partner je najel odvetnico, katera je zastopala oba. Ker sem bila takrat zelo pod stresom, sem bivšemu in odvetnici vse verjela. Podpisala sem vse in po 20 letih skupnega življenja in 4 otrocih ostala brez vsega. Imela sva dve firmi, nepremičnine in posest, ampak so bili tudi krediti. Seveda pa je bilo vse napisano na bivšega. Ker sta bivši in odvetnica rekla, da krediti presegajo vrednost vseh nepremičnin in da za vrednost firm nimam denarja, da bi najela cenilca, sem podpisala. V tem času, še pred sodnim procesom za dodelitev otrok meni, sem zvedela, da sta ta odvetnica in bivši partnerja tudi osebno. Ker bi rada zvedela, kako opeharjena sem bila, me zanima, če je sploh možno izpodbijat notarsko overjen sporazum in iti v tožbo zaradi premoženja? V bistvu bi res želela, da bi mi en pošten odvetnik stvar razjasnil in mi pošteno povedal, do česa sem bila opravičena in do česa ne. Vem, da sem čakala dolgo, a na prvem mestu sem morala poskrbeti za otroke in njihov nov dom. Hvala za vsako informacijo.

Pozdravljena,

notarski sporazum je s tožbo možno izpodbijati iz razlogov, iz katerih je mogoče izpodbijati vsako pogodbo (npr. ničnost, izpodbojnost zaradi omejene poslovne sposobnosti ali zaradi napak volje, kot npr. zaradi grožnje, zmote, prevare, navideznosti pogodbe).

Razloge je seveda potrebno zatrjevati in nato tudi dokazati. Pri sklepanju sporazuma v notarskem zapisu, notar pazi na zakonitost in pravilnost takšnega sporazuma, poleg tega stranke pred podpisom tudi opozarja na posledice takšnega sporazuma. Zato je najbrže utemeljenost razlogov vprašljiva bistveno bolj, kot v primeru, če pogodba ne bi bila sklenjena v notarskem zapisu.

Pravica tožiti na ugotovitev ničnosti ne ugasne, medtem ko pravica zahtevati razveljavitev pogodbe preneha s pretekom enega leta od dneva, ko je upravičenec zvedel za razlog izpodbojnosti, v vsakem primeru pa v treh letih od dneva, ko je bila pogodba sklenjena.

Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi, predstavljajo odgovori splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

lep pozdrav

Odvetnik Pavel Zajc

Odvetnik Pavel Zajc I Kersnikova ulica 3 I 1000 Ljubljana I Kontakt: Telefon: +386 1 433 05 58 Mobitel: +386 41 391 064 E-naslov: [email protected] I WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close