Najdi forum

Naslovnica Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Januarja beremo

Januarja beremo

No, pa začnimo z novim branjem v letu 2020.

Frank Herbert: Peščeni planet

Kultna knjiga znanstvene fantastike iz leta 1965, pa je še danes aktualna. Opisuje boj 2 plemiških rodbin za prevlado na Peščenem planetu. Boji, spletke, misticizem in kako preživeti v puščavi z velikanskimi črvi. Odlična knjiga. In marsikatero ekološko rešitev bi lahko pobrali iz nje.
Me zanima, če bodo nadaljevanja tudi prevedena v slovenščino in kdaj.

Tadej Golob: Leninov park

Inšpektor Taras Birsa z ekipo raziskuje primer mrtve klošarke v parku in potem še enega mrtvega klošarja. Ali sta primera povezana? To se, tako kot preiskovalci, tudi bralec ves čas sprašuje.
Odlična kriminalka. Tadeja Goloba odlikuje tekoče pisanje, dobra karakterizacija likov in izvrsten opis okoliščin in ozadja. Vsekakor vredno branja.

Tadej Golob: Dolina rož

Tokrat se Taras Birsa pojavi kot zasebni detektiv in preiskuje primer umorov, ki so povezani z njegovim delom. Tudi tukaj Tadej Golob dobro poseže v novejšo politično zgodovino, kot v prejšnjih romanih so tudi tu liki zelo dobro opisani. Prav to mi je pri Golobu všeč – da ni zgolj gola kriminalka, ampak daje vpogled v življenje oseb in v različne okoliščine njihovih življenj ter s tem povezano politično zgodovino.
Tudi to priporočam.

Camila Läckberg: Zlata kletka

To je bilo pa čisto razočaranje. Zgodba o premožni ženi, ki jo mož prevara in izda in se mu kruto maščuje. Izredno neprepričljiva zgodba. Toliko lukenj, toliko ponavljanja, tako skromno besedišče. Ali je zelo slabo napisan roman ali je slab prevod?
Izpade kot pogrošno ceneno čtivo, ki ne ve ali bi bilo kriminalka, triler, ljubezenski ali pornografski roman.
Skratka, izognite se, tudi tisti, ki vam je sicer Camila Läckberg všeč.

Avgust Demšar: Hotel Abbazia

Kriminalka, v kateri se inšpektor Vrenko, ki je na dopustu v Opatiji, pridruži preiskavi umora v hotelu Abbazia. Tokratna zgodba se ki je zdela najšibkejša od vseh njegovih, kar sem jih prebrala.

Avgust Demšar: Obsedenosti v času krize

No, ta 6. kriminalka on inšektorju Vrenku se mi pa je zdela izvrstna in zelo kompleksna. Cel kup motivov, priložnosti, skrivnosti in slepih ulic preiskave. Demšar tudi to, kot vse ostale svoje kriminalke, začne s celo vrsto dogodkov, ki se zdijo med seboj nepovezani in čisto naključni, dokler jih seveda v preiskavi umora ne začnejo povezovati oz. se bralcu izkažejo kot logični. Je pa potrebno biti kar zbran, da slediš vsem stranpotem.

Susan Mallery: Samo poljubi štejejo

Za oddih od kriminalk pa malo pocukranega ljubezenskega branja, ki se je proti mojim pričakovanjem izkazalo za kar luštno ljubezensko zgodbo.
Opisuje ljubezensko zgodbo med Dakoto, ki kot predstavnica malega ameriškega mesteca skrbi za dobrobit mesta v TV resničnostni oddaji, ki jo tam snemajo, in Finnom, ki je prišel v mesto z Aljaske z namenom, da bi bratoma preprečil sodelovanje v tej oddaji.
Kljub vsem klišejem se z nekaj drugačnosti bere čisto fajn. Lahkotno, nezahtevno čtivo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close